Sådan bliver du en bedre koncertfotograf

Når du endelig kommer til at stå mellem scenen og publikum for at fange det perfekte skud, kan intet gå galt. Eller?

Disse tips hjælper dig til forbedringer med hensyn til forberedelse, udstyr og efterarbejde. Vi har talt med Canon-fotograf Hannes Söderlund, som blandt meget andet arbejder med Swedish House Mafia.

Inden koncerten
– Vedrørende akkreditering er det vigtigt at være på udkig inden arrangementet og have en kontakt på
stedet. Og du skal ikke undervurdere at komme til tiden. Forberedelsen er forskellig afhængigt af, hvilken kunstner du skyder, så tjek gerne YouTube på forhånd for at få et indtryk af, hvordan showet ser ud. Uanset hvilken kunstner du skal fotografere, er koncerterne ret ens, lige meget hvor vedkommende spiller, og det kan være en god idé at tjekke, hvordan kunstnerne bruger farver,

hvordan lyset er, om de bruger nogle effekter, og hvordan du vil portrættere det. Hvis det er et trangt rum, kan du måske finde en mere unik vinkel og bringe arkitekturen ind. Første gang jeg optog i et tropisk land, kom jeg ud af det koldere backstagelokale, og linserne duggede. Det, du skal gøre er at gå tidligere ud eller stille kameraet et sikkert sted udenfor, så det kan omstille sig til vejret. I kolde lande kan det være omvendt; det bliver tåget, når man kommer ind. England er ofte sygt vådt. Men Canons professionelle kameraer tåler som regel mere, end man tror, ​​både hvad angår vejr og håndtering.

Foto: Hannes Söderlund
Foto: Hannes Söderlund

Vælg det rigtige udstyr
– I dag har jeg et Canon EOS 5D Mark IV med EF 70-200mm f/2.8 objektiv og et Canon EOS R5 med RF 28-70mm f/2.0 objektiv til koncerter. Derudover har jeg et TS-E 17mm-objektiv, som jeg nogle gange bruger. De er hurtige, fungerer fantastisk i mørke, er stabile og giver god kvalitet i billederne. R5 er et monster, 20 billeder i sekundet og med et godt dynamisk område; jeg kan virkelig godt lide det. Kender man showet, ved man, hvad der vil ske næste gang, og så er de begge gode til at finde fokus i mørket. Og det er meget nemt at ændre indstillingerne på dem.

Under koncerten
– Jeg synes, flere fotografer burde få øjnene op for det store rum. Man kan være blandt publikum,
kigge op og gå lidt rundt. Men i graven foran scenen får du en fed kontakt med publikum, alle kigger i din retning, og det er et ret fedt perspektiv, du kan udnytte. Jeg forsøger at få en følelse af at være der gennem billederne. Derudover skal man have lidt ydmyghed i graven, lad alle tage deres billeder, hvis der er kø bag dig. Måske skal du ikke eksperimentere første gang, men det er godt at tage et øjeblik og kigge ned i kameraet for at se, om du har fanget noget, du kan arbejde videre ud fra, for eksempel lysforhold.

Efter koncerten
– Jeg bruger raw-format og så Photoshop. Hvis du skyder i JPEG, bliver det svært at korrigere tingene bagefter. Hvis billederne bliver for mørke, kan du lade dem være, som de er og forsøge at opnå et andet look på billedet eller forbedre dem med støjreduktion. Hvis det ikke virker, skal du tilføje et kunstigt korn, så billedet ser mere naturligt ud. Du skal prøve at skyde skarpt på stedet, men slørede billeder kan være flotte og blive en helt anden kunstform, hvis du redigerer dem. Prøv at gøre alt i sort og hvid, tilføj en glow-tone eller en masse korn. Har du et mindre kamera, der ikke kan håndtere mørke på samme måde, kan du arbejde med kortere lukketider for at bringe bevægelse ind i billederne. Men tjek det, så du kan bruge det til din fordel.

 

 

ANNONCE