Kommentar

KOMMENTAR: Skal man boykotte musikere med vanvittige synspunkter?

Så er den gal igen. Endnu engang har en kendt musiker udtalt sig, skal vi sige, alternativt om krigen i Ukraine, og forargelsen er stor.

Så er den gal igen. Endnu engang har en kendt musiker udtalt sig, skal vi sige, alternativt om krigen i Ukraine, og forargelsen er stor. Denne gang gælder det britiske Roger Waters, som på sin hjemmeside i et åbent brev til den ukrainske førstedame Olena Zelanska har udtalt, at krigen skyldes ukrainske nationalister, og at det er hendes mand, præsident Volodymyr Zelenskyj, der kan standse krigen – og ikke Ruslands leder Vladimir Putin.

Waters’ udtalelser har vakt bred fordømmelse og blandt andet fået byrådet i den polske by Krakow til at erklære den tidligere Pink Floyd-hovedkraft persona non grata, og Waters har derefter aflyst to planlagte koncerter i byen næste forår.

LÆS OGSÅ: Roger Waters med endnu en kontroversiel udmelding: ”Jeg er på Ukraines dødsliste”

Umiddelbart efter krigens udbrud i februar røg Danser Med Drenges bassist og sangskriver Klaus Kjellerup ud i en veritabel shitstorm, da han udtalte noget lignende om krigen på Twitter. Kritikken var så heftig, at flere af gruppens øvrige medlemmer truede med at forlade gruppen, og de måtte aflyse en hel turné, som i øvrigt i forvejen var udskudt flere gange grundet coronarestriktioner. For nylig er bandet så vendt tilbage, men tre medlemmer har forladt orkestret, og de har fået ny sanger.

LÆS OGSÅ: Danser med drenge genopstår med ny forsanger

I begge tilfælde har en række fans på sociale medier udtalt, at de nu vil boykotte de respektive kunstnere. Der er da også stadig en del ledige billetter tilbage til Waters’ to annoncerede koncerter i Royal Arena til april, men okay – de er heller ikke helt billige, og inflationen og de høje energipriser presser som bekendt mange.

Men skal man så boykotte musikere, der siger noget dumt om Ukraine-krigen eller eksempelvis giver den som corona- og/eller vaccineskeptikere, som Eric Clapton, Van Morrison og Rasmus Nøhr har gjort det? Folk må naturligvis boykotte, hvem de vil, men jeg ville ikke gøre det. Det minder lidt om diskussionen om, hvorvidt man kan adskille kunstner og værk, når der er tale om musikere, der enten er blevet dømt eller anklaget for seksuelle overgreb. Om man kan og skal det, er en lang historie, men der er dog forskel på at begå ulovligheder og så bare at sige noget ugennemtænkt. Især hvis ens udtalelser ikke har nogen større sammenhæng med ens kunstneriske udtryk, som det for eksempel kan komme til udtryk i sangtekster.

Man skal måske i stedet tage det lidt mere med et gran salt, når en kendt musiker udtaler sig om eksempelvis politik. Bare fordi man er berømt og har en stor følgerskare, behøver man jo ikke nødvendigvis have politisk eller samfundsmæssig indsigt. Omvendt kan man selvfølgelig godt have det – som man ser det hos eksempelvis Billie Eilish, Rage Against the Machine og Run the Jewels. Kendte mennesker har naturligvis et ansvar for ikke at udsprede fake news og konspirationsteorier fra deres platforme, men vi andre dødelige har også et ansvar for at tænke selv og søge viden hos troværdige kilder. Og de findes ofte bedre end blandt pop- og rockstjerner.

LÆS OGSÅ: KOMMENTAR: Hvorfor kan folk ikke længere opføre sig ordentligt til koncerter?

ANNONCE