Nyhed

Stor brancheorganisation: Et skuffende regeringsgrundlag for musikbranchen

Autor efterlyser konkrete tiltag i den nye regeringens programerklæring på kulturområdet

I går meddelte fungerende statsminister Mette Frederiksen (S), at der er dannet ny, dansk regering - med Socialdemokratiet og de to borgerlige partier Venstre og Moderaterne. 

Og i dag har den nye flertalsregering så præsenteret sit regeringsgrundlag, som er en fælles programerklæring fra de partier, som indgår i en ny regering.

Heri luftes blandt andet planer om en forsøgsordning med kulturpas til 45.000 unge uden job eller studie og om at lave en museumsreform og nedsætte et nyt råd med henblik på at - som der står - "afdække og diskutere, hvordan kunst og kultur kan bidrage til at løse tidens store kriser, herunder klimakrisen, naturkrisen, velfærdskrisen og trivselskrisen."


Herudover kommer regeringen med nogle (endnu) mere overordnede betragtninger om kulturens betydning i det godt én side lange afsnit i regeringsgrundlaget, der er helliget "Kultur og kirke."

Hos Autor - en af landets største interesseorganisationer for sangskrivere og komponister - er man imidlertid ikke imponerede over dek aktuelle udspil fra den nye regering. 

"Det er et skuffende regeringsgrundlag for musikbranchen. Der er ingen initiativer eller målsætninger, og selvom de bruger mange ord på kulturområdet, så er det hele generelt bare ukonkret," udtaler Lasse Matthiesen, formand for Autor, og uddyber: 


"Det betyder, at det er op til den kommende kulturminister at definere og sætte handling bag den kommende regerings ambitioner. Så det er vi selvfølgelig meget spændte på."

Matthiesen peger på en række konkrete spørgsmål, som forbliver ubesvarede efter lanceringen af regeringsgrundlaget.  

"Meget akut skal vi finde en løsning på musikhandlingsplanen for de næste fire år. Den står til at udløbe om 17 dage. Den støtter musikbranchen med mere end 150 millioner kroner og er en afgørende aftale for os. Lige nu er det en musikhandlingslammelse og der er ingen udsigt til hvad regeringen vil her," påpeger Mathiesen og tilføjer:


"Vi skal også have gennemført den største ændring af kunstneres rettigheder nogensinde. Vi er i forvejen 1,5 år bagud og håber meget på det kommer til at ske i 2023. Den ambition kan vi heller ikke læse noget om i regeringsgrundlaget."

LÆS OGSÅ: KOMMENTAR: Tænk, hvis kulturpolitik blev et tema i valgkampen 

ANNONCE