Nyhed

Bob Dylan efter autografskandale: ”Jeg ønsker at rette op på det med det samme”

Fans af legenden fik ikke, hvad de blev lovet

I sidste uge endte den amerikanske legende Bob Dylan i lidt af en kattepine, da det kom frem, at hans signatur i 900 såkaldt håndsignerede eksemplarer af kunstnerens nye bog The Philosophy of Modern Song i virkeligheden blev skrevet af en maskine.

Dylans "håndsignerede" værk blev solgt til den nette sum af lidt over 4000 kroner, og derfor kom det da heller ikke som nogen overraskelse, at hans fans rasede, da de fandt ud af, at de ikke havde fået, hvad de blev lovet.

Simon & Schuster, bogforlaget bag The Philosphy of Modern Song, lagde sig hurtigt fladt ned og erkendte deres fejl og tilbød at refundere pengene til de købere af bogen, som købte et "signeret" værk. Men fra Bob Dylan selv kom der ikke nogen undskyldning – indtil i går aftes.

Her har han nemlig tyet til sin Facebook-profil for at skrive et længere opslag, hvor han går i dybden med kontroverserne. I opslaget undskylder Dylan til sine fans og fortæller, at idéen om en såkaldt autopen var blevet foreslået, da han på grund af sygdom var ude af stand til at håndsignere bøgerne. 

”I 2019 havde jeg et slemt tilfælde af svimmelhed, og det fortsatte ind i pandemiårene. Det kræver en besætning på fem, når jeg skal håndsignere disse bøger, men på grund af pandemien var det umuligt at finde en sikker og brugbar måde at fuldføre arbejdet på,” skriver legenden og fortsætter:

”Yderligere nærmede kontraktmæssige deadlines sig, og derfor blev idéen om at bruge en autopen foreslået til mig sammen med forsikringen om, at denne slags ting hele tiden bliver gjort i kunstens- og litteraturens verden.”

Bob Dylan konkluderer i sit opslag:

”At bruge en maskine var en dårlig beslutning, og jeg ønsker at rette op på det med det samme. Jeg arbejder med Simon & Schuster og mine galleripartnere for at gøre netop det.

Her i GAFFA blev bogen - uden falsk autograf - anmeldt til fem stjerner og fik blandt andet følgende ord med på vejen

"'Some people tell me / I’ve got the blood of the land in my voice,' sang Dylan i 2009. Og det har han stadig her i sin nye og fascinerende bog, som – selvfølgelig - måske først og fremmest er et spejlbillede af forfatteren selv. Når Dylans stemme resonerer så dybt og vejer så tungt, handler det formentlig netop om, at han tapper af en fælles, kulturel underbevidsthed: Hans egen sangskriver-stemme er et polyfont kor af utallige stemmer, kendte som ukendte – både dem, han skriver om i bogen her, og en hel masse andre."

LÆS OGSÅ: ANMELDELSE: Ny bog demonstrerer Dylans radikalt poetiske tilgang til tilværelsen
ANNONCE