Nyhed

Tønder Festival sætter fokus på mindretalsmusik med nyt europæisk kontor

Man kommer også til at opleve workshops med mindretalsmusik i fokus på dette års festival

Ved du, hvordan musik fra roma-kulturen, klezmer-musik fra Central- og Østeuropa, folkemusik fra Balkan og musik med rødder i Andalusien og Baskerlandet lyder? Det kan du snart blive klogere på, da Tønder Festival modtager en bevilling på 750.000 kroner, som skal gå til at understøtte mindretalsmusik over grænserne. Pengene kommer fra Udlodningsmidlerne, som er overskuddet fra Danske Lotteri Spils virksomhed samt en del af overskuddet fra Det Danske Klasselotteri, som fordeles af en række ministerier, styrelser og organisationer. 

Tønder Festival er kendt for at være en festival med en stærk profil indenfor folkemusikken og roots-genren, og festivalen var også med på en konference i Manchester i oktober 2023, hvor en række mindretal var repræsenteret med musik og kultur.

Med den sønderjyske festivals placering i grænselandet ved de lokale aktører om nogen, hvad mindretalskultur har af betydning.


"Der er mere end nogensinde brug for at undgå grænsekonflikter og hæve mindretallenes kulturelle stemme. Musik og kultur kan i den sammenhæng gøre en forskel", siger Henrik Juul, formand for Tønder Festival Fond i en pressemeddelelse.

Konkret kommer pengene til at gå til et europæisk kontor for mindretalsmusik, som i første omgang varetages af Tønders folk-roots-arkiv, og ifølge direktør for Tønder Festival, Kristina Lehmann Schjøtt, kommer den nye indsats også til at kunne spottes på årets festival.

"Under Tønder Festival vil vi gerne igangsætte en række workshops, hvor musikere med nationale udtryk samarbejder på tværs af holdning, grænser og konflikter. Omdrejningspunktet for musikerne bliver den lokale kulturskole og allerede i december forventes at afholde den første workshop for mindretals musik i Tønder".


Tønder Festival løber af stablen den 21. til 23. august 2024. 

LÆS OGSÅ: KØBENHAVN PÅ SØNDERJYSK: Tønder Festival rejser til hovedstaden

ANNONCE