Rapporten viser, at nordiske musikrettighedsorganisationer kan gøre en forskel for bæredygtighed og trivsel i musikbranchen
En ny nordisk rapport, der samler data fra musikrettighedsorganisationer i Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island, viser, at social bæredygtighed, herunder diversitet, mentalt helbred og finansiel usikkerhed, er et stort problem i musikbranchen, som organisationerne med fordel burde prioritere og handle på.
Rapporten viser konkret, at der under musikindustriens største udfordringer, heriblandt manglende mangfoldighed, lighed, inklusion, mental sundhed, trivsel, jobsikkerhed og fair aflønning - ligger et stort potentiale for organisationerne, der kan gavne både de berørte og organisationen selv. Emner, der desuden har stor indflydelse på hinanden og er præget af strukturelle udfordringer. Rapporten beretter eksempelvis om en forringet mental sundhed, særligt af angst, der har stor tilknytning til spørgsmål om jobsikkerhed og løn i en branche, der i dag er præget af en enorm usikkerhed inden for disse områder.
Rapporten er lavet ud fra en væsentlighedsanalyse. Chef for bæredygtighed i den danske musikrettighedsorganisation Koda, Camilla Marie Thiele, forklarer:
- Det er en metode, man bruger bredt i arbejdet med bæredygtighed i dag. Den er omfattende og kompleks, da man arbejder med at vurdere, hvilke bæredygtighedsområder, der er væsentlige og relevante for virksomheden at fokusere på, og hvordan de emner påvirker selve forretningen.
Et eksempel på et relevant emne for en musikrettighedsorganisation som Koda kunne således være kønsbalance. En ny rapport fra Musiklivets Partnerskab For Bæredygtig Udvikling og Kodas årlige kønsstatistik har dokumenteret en skæv kønsbalance i musikbranchen. En problemstilling, som Koda og de medvirkende organisationer mener kræver en målrettet indsats at løse.
- Udover at den skæve kønsbalance har en kæmpe negativ påvirkning på den enkelte musikskaber, så ligger der jo en udfordring for hele musikbranchen, fordi vi ikke får adgang til alt det talent, der er derude netop fordi kvinder desværre falder fra hele vejen op igennem musikkens fødekæde, fortæller Camilla Marie Thiele.
Emnerne er dermed placeret efter deres relevans for organisationerne. På både menneskelig og økonomisk plan, og alt efter om organisationerne ser muligheder i problemstillingerne.
Kodas direktør Gorm Arildsen mener, at organisationerne skal se rapporten som et redskab til belyse, hvilke af de mest presserende problemstillinger i branchen, som organisationerne skal rette fokus på:
"Med denne rapport får vi et redskab til at forstå, hvad der er de mest relevante temaer for musikrettighedsselskaber og for musikindustrien, når det kommer til ESG-området. Men rapporten er også vigtig, fordi den peger på, at vi kan bidrage endnu mere til at løse de sociale problemer med mistrivsel, ulighed og de økonomiske vilkår, som musikbranchen står over for. Vi arbejder allerede med disse problemstillinger, og rapportens konklusioner gør, at vi i endnu højere grad kan målrette vores arbejde," fortæller han i en udtalelse på Koda.
I rapporten fremgår det ligeledes, at rettighedsorganisationernes interessenter opfordrer organisationerne til at styrke deres interne medlemsdemokrati, forbedre gennemsigtigheden i organisationen og sikre ansvarlig kapitalforvaltning.
”Resultaterne af rapporten tydeliggør, at mange af de problemer, vi står over for, er strukturelle, og at vi ikke kan løse problemerne alene. Derfor skal musikbranchen blive bedre til at samarbejde, dele viden og udvikle fælles strategier, der kan lede mod en mere bæredygtig fremtid for musiklivet,” udtaler Gorm Arildsen.
Rapporten bekræfter desuden, at musikindustrien, herunder særligt livemusik og den stigende streaming, har et betydeligt klimaaftryk, der ligeledes er potentiale i at fokusere på. Livemusikkens aftryk får særligt meget omtale for tiden, hvor klimaorganisationen Music Declares Emergency i samarbejde med blandt andre Billie Eilish og Massive Attack, lige nu arbejder på at nedbringe koncerters CO2 aftryk. For nyligt annoncerede også det danske band Scarlet Pleasure, at de, som det første band i Danmark, har slået sig til organisationen og i løbet af deres Grøn Koncert-turne udelukkende gjorde brug af grøn energi i forbindelse med transport af både band og teknik.
Scarlet Pleasure hopper med på den grønne bølge: Sparede 5 tons CO2 på turné