Nyhed

Danske Fool spiller for udsolgt Ideal Bar: "Vi er som et old-school rockband"

GAFFA.dk - Alt om musik

Lyden er soulet, og melodierne er dansable. Selvom et helt årti skiller produceren Jabs og sangeren Adrian ad, er der en klar fælles forståelse for, hvordan musikken skal lyde. Den umage duo insisterer på at favne en nutid og samtidig holde det old-school. GAFFA lærer Jabs og Adrian lidt bedre at kende inden aftenens udsolgte koncert på Vegas Ideal Bar.

I er stadig et forholdsvis ubeskrevet blad på den danske musikscene. Hvorfor skal vi lytte til jeres musik?

– Mest af alt, fordi det er god musik. Og fordi det er ægte. I en tid, hvor musikken og musikbranchen er oversvømmet af hurtige, virale tendenser, er vi som et old school rockband. Vi er noget andet end de endeløse sangskrivere og produceres tendens-lefleri uden egentligt indhold. Vi skriver og producerer alt selv og lægger vægt på, at vi skal videregive ægte følelser. Musikken skal føles levende, uden ironisk eller påtaget distance. Vi siger, hvad vi mener og mener, hvad vi siger.


På hvilke områder vil I fremhæve jer selv som originaler? Hvordan adskiller I jer fra de andre?

– Vi har aldrig været en del af et crew eller arbejdet sammen med andre artister. Vi har altid arbejdet kompromisløst, uden rigtig at søge nogen offentlig anerkendelse. Og vi har aldrig gjort noget, som vi ikke gad eller ikke følte var fedt, bare for at komme ind i varmen. Vi har altid stolet på, at vi kunne noget helt særligt sammen.

Hvem prøver I at ramme med jeres musik? Hvis I skal visualisere en kæmpe crowd foran jer, hvordan ser de fremmødte så ud?


– Vores musik er for alle. Men dem vi associerer os med, er dem, der tør være sig selv, uanset hvad andre tænker. Jeg så en dag en pige på gaden. Hun var teenager, havde Dr. Martens på, et par slidte, forvaskede jeans, en ternet skjorte om livet, uglet blåt hår og et par store hovedtelefoner. Jeg tænkte: "Gad vide, hvad hun hører lige nu? Hende dér vil jeg gerne lave musik til.”

Hvor kender I hinanden fra? Og hvordan startede jeres musikalske samarbejde?

– Vi mødte hinanden en enkelt gang gennem en fælles ven, og så gik der faktisk et godt stykke tid, før vi fik kontakt igen og begyndte at lave musik. Vi arbejdede hårdt i et års tid, før nogen fik lov at høre, hvad vi fiflede med.


Hvad betyder det for jeres musik, at der aldersmæssigt er et årti mellem jer?

– Det betyder, at vi har alle de redskaber, der skal til, for at lave noget virkelig godt. Adrian er den yngre, energiske og umiddelbare. Jabs er den erfarne, lunefulde og eftertænksomme. Der, hvor den enes evner stopper, starter den andens. Vi glemmer ofte aldersforskellen, men vi har nok alligevel et meget storebror/lillebror-agtigt forhold. Adrian sørger for, at musikken ikke bliver fortænkt, og Jabs sørger for, at den ikke bliver usammenhængende.

Er der nogen kunstnere, som I spejler jer særligt meget i?

– Vi snakker meget om, at vi skal spejle os i de bedste. Hvis man vil være rigtig god, skal man ikke sammenligne sig med den nærmest siddende med et minimum af evner, men med de bedste, der findes. Hvis man laver musik, eller nogen anden form for kunst, som ikke bare er til skrivebordsskuffen, så skal man forpligte sig. Man skal måle sig med og lære af de bedste. Genre er ikke så vigtigt, men når vi laver musik, så skal vi kunne høre Kanye, Rihanna, Frank Ocean, Nirvana, The Doors, Prince, Michael Jackson eller The Beatles bagefter og stadig tænke: "Det er fandeme godt, det vi laver."

Hvad lægger I i jeres kunsternavn "Fool"? Hvem er fjolset?

– Vi valgte først og fremmest navnet, fordi vi synes det så fedt ud, og fordi det lød lidt som et punkband. Udover det kan det have mange betydninger, alt efter om man ser det som et verbum eller et substantiv. Det kan både være positivt og negativt. I'm a fool for you er for eksempel positivt, hvorimod you're a fool er negativt. To fool somebody eller being fooled er den anden version. Det har en fed betydning, fordi det har en snert af klogskab over sig. At man snyder eller narrer nogen. I nogle af Shakespeares stykker optræder der også et fool. Det er altid en undervurderet, men kløgtig karakter, som med snedighed overvinder borgerskabet og kæmper sig frem i verden. Dét kan vi godt forene os med.

Jeres single “Live a Little” har mange referencer til det vilde ungdomsliv og arbejder generelt med et ret ungt sprog. Identificerer I jer med det?

– Ja! Men det er ikke alt, vi er. At have det sjovt og feste er en vigtig del af livet, som man hverken skal undervurdere eller se ned på. Det er dog ikke alt i her livet. Ligesom temaet i “Live a Little” ikke er alt, vi beskæftiger os med. “Outcast”, vores anden single, beskæftiger sig med et helt andet og mere melankolsk tema. Hvad angår sproget, så er det vigtigt for os, at det føles nutidigt. Det er en generel misforståelse, at hvis ting skal være poetiske, så skal sproget være forældet. Musik, og kunst i øvrigt, handler for os om at sætte fodspor – og hvis man skal det, skal man også være en del af tiden, man befinder sig i. Der er intet påtaget i måden, vi skriver vores tekster på. Tværtimod går vi meget op i, at det skal lyde og føles naturligt og originalt.

Visuelt placerer I jer sammen med mange andre på den danske musikscene. Regnjakken, hvide sneaks, Nike-cap, single-covers i pastelfarver. Hvad betyder det visuelle udtryk for jer?

– Det visuelle udtryk betyder MEGET for os – men det er også en ting, vi hele tiden udvikler. Vi har indtil nu lavet alt det visuelle selv. Lige om lidt dropper vi dog en stort anlagt video til vores tredje single. Forside-covers har dog ikke den samme berettigelse i dag, som de havde dengang, album kom som cd'er, eller endnu bedre som vinyler, hvor man kunne nærstudere dem, og formatet var stort nok til detaljer. I dag ses et forside-cover altid meget småt og digitalt. Derfor synes vi, det var fedt, at lave simple covers til vores singler, hovedsageligt bestående af en enkelt ren farve. Med tiden vil forsiderne jo skabe en form for palet på streamingsiderne. På den måde er det en ny måde at tænke covers på. De skal ikke kun fungere enkeltvis, men også som en del af en større helhed. De første to er pastel, ja, men det bliver de ikke allesammen. Hvad angår vores tøj, er det også noget, vi går meget op i. Selvfølgelig. Dog er det vigtigt for os, at vi føler os tilpas, og at vi er tro mod os selv, og ikke lader tøj og stil, definere hvem vi er. God stil ligger i detaljen og måden, du bærer det på. Der er i øvrigt ikke nogen af os, der går i regnjakker, med mindre det regner, og vi er på Roskilde Festival.

Hvad kan vi forvente af jer i fremtiden? Hvor stort drømmer I?

– The whole world will be FOOLed someday...

Lyt til deres seneste single "Outcast" herunder. 

ANNONCE