Nyhed

Konservative vil fjerne spillestedsordning

GAFFA.dk – alt om musik

En række aktører fra den kulturelle sektor er komplet uforstående

Konservative er stået frem med et kontroversielt udspil til finansloven, hvad angår kultursektoren. Her ønsker partiet, at den støtte, der tidligere på året blev tildelt ti udvalgte netværks- og genrespillesteder, skal fjernes igen, og at DR skal genoptage de besparelser, der ellers blev sat på pause med sidste års finanslov. Udspillet undrer og bekymrer flere aktører fra den kulturelle sektor. Det skriver Kulturmonitor.

Kulturmonitor har blandt andet talt med Esben Marcher, som er sekretariatschef hos Dansk Live. Marcher beskriver forslaget om at tilbagetrække støtten til spillestederne – en ordning, der knap har fået tid til at begynde – som ”uforståeligt” og ”meget uheldigt”.


Også Michael Falk Marino, der er spillestedsleder for Huset i Aalborg, udtaler sig kritisk til Kulturmonitor i forhold til, at partiet vil fjerne, hvad han anser som et lille beløb, der gør en stor forskel for spillestederne.

I 2021 blev der afsat 10 millioner til de udvalgte netværks- og genrespillesteder samt yderligere 36 millioner i årene 2022-2024. Formålet med ordningen er at udvikle den danske livescene ved at støtte op om vækstlaget og skabe et bredere udbud af koncerter.

”Netværks- og genrespillestederne skal være knudepunkter for formidling og udvikling af de smalle musikgenrer og understøtte vækstlaget, så vi i fremtidig har et rigt og varieret koncertudbud i Danmark,” beskrev udvalgslederen i en pressemeddelelse i forbindelse med annonceringen af de udvalgte spillesteder.


Spillestedsleder Micahel Falk Marino lægger desuden vægt på, at de Konservative ikke kan have forstået coronapandemiens alvorlige konsekvenser for kulturbranchen, når man ser på partiets forslag.

LÆS OGSÅ: Kulturbranchen vil have regeringen til at droppe moms på rettighedsvederlag

Udover tilbagetrækningen af spillestedsordningen vil Konservative genoptage DR’s 20-procents besparelser, som regeringen ellers fik lukket ned for med sidste års finanslov.


Partiet ønsker endvidere at ophæve huskunstnerordningen, som giver skoler og institutioner mulighed for at få tilknyttet professionelle kunstnere. Arbejdermuseets direktør, Søren Bak-Jensen, har udtrykt sin utilfredshed om situationen på Facebook, hvor han skriver, at han ”er vildt overrasket! Og næsten vred.”

Det er ikke første gang, at tale om besparelser hos blandt andre DR skaber opsigt. Tidligere på året stod DAB-kanalerne P6 Beat og P8 Jazz endnu engang over for en potentiel lukning, som følge af den tidligere regerings DR-besparelser.

Et politisk flertal bestående af regeringen og støttepartierne SF, De Radikale og Enhedslisten blev dog enige om at støtte kanalerne økonomisk, så begge kunne videreføres – i første omgang i de kommende tre år.

LÆS OGSÅ: ÅBENT BREV: Med et farvel til P6 Beat og P8 Jazz tramper man på dansk musikliv, der efter corona er presset helt i bund

ANNONCE