Nyhed

Deltag i debat om musikjournalistik og sexisme i Aarhus

Debatten er første ud af tre som vil sætte fokus på vigtige aktuelle problematikker i musiklivet

Den 22. september 2022 vil Music City Aarhus 2022 i samarbejde med Dokk1 i Aarhus åbne dørene for en særlig debat om sexistisk sprogbrug i musikjournalistikken.

Debatten vil tage udgangspunkt i en samtale mellem musiker Signe Tobiassen fra Aarhus-bandet Nelson Can og Espen Strunk, som er forfatter og mangeårig GAFFA-skribent.

Sammen vil de stille skarpt på spørgsmålet om sexisme i musikjournalistikken, herunder i hvilket omfang, ytringsfriheden og den kunstneriske frihed kan være truet midt i tidens store fokus på sexisme og krænkelser - i dette tilfælde af sproglig karakter.

Ubevidst sexisme

Debatten afvikles under overskriften ”Musikjournalist i en wokekultur – debat om køn, sprog og sexisme”, og om sexisme-problematikken udtaler musiker og debattør Signe Tobiassen:

”En af mine kæpheste i debatten om sexistisk sprogbrug i musikjournalistikken handler om de mere subtile aspekter ved sexistisk sprog. Hvorfor er det eksempelvis ekskluderende at bruge betegnelsen kvindelig bassist frem for blot bassist, når der er tale om en bassist, som er kvinde?”, udtaler Tobiassen i en pressemeddelelse og fortsætter:

”Jeg håber på at kunne give tilskuere mulighed for at blive opmærksomme på de mange nuancer i sproget, som kan være ekskluderende eller sexistiske – ofte helt uden, vi selv er klar over det”.

Også Espen Strunk, som sidste år udgav bogen Den sidste rockjournalist, mener, at der er tale om en vigtig samtale:

"Det er indlysende, at vi skal tale (og skrive) ordentligt til og om hinanden - uanset om man er kvinde, mand eller noget derimellem. Men det er vigtigt at skelne mellem reelle problematikker - herunder strukturelle - og den nypuritanisme og overfølsomhed, som desværre også fylder i disse år”, udtaler Strunk og tilføjer:

”Virkeligheden er en nuanceret størrelse, og nogle af de nuancer risikerer at gå tabt, hvis der skal sidde et lille, selvbestaltet sprogpoliti og definere spillereglerne for den offentlige samtale. I en tid hvor mørke kræfter søger at begrænse vores ytringsfrihed, er det så vigtigt som nogensinde at slå et slag for det frie ord".

Konstruktiv debat

Music City Aarhus 2022 sætter ekstra fokus på musiklivet gennem en række arrangementer af forskellig karakter. Her er musikdebatten en del af dem – og foruden debatten om sexisme vil der blive afholdt yderligere to debatter.

De vil alle have til formål at diskutere vigtige og aktuelle emner i musiklivet, som ofte bliver tilgået på en ikke-konstruktiv måde, særligt på de sociale medier, lyder det fra arrangørerne

”Musikjournalistik i en wokekultur – debat om køn, sprog og sexisme” bliver afholdt den 22. september fra 19:00 – 20:30 og er gratis at deltage i – dog skal man tilmelde sig HER.

De efterfølgende debatter vil være ”Mask’ på? – debat om hiphop og bandekriminalitet”, der afholdes den 25. oktober og ”#Metaltoo – er metalmusikken mest for hvide mænd?”, der finder sted den 7. december.

LÆS OGSÅ: Ny undersøgelse slår fast: der er udbredt sexisme i den danske musikbranche

ANNONCE