Nyhed

Ny rådgivningstelefon skal afhjælpe musikeres mentale mistrivsel

Initiativet skal styrke musikeres og branchefolks trivsel og mentale helbred

Gennem de seneste år har man kunnet bevidne en tiltagende tilbøjelighed til, at kunstnere i højere grad end tidligere er begyndt at åbne og tale om de svære følelser, der desværre også kan være en del af en karriere i den danske såvel som den internationale musikbranche.

Tobias Rahim udeblev på grund af angstanfald, Shawn Mendes aflyser turné på grund af angst, Liss taler om tabet af Søren Holm. Det er blot et lille udpluk af de mange overskrifter, som de seneste måneder har handlet om mental sundhed - eller mangel på samme - i musikbranchen.

For det er desværre ikke nogen hemmelighed, at en karriere inden for musikken ikke bare handler om kreativitet og selvudfoldelse, men også et konstant forventningspres og et enormt fokus på succes - hvilket kan resultere i store psykiske og i værste fald fatale konsekvenser for det enkelte individ.


En undersøgelse fra 2021 foretaget af nonprofitorganisationen MentalVoice har vist, at over halvdelen af de musikere, som har svaret på spørgeskemaet, har lidt eller lider af en psykisk lidelse.

Yderligere svarer over halvdelen af respondenterne også, at de ikke oplever, at der er steder, hvor de kan søge hjælp i forhold til deres mentale sundhed i musikbranchen. Det er argumenter som disse, der har gjort, at MentalVoice har skabt et helt nyt tiltag, som for nyligt har set dagens lys i den danske musikbranche.

Gratis og anonym


Tiltaget hedder MentalTalk, og til GAFFA fortæller initiativtagerne, at tiltaget er blevet oprettet for at støtte musikere og branchefolk og give dem en mulighed for at sparre med kompetente coaches angående mentale udfordringer i forbindelse med deres virke i musikbranchen.

MentalVoice er en gratis og - hvis man ønsker det - anonym telefonlinje, hvor danske musikere og branchefolk kan henvende sig, hvis de har brug for hjælp til at forebygge og dermed undgå mentale udfordringer.

Ved røret sidder en række rådgivere med en psykologisk baggrund klar til at hjælpe med store såvel som små udfordringer og spørgsmål – naturligvis under tavshedspligt.


- Vi oplever i MentalVoice, at rigtig mange i musikbranchen mangler et sted at gå hen med diverse mentale problematikker eller bekymringer i forbindelse med deres virke. Det kan være alt fra udfordringer med troen på egne evner, samarbejder, work-life balance, håndtering af pres, sceneskræk og meget mere, fortæller Kamilia Amélie, som er en del af MentalVoice, til GAFFA.

Udover MentalTalk har MentalVoice i samarbejde med organisationerne Autor, Rosa og Tempi søsat en lang række andre initiativer, som er med til at aftabuisere de mentale udfordringer, man kan opleve i musikbranchen. Tiltagene omfatter oplæg, workshops og coaching.

LÆS OGSÅ: TEMA: Mental mistrivsel i musikbranchen – tiden er endelig moden til at tage snakken

ANNONCE