REMA 1000 sætter ansigt på fødevarernes vej fra mark til køkkenbord: ”Dansk landbrug er ikke gratis – men det er vigtigt

Tænker du nogensinde over, hvordan dine madvarer havnede lige der, i køledisken? Den, du lige har rakt ned i for at hente den bakke økologisk oksekød, som du mangler til din bolognese.

Muligvis har tanken strejfet dig som en naturlig effekt af, at emner som økologi, bæredygtighed og dyrevelfærd efterhånden er blevet en fast del af den politiske dagsorden. En dagsorden, der også har fundet vej til de danske køkkener og de supermarkeder, produkterne købes i. Det har den også i REMA 1000. En kæde, der ved at forene sit discountvaremærke med bæredygtighed har bevist, at økologi også kan være billigt – og bedst, hvis vejen fra marken til køkkenbordet er så kort som muligt. Noget, som REMA 1000 sætter fokus på gennem temaet ”Fra jord til bord”. Et koncept, der ønsker at vise dig, hvordan din mad havner på aftensmadsbordet – og inviterer indenfor hos nogle af de danske producenter, der sørger for, at den havner der.  

Discount og holdninger kan godt gå hånd i hånd  

”Bare fordi man har billige varer, betyder det ikke, at man ikke kan have en holdning til dem”.

Ordene kommer fra Anders René Jensen, indkøbs- og marketingdirektør for REMA 1000. Historien starter tilbage i 2007, hvor Anders sidder og forsøger at forudse, hvad fremtidens kunder har af behov. Han og resten af kæden tager et valg. De beslutter sig for at være mere end en discountkæde, der sælger billige varer. Problematikkerne om klimaforandringerne var for alvor begyndt at fylde hos politikerne. Ligeledes begyndte en voksende bevidsthed så småt at summe i de danske hjem. Men hos de danske supermarkeder var begreber som økologi og fokus på madspild endnu ikke en fast del af butikkernes forbrugerbillede. Indtil nu. For REMA 1000 besluttede sig for at gå forrest, i forsøget på at gøre klimadagsordenen til en del af forbrugeroplevelsen. I køledisken, på hylderne og i grøntafdelingen. Anders René Jensen fortæller:

– For 14 år siden lavede vi konceptet ”discount med holdning”. Det skabte et ramaskrig på det tidspunkt. For der var mange, der mente, at vi var sat i verden for at sælge varer.

Nu har tiderne ændret sig. Og økologi er blevet en fast del af vareindholdet hos danske supermarkeder. Men for REMA 1000 har det – måske før noget andet – handlet om værdier. Værdier, der kan stå uden at skulle gå på kompromis. Og værdier, der er så stærke, at de måske kan gøre en forskel på den lange bane. 

– Vi er en discountkæde. Og vi er en værdidrevet virksomhed. Det vil sige, at vi lever efter vores egne værdier, i flokken af de øvrige kæder. Vi har meget tidligt sat os for at tage et ansvar. At have ordentlige holdninger og bidrage positivt til det samfundsansvar, som vi alle sammen deler, fortæller Anders René Jensen. 

Et bidrag, der starter hos producenten, men ender hos det nuancerede menneskehav, der udgør REMA 1000s kunder. Ifølge Anders René Jensen en tungtvejende grund til, at discountkæden markedsfører sig selv med holdninger. For alle mennesker har holdninger. Et element, som REMA altså på bedste vis skal forsøge at reflektere ud i deres varer. Ligesom de også har en mulighed for at få folk til at tage stilling ved at sælge økologi:

– Vi har efterhånden seks millioner segmenter. For hver eneste forbruger er sin egen i dag, forklarer han og uddyber:

– Du sammensætter selv dit liv som forbruger. Du beslutter selv, hvad du går op i. Her er vi nødt til at skulle kunne levere til det hele. Så derfor er vi også nødt til at have en holdning til tingene.

gallery_large

At løfte i fællesskab 

Men én ting er at have værdier og holdninger. En anden ting er at føre dem ud i virkeligheden. For tingene sker ikke alene. REMA 1000 viser sig som en virksomhed, der er bevidst om, at man løfter bedst i flok. REMA 1000s fundament består nemlig af en række stærke samarbejder med leverandører og sparringspartnere, der er med til at udfolde deres visioner. Og sørge for, at visioner, værdier og holdninger ikke bare bliver ved tanken, men rent faktisk bliver ført ud i livet. 

Sådan var det også tilfældet, da REMA 1000, som landets første dagligvarekæde - satte aktivt fokus på madspild. Her søgte Anders René Jensen mod metoder, der kunne bidrage til at afhjælpe ”køb og smid væk-kulturen”, der prægede vores samfund. Og også vores forbrugsvaner. Her stødte han på aktivisten Selina Juul, der som nylig stifter af forbrugerbevægelsen og kampagnen ”Stop Spild Af Mad” netop havde anklaget dagligvarekæderne for at være en stor del af problemet. Og i stedet for at forsvare sig mod hendes påstand gik han i dialog og ringede hende op.

– Dengang var der ingen, der koncentrerede sig om madspild, og man mente, at det var købmandsmæssigt uforsvarligt. Men jeg var ret interesseret i at finde mulige løsninger på problemet, i stedet for at fodre det, fortæller han. 

Siden er vi blevet klogere. Ligeledes er de øvrige dagligvarebutikker. En udvikling, der altså er sket med REMA 1000 som en af de fremtrædende aktører. 

For REMA 1000 handler det altså om at gøre en forskel, hvor de kan. Anders René Jensen, der også fortæller, at de samarbejder med Plastic Change til at sætte fokus på mindre plastic i deres produkter, og Dyrenes beskyttelse, der varetager dyrevelfærd, siger med sine ord:

– Det handler om at finde de ting, hvor du rent faktisk kan gøre en forskel, og hvor det har en effekt. Det har vi haft med vores fokus på madspild.

Ud på græsset – og ud af byen 

Et element, der også findes i et af REMA 1000s aktuelle projekter, som går under temaet ”Fra jord til bord”. Ifølge indkøbs -og marketingdirektøren skal det give indsigt i, hvor fødevarerne kommer fra, og hvordan de behandles. I et forsøg på at skabe et unikt indblik i produkternes vej – helt fra de grønne græsmarker og ud til supermarkedet. Og blandt andet vise, at madens vej derfra og til køkkenbordet smager bedst, når den er så kort som mulig: 

– Vi har altid haft meget fokus på danske produkter og dansk landbrug. Vi er et land, der er dygtige til at lave gode fødevarer. Derfor er det oplagt at udnytte det her. At vi lever i et land, der driver enormt godt landbrug, pointerer han. 

Projektet har altså til formål at vise, at det økologiske landbrug er mere end det øremærkede oksekød i køledisken. Det skal vise, at det har et liv og et ansigt, helt for sig selv, blot få kilometer væk fra der, hvor du befinder dig. Vi har oplevet at have en skoleklasse på besøg fra Nørrebro i København ude på en sådan udflugt. Og mange af børnene havde aldrig set en levende ko før. Derfor synes jeg, at det er vigtigt at lave sådan nogle koncepter. Vi vil gerne have, at kunderne kommer lidt tættere på de produkter, de køber, lyder det fra Anders René Jensen.

Projektet bringes gennem det økologiske som REMA 1000 er medejer af. Et samarbejde, der måske udgør det stærkeste eksempel på nogle af de samarbejder der er med til at føre kædens visioner ud i livet. 

gallery_large

Et samarbejde med mening

For det var ikke uden drømme, at Sanne og Svend Brodersen i 2007 købte den historiske herregård i Sønderjylland, efter at den havde stået tom i 25 år. De ville gøre det til noget nyt. Bevise, at det kunne lade sig gøre at drive et økologisk landbrug. Et landbrug, der indebærer, at dyrene har gode forhold og går på græs, og at der ikke bruges sprøjtegift. Men hvis drømmene skulle blive til virkelighed, krævede det, at der var nogle, der troede på deres projekt og turde satse på at sælge deres produkter. Og her opstod grobunden for samarbejdet med REMA 1000, der delte de samme visioner om dyrevelfærd, sundhed og økologi. Svend Brodersen, ejer af Gram Slot, fortæller:

– Da vi engang skulle finde en samarbejdspartner, undersøgte vi alle de detailvirksomheder, som kunne brænde for noget af det samme som os. Der var det helt klart REMA 1000, der viste sig som en virksomhed, som ikke bare havde holdninger på papiret, men rent faktisk også havde handlinger i dem, fortæller han og uddyber:

– De prioriterer økologien. Og som samarbejdspartner sørger vi for at finde ud af, hvordan vi sammen kan bruge alle vores varer, uden at der skal gå noget til spilde. For eksempel hvis vi har nogle kartofler, der er for store, så laver vi nogle bagekartofler i stedet for.

– Derudover gør de ekstremt meget for bæredygtigheden. Blandt andet for at minimere brugen af emballage og plast. De tager et ansvar og forsøger at kigge på, hvor de kan sætte et aftryk. 

Og spørger man REMA 1000s indkøbs og marketingdirektør, var begejstringen for samarbejdet gengældt:

– Dengang havde de ingen varer, men jeg kunne høre, at vi delte samme holdninger og visioner, og det var nok for mig. Så jeg sagde: ”Vi har en aftale”, siger Anders René Jensen. 

Og visionerne har vist at kunne kaste resultater af sig. For virksomheden har vokset sig til det største økologiske landbrug i Danmark. Med sine i alt 2800 hektarer jord og over 1000 fritgående malkekøer forsyner de i dag REMA 1000 med nogle af deres økologiske råvarer, der tæller 35 produkter. Alt fra mejeriprodukter og havreblandinger til pølse og øl. Med henblik på at kunne fortsætte den samarbejdssucces, som Gram Slot udgør, har REMA 1000 siden 2010 kunnet kalde sig medejer. 

Et samarbejde, der også manifesterer sig i ”Fra jord til bord”, som de historiske og landlige omgivelser omkring Gram Slot danner ramme om. En kartoffelmark, der som følge af de økologiske principper, som både REMA 1000 og Gram Slot deler, får lov til at blive udnyttet. Også selvom råvarerne ikke lever op til de gængse æstetiske standarder: 

– Vi ønsker at gøre op med denne her brug-og-smid-væk-kultur. Blandt andet ved at give plads til de grøntsager, der måske ikke lige har den rigtige form eller ser skæve ud. I stedet for at sortere dem fra, lyder det fra Svend, da han skal forsøge at sætte ord på nogle af de konkrete økologiske tiltag, som REMA 1000 tilbyder.

Foruden at udgøre en landbrugsvirksomhed danner Gram Slot i dag også ramme om koncert -og kulturevents samt idylliske hotelmuligheder, hvor man kan leje sig ind som gæst i slottets historiske rammer. Alt dette giver mere end 120.000 besøgende om året. 

gallery_large

Maden smager bedst, når den er tæt på

For Anders René Jensen er det altså enkelt. For ham og resten af REMA 1000 handler det om at bevise, at discount er mere end billige tilbud og mængdepriser. Det kan også betyde kvalitet. En kvalitet, der blandt andet viser sig i gode, danske råvarer. Og dem skal vi værne om:

– Vi skal passe på jordens ressourcer. Og vi skal være bedre til at kigge ud ad vinduet lige der, hvor vi er og se, at vi har et enormt godt landbrug og gode fødevarer. Det skal vi huske at værdsætte. Jeg håber, at folk er villige til at betale lidt ekstra for det. For det er vigtigt, lyder det afsluttende.

Og med økologiens som en central plads vil REMA 1000 gerne give dig indsigt i, hvorfor netop dette er vigtigt. At vejen fra marken til køkkenbordet er så kort som muligt.  Så du kan spise godt, og med ro i sindet. For maden smager muligvis bedre, når man ved, hvor den kommer fra. Det er nemlig ikke gratis at have værdier. Det koster at være bæredygtig. Men i sidste ende er det måske dyrere at lade være.

Vil du gerne holde dig opdateret på REMA 1000’s initiativer? Så kan du lytte til podcasten Med kloden i kurven på REMA1000.dk, følge dem på deres Facebook, Instagram, LinkedIn eller tilmelde dig deres nyhedsbrev.

ANNONCE