GAFFA-Prisen 2023

GAFFA-Prisen er en af de mest hæderkronede og traditionsrige prisuddelinger på hjemlig grund, og priserne er blevet uddelt siden 1991. Fra 2010 ved større gallashows. GAFFA-Prisen er den eneste musikpris i Danmark, der udelukkende afgøres af dig, der streamer, køber, lytter, griner, græder og forbruger musikken på daglig basis. Du har magten, så gør din indflydelse gældende, når vi på GAFFA mobiliserer Danmarks største musikjury. GAFFA-Prisens gyldne G'er bringer ofte særligt store smil med sig hos modtagerne, fordi det netop er deres fans og de musikalske storforbrugere, der er med til at give dem denne hæder.

De spiller live

Thomas Skov er vært ved GAFFA-Prisen, hvor der foruden uddeling af priser bliver mulighed for at opleve et stærkt og varieret liveprogram med nye navne som Eee Gee og Zar Paulo samt et velkomment gensyn Swan Lee.

Så skal vi til det igen! GAFFA-Prisen er tilbage, og du er inviteret. Vi er umådeligt glade for at annoncere, at GAFFA-Prisen afholdes torsdag den 2. marts i Musikhuset Aarhus. Forvent gedigent showmanship og skarp satire, når aftenens vært Thomas Skov byder velkommen indenfor i Musikhusets Store Sal:

GAFFA-Prisen har en helt særlig plads i mit hjerte, og selvom året jo egentlig har været i gang, er det, som om det først rigtigt starter den aften, der er GAFFA-Prisen. Thomas Skov, vært til GAFFA-Prisen

Jeg går til opgaven med ydmyghed og stolthed og glæder mig til at overrække priserne for at få lov til at fejre musikken, og musikerne – og publikum – står som et højdepunkt på året, og jeg elsker at blive blæst bagover af den energi, der er lige præcis den aften. Jeg opdager ny musik, men bliver også begejstret af den musik, jeg allerede kender. Og så elsker jeg publikum til GAFFA-Prisen, fordi de er musikfans helt ind til benet. Folk, der kommer til GAFFA-Prisen, er der jo, fordi de elsker musik – og så kan det godt være, at nogle foretrækker dødsmetal, mens andre er mere til det lidt blødere – men fælles for alle i salen er: de elsker musik – og det elsker jeg!

Thomas Skov flankeres af manden med Danmarks varmeste radiostemme, flotteste skæg og bredeste musikviden, nemlig Carsten Holm, der vanen tro stiller de skarpe spørgsmål til artisterne bag scenen.

For mig er GAFFA-Prisen altid noget særligt. Det mærker jeg dels på publikum, men i den grad også musikerne, som jeg møder før, under og efter afvikling af showet. Carsten Holm, backstagesvært til GAFFA-Prisen

– For mig er GAFFA-Prisen altid noget særligt. Det mærker jeg dels på publikum, men i den grad også musikerne, som jeg møder før, under og efter afvikling af showet. De optrædende spiller live, hvilket vil sige, at alt i princippet kan gå galt mellem de korte sceneskift. Det bringer nerverne i spil, hvilket blandes med musikernes ambitioner, drømme, håb og en “vi skal satme overbevise salen”-attitude, og når det alligevel går, som det skal – altså hvor intet går galt – så har vi musikfans oplevet livemusikken fra allerøverste hylde. Det bliver ikke meget bedre.

Og vinderne er ...

Andreas Odbjerg blev den store vinder med hele fire priser

Det var sanger og sangskriver Andreas Odbjerg, der blev den store vinder, da GAFFA-Prisen 2023 fandt sted i Musikhuset Aarhus torsdag den 2. marts – og blev streamet live på C More og GAFFA.dk. Andreas Odbjerg fik hele fire priser, nemlig Årets Danske Udgivelse (albummet Hjem fra fabrikken), Årets Danske Popudgivelse (samme album) og Årets Danske Solist, ligesom han blev Årets sangskriver sammen med sine sangskriverpartnere Mads Møller, Thor Nørgaard og Daniel Thorup.

Årets danske band

Baest
Blæst
Hugorm
Magtens Korridorer
The Minds of 99 VINDER

Årets nye danske navn & Årets danske hardrock/metal-udgivelse

Blæst VINDER
Danser Med Piger
Pauline
Lasse Skriver
Zar Paulo

Baest: Justitia VINDER
Cabal: Magno Interitus
Genocide Doctrine: Genocide Doctrine
Konvent: Call Down the Sun
Orm: Intet, altet

Årets danske hit

Blæst: Juice
Lydmor: Shanghai Roar (Acoustic Version)
MØ: Live to Survive
Andreas Odbjerg: Hjem fra fabrikken
Tobias Rahim: Mucki Bar VINDER

Årets danske rockudgivelse

Fabräk: Rige børn leger bedst
Hugorm: Tro, hug & kærlighed VINDER
Kellermensch: Capitulism
Magtens Korridorer: Nødudgang
The Minds of 99: Infinity Action

Årets danske hiphop-udgivelse

Pede B: Bjørnen sover
Kesi: 30 somre
Emil Kruse: Magic
Niarn: Stadig årgang 79
Per Vers og Benny Andersen: Sidste omgang VINDER

Årets danske elektroniske udgivelse

First Hate: Cotton Candy
Farveblind: All Clubs Are Bastards
Faustix: Ain’t Fast Enough
Kind Mod Kind: Kindmodkindmodkind…
Trentemøller: Memoria VINDER

Årets danske livenavn

Benjamin Hav VINDER
Hugorm
The Minds of 99
Andreas Odbjerg
Annika Aakjær

Årets internationale udgivelse, solist- & hit

Arctic Monkeys: The Car
Beyoncé: Renaissance
Rammstein: Zeit
Harry Styles: Harry’s House VINDER
Taylor Swift: Midnights


Nick Cave
Bruce Springsteen
Harry Styles VINDER
Taylor Swift
The Weeknd


Arctic Monkeys: There’d Better Be a Mirrorball
Beyoncé: Break My Soul
Lizzo: About Damn Time
Harry Styles: As it Was VINDER
Taylor Swift: Anti-Hero

Årets internationale band

Arctic Monkeys VINDER
Imagine Dragons
The 1975
Red Hot Chili Peppers
Rammstein

Årets nye internationale navn

Sabrina Carpenter
Horsegirl
Shygirl
The Smile
Wet Leg VINDER

BRIGHT-legatet

BRIGHT-legatet - er et nyt legat indstiftet af GAFFA og Philips Hue - som med et beløb på 50.000 kroner går til en person eller en aktør i musikbranchen, som har gjort en særlig indsats for at italesætte problematikkerne omkring manglende diversitet og inklusion i musikbranchen. Vinderen af BRIGHT-legatet 2023 er fundet gennem en jury bestående af repræsentanter fra GAFFA, Philips Hue, Dansk Industri og Autor. 

Juryen har set på en lang række initiativer, og der er heldigvis en positiv udvikling, men der brug for mere.  

Årets modtager af Bright-Legatet har skabt et safespace for minoriteter i den danske musikbranche, har sat en skarp dagsorden  og lavet arrangementer med fokus på både problemer og løsninger. De har vist handlekraft og løftet debatten ud af skyggerne på sociale medier og helt ind på spillestederne. 

Juryen håber at BRIGHT-legatet vil øge arbejdsglæden for disse ildsjæle, og støtte dem i deres utrættelige arbejde med at give mangfoldigheden lys og plads. Vi håber ligeledes at denne anerkendelse vil øge kendskabet til foreningen og deres initiativer - det fortjener de!

Vinderen af årets BRIGHT-legat er Foreningen Musikbevægelsen af 2019.