Kommentar

KOMMENTAR: Voldsdømte vokalister topper hitlisten – er det et problem?

Skal man cancelle voldsdømte musikere som Jamaika og TopGunn? GAFFAs chefredaktør filosoferer over fænomenet

Ole Rosenstand Svidt er konstitueret chefredaktør på GAFFA og har været fastansat på GAFFA siden 2002

Det vakte stor opstandelse, da den anmelderroste og storstreamende dansk-somaliske rapper og sanger Sharmarke Omar Ali, bedre kendt som Jamaika, i 2019 var på flugt efter et knivoverfald og blev kaldt farlig af politiet. Han blev i 2021 idømt tre et halvt års fængsel for grov vold og trusler, i juni 2023 blev han løsladt, og i november udgav han så et nyt album, Championship, der gik direkte ind på førstepladsen på hitlisten. Måneden forinden havde TopGunn, en anden dansk rapper og sanger med en dom for vold i bagagen, dog noget mildere og noget ældre, 14 dages betinget fængsel tilbage i 2016, gjort nøjagtigt det samme. Gået direkte ind på førstepladsen på albumhitlisten med DK Goat, og Jamaika ligger i skrivende stund på en 10. plads, men TopGunn netop er røget ud af top 40 efter syv uger.

De høje streamingtal for de to voldsdømte vokalister har givet anledning til en del diskussioner på sociale medier og ude i de små hjem, i hvert fald de steder jeg er kommet: Er det i orden at lytte til disse dømte kriminelle, eller skulle man snarere cancelle dem, som det hedder på nudansk?


Diskussionen minder om den, vi har haft i de senere år om musiknavne som R. Kelly, Michael Jackson, Marilyn Manson og mange, mange flere. Musikere, som er blevet beskyldt for diverse former for kriminalitet og i visse tilfælde også dømt for det – med R. Kellys dom på sammenlagt 31 års fængsel i 2023 for omfattende sexovergreb og menneskehandel som det hidtil mest grelle eksempel, siden den nu afdøde producerlegende Phil Spector i 2003 blev idømt minimum 19 års fængsel for drabet på skuespilleren Lana Clarkson.

Jeg har selv gennem tiden været i tvivl om, hvad jeg skulle synes og har haft flere forskellige synspunkter, men nu er jeg indtil videre landet på, at jeg mener, at enhver er uskyldig, indtil det modsatte er bevist, at man skal lade domstolene og ikke folkedomstolen om at dømme folk, og når folk har udstået deres straf, fortjener de at kunne starte forfra. Resocialisering af dømte kriminelle er en fornuftig idé, uanset om de er såkaldt almindelige mennesker eller (tidligere) stjerner. Omvendt bestemmer man naturligvis selv, hvem man som lytter har lyst til at bruge tid, penge og opmærksomhed på. Og hvem man vil give taletid, hvis man er redaktør for et medie.

”Jamen, hvad så med hensynet til ofrene?” er der nok nogle, der vil indvende. Og her vil jeg svare, at det har retssystemets straf forhåbentlig taget højde for.


Det er dog ikke helt ligegyldigt, hvilken attitude man anlægger, hvis man er en dømt kriminel musiker. Jamaika virker forholdsvis reflekteret på albummet Championship, mens TopGunn fremstod, som om han intet havde lært af sin voldsdom på titelsangen på albummet DK Goat i form af nogle selvforherligende og sexistiske linjer, som man kan undre sig over slap igennem kvalitetsfilteret på Sony Music, og som han heldigvis hurtigt fik fjernet igen efter en velfortjent shitstorm.

KOMMENTAR: Gaslightede TopGunn lige sine egne følgere?

”Ethvert menneske kan tage fejl, men kun en tåbe bliver ved med det,” som den romerske politiker Cicero skrev i år 43 før vor tidsregning. Og jeg er mere tilbøjelig til at tilgive folk, der lærer af deres fejl.


Så for at svare på spørgsmålet i overskriften: Nej, det er ikke nødvendigvis et problem, at dømte musikere topper hitlisten. Og det er i hvert fald bedre, at man fokuserer på en musikalsk karriere end på en kriminel ditto. Selvom det første desværre ikke behøver udelukke det andet. Men det er en helt anden historie.

LÆS OGSÅ: KOMMENTAR: Hiphoppen må stoppe med sin gangsta-fascination

ANNONCE