Kommentar

KOMMENTAR: Gaslightede TopGunn lige sine egne følgere?

TopGunn vælger at slette tekster fra titelnummeret på sit nye album efter, at "nogle har tolket et par linjer forkert". Men danske kunstnere bør bære ansvaret i stedet for at beskylde lytterne for en banal fejltolkning

Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning. Regitze Skipper Bundgaard er journalist hos GAFFA, men kommentaren er her skrevet som privatperson.

Den danske rapper, sanger og tidligere Danmark Har Talent-dommer Oliver Gammelgaard Nielsen, som går under kunstnernavnet TopGunn, udsendte i fredags sit femte album DK Goat. Ud over den traditionelle opmærksomhed, som følger en albumudgivelse fra en landskendt artist, fulgte også en del opmærksomhed på følgende linjer fra titelnummerets første vers:

”Jeg blev dømt for at bokse på en pige / hvis jeg virkelig havde gjort det, havde det været som Tyson / og det’ sikkert, fordi jeg ik’ gad hende nok / havde jeg lyst, havde hun suttet som en Dyson”.


Teksten refererer tilsyneladende til en hændelse i 2016, hvor TopGunn blev dømt for vold mod en ung kvinde i Aarhus – en episode som desuden blev filmet af andre tilstedeværende. I går (onsdag, red.) meddeler TopGunn selv i en Instagram Story, at linjerne ovenfor nu er fjernet fra tracket med beskeden:

- Jeg er opmærksom på, at nogle har tolket et par linjer forkert fra mit (TopGunn, red.) nye album, og det er jeg oprigtig ked af. Jeg kan på bagkant nu se, at mine rim kunne forstås på en måde, som ikke er okay. Jeg har derfor valgt at fjerne linjen på tracket, da det overhovedet ikke var min intention at støde nogle. Ingen er perfekte, og jeg erkender mine fejl.

U-vendingen efterlader dog artistens følgere med flere spørgsmål end svar. For gaslightede TopGunn virkelig lige sine egne fans? Hvordan kan en tekst, som er skrevet så eksplicit efterlade noget som helst op til fortolkning? Jf. Den Danske Ordbog er gaslighting ”at manipulere med en anden person ved at sætte spørgsmålstegn ved vedkommendes virkelighedsopfattelse i et sådant omfang, at han eller hun ender med at betvivle sin egen fornuft og egne oplevelser”. Når TopGunn vælger at rappe teksten ”jeg er blevet dømt for at bokse på en pige”, så er det jo faktuelt korrekt. At artisten derefter indleder begrundelsen for at slette teksten med, at ”nogle har tolket et par linjer forkert” leder det skylden over på de lyttere, som netop har ytret sig kritisk overfor rapteksten med konklusionen, at det er lytteren, som tolker forkert. Men hvad kan overhovedet tolkes i denne sammenhæng?


Dansk kunst og kultur er simpelthen for godt og vigtigt til, at kunstnere ikke må stilles til ansvar over for at ”kommercialisere på kvindevold, som noget der er pissefedt, og noget vi kaster håndtegn til”, som litteraturkritiker Kathrine Diez skarpt formulerede i sin egen Instagram Story om TopGunns udmelding. Men den danske kunst og kultur er også for godt og vigtigt til, at kunstnere må slippe af sted med at beskylde egne følgere for at ”tolke et par linjer forkert”. Det er en ren og skær undervurdering af danske musikelskeres intelligens og efterlader et billede af grønt lys til idolisering af kvindevold som en form for street-valuta.

Ikke nok med, at teksten i første vers af DK Goat negligerer voldshandlinger, så gentager samme negligering sig også i TopGunns egen Instagram-undskyldning – bare mod egne følgere. Min kalender siger, at vi er i år 2023, men jeg blev ærligt talt i tvivl, da jeg læste TopGunns u-vending på Instagram. Lad os nu hæve niveauet og stille krav til både kunstneren og kunsten. Og lad os endelig lade være med at undervurdere egne følgere bare fordi, vi ikke tør tage kritikken på egen kappe.

Redaktionen forsøger at få en kommentar fra TopGunn selv eller en repræsentant for artisten

ANNONCE