Artikel

Rejseberetning: Ukraine rocker trods krigen – kapitel 9 af 9

I Ukraine spiller musikken stadig på trods af mere end to års krig. Her følger den sidste del af rejseberetningen fra en af arrangørerne af turnéen Ukraine Rocks

I Ukraine spiller musikken stadig på trods af mere end to års krig. Den danske organisation Ukraine Rocks har arrangeret ture med ukrainske bands uden for landet og inviteret det danske metalband Crown the Beast og det tysk punkband Hello Pity til at turnere i det krigshærgerede land sammen og give koncerter med lokale bands. Vi er kommet til den sidste del af rejseberetningen fra en af arrangørerne. Læs de tidligere dele her.

Der bliver drukket vodka og ukrainsk balsam hele natten fra Odesa til Kyiv, og vi vakler 06.20 hen vil vores hostel i Kyiv. Det ligger heldigvis tæt ved togstationen, men også tæt ved strategiske mål. En industribygning et par blokke væk ligger i ruiner. Hostellet ligger i en kælder en etage under jorden. Det er kategoriseret som beskyttelsesrum og bruges derfor til at huse internt fordrevne familier. Der er fyldt med flygtningebørn. Vi finder vores rum og sover, frem til check in skal begynde.

Spillestedet Crown er startet op af en gruppe af musikere, nogle måneder efter krigen begyndte. Det ligger en etage under jorden, og her kan koncerterne fortsætte, selvom sirenerne går i gang. Det er en gammel krypt med stenbuer, hvidklinkede stenfliser og store sorte udsugningsrør. En lang bar med et stort udvalg og et lille åbent køkken. Selve scenen er hævet 20 centimeter over jorden, men går ellers ud i et med gulvet. Spillestedet har lavet en drink opkaldt efter den ukrainske metalscenes nye store håb White Ward, og den er baseret på horilka (kryddersnaps, red). Det lokale band Risin Sabotage starter sidste Ukraine Rocks-koncert. Risin Sabotage var det første band, der blev tilbudt at komme på turne til Danmark i 2023. De blev i sidste øjeblik nægtet udrejse af de ukrainske myndigheder.


Risin Sabotage spiller en solid omgang stoner. Guitaristen Viktor og trommeslageren Ihor synger med og mod hinanden. Bandet oplevede de første måneder af krigen på nært hold. De boede i Kyiv og var vidne til gadekampe mellem ukrainske og russiske soldater i udkanten af byen, og Ihor boede i metroen i flere uger, da Kyiv var under belejring. De er meget vrede på Rusland. Deres nye album, der er indspillet og udgivet under krigen, omhandler den frustration og vrede, de føler. De kan ikke længere rejse ud og spille musik. De lever i frygt for krigen og for at miste venner eller familiemedlemmer, der allerede kæmper ved fronten. Samtidig er der hele tiden risiko for selv at blive indkaldt. De kunne som mange af de andre bands have forladt landet før krigen. Men de elsker Ukraine og Kyiv, så de bliver – også selvom risikoen for at blive indkaldt stiger dag for dag. De får hurtigt publikum med sig. Forrest danser en lille pige på seks år. Hun drejer rundt, løber op på scenen, rundt mellem musikerne og ned igen. Det er forsangeren Viktors datter. Risin Sabotage afslutter og modtager fortjente klapsalver. Det er et kendt band på undergrundsscenen i Kyiv, og som også udlandet er begyndt at få øjnene op for. Det næste band, Terrorscum går på scenen. Gruppen består af medlemmer fra Donbas.

”Vi flygtede fra Donbas for ni år siden, for pludselig mistede menneskeliv deres betydning. Det var umuligt at få arbejde. Situationen var meget svær og farlig, så vi tog til Kyiv.”

Terrorscum består af erfarne musikere fra flere forskellige band. Terrorscum skriver og synger på engelsk. De synger ikke om krigen, men om sociale problemer og nutidige problemer og realiteter.


”Musik og især metal er en måde at overleve på. Vores band fungerer som en form for modstandskraft. Musik er a way of life for os. Vi lever ikke af det, men metalmusik betyder uendeligt meget. Det er ikke en hobby eller en aktivitet, men en livsstil. Metalmusikken tilbyder os et frirum, positiv energi og følelsesmæssig katarsis. Det forsøger vi dele med dem, der lytter til musikken,” fortæller gruppen.

Deres musik er ekstrem energisk. Forsangeren løber rundt på gulvet foran scenen og growler ud til publikum, mens trommerne buldrer i baggrunden, og til tonerne fra guitar og bas. Efter to fantastiske lokale bands går Hello Pity på, og de efterfølges af Crown the Beast. Her i Kyiv er det tydeligvis dødsmetal, folk er kommet efter, og der bliver lavet en spontan moshpit og wall of death. Efter koncerten drikker vi med de lokale. Forsangeren fra Terrorscum kommer hen til os, og med et stor smil udbryder han: ”It was truly a pleasure to play alongside those bands who were not scared to come to Ukraine from Europe, and we are sincerely grateful that we are still being remembered.” Ukraine Rocks er slut. Turen går med pirattaxi til togstationen og derfra med nattog til Lviv og videre med bus til Krakow.

Vi rejser videre, men de mange ukrainske unge mænd og kvinder bliver tilbage. De skal forsøge leve videre i det kaos og den uro, der kendetegner Ukraine lige nu. De skal prøve at finde mening i tilværelsen og de positive ting. Sådan overlever de.


”For verden udenfor er det en tragedie, det, I ser. For os en verden, vi prøver leve i og vi prøver se det positive. Jeg kommer fra Kharkiv og rejste til Lviv på grund af krigen. Her mødte jeg min forlovede, og vi skal giftes. Det er noget smukt, der ikke ville være sket, hvis krigen ikke var startet. Jeg kom til Lviv med en rygsæk og en laptop, og nu har jeg et rigtig godt arbejde, jeg ellers ikke ville have haft”. Anton fra Lviv.

LÆS OGSÅ: Rejseberetning: Ukraine rocker trods krigen – kapitel 1 af 9

ANNONCE