Artikel

GAFFA-Prisen 2012 gik over i historien: ”Det var jo alle awardshows’ svar på Titanic"

Vi kigger tilbage til dengang, kaos og uforudsigelighed gav GAFFA-Prisen kultstatus

Artiklen har tidligere været bragt på GAFFA.dk i december 2022 ved tiåret for det historiske show

For mange vækker det nok minder, når man nævner GAFFA-Prisen 2012. For ud af de mange GAFFA-prisshows, der med årene er blevet afholdt, står denne aften klar i hukommelsen som både kaotisk og uforudsigelig. Noget, der resulterede i en helt unik aften, og som dengang skabte røre i medierne og satte gang i debatten.

Læs også: Du kan stadig nå at stemme til GAFFA-Prisen 2025


Showet blev afholdt på Bremen Teater den 6. december 2012 og blev sendt live på TV2 Zulu. Aftenens første uforudsete hændelse indtraf, da scenetæppet to timer inde i showet pludselig valgte at sætte sig fast - på trods af servicetjek samt grundige forberedelser. Og det var ikke hvilket som helst tæppe. Det var rejsekongen Simon Spies’ scenetæppe, der blev opsat dengang, han ejede biografen.

Situationen skabte efterfølgende kaos, men mange har netop derfor kaldt showet for legendarisk.

For Ole Hykkelbjerg, der på daværende tidspunkt var idéudvikler på GAFFA-Prisen og projektleder på de første shows, var det en situation, der både skabte uvished og nervøsitet, men også resulterede i fest og sammenhold. Han husker tydeligt, hvad der skete den aften.

”Det gik bare ikke op, det skide tæppe. Jeg kan huske, at jeg gik ned bagi og stod og tænkte: 'Hvad fanden gør vi nu?'”, fortæller Hykkelbjerg.


Alle gav slip
Den uforudsigelige situation medførte en længere pause, hvor showets to værter, Rune Tolsgaard og Esben Pretzmann, derfor måtte improvisere, imens man ihærdigt forsøgte at få tæppet op igen.

Også Brian Mørk, hvis rolle var at interviewe de forskellige musikere i løbet af aftenen, blev midlertidigt sat ind som pauseunderholder for det tålmodige publikum.

”Jeg husker faktisk den aften som en rigtig god og speciel aften i mit liv. Det var selvfølgelig crazy og skørt, men der var en super god stemning inde i Bremen, og det udviklede sig til at blive en rigtig sjov fest. Alle gav på en måde slip,” fortæller Rune Tolsgaard om sin oplevelse af aftenen og uddyber:


”Samtidig var det for mig lærerigt at opleve, hvordan jeg reagerer i tilfælde af, at alt det, jeg frygtede kunne gå galt, gik galt. Jeg oplevede, at jeg blev helt rolig. Det er absolut noget, jeg vil anbefale andre at prøve,” afrunder Tolsgaard.

Også Esben Pretzmann husker aftenen tydeligt:

”Det var jo alle awardshows’ svar på Titanic, men måske især fordi ingen døde undervejs, tænker jeg tilbage på det med et smil. Da maskinen, der skulle trække i biograflærredet, gik i stykker, stod vi ved en korsvej: Enten flygter vi langt væk, eller også prøver vi at tage handsken op og forsøge at underholde de mennesker, der sad i salen. Vi valgte heldigvis det sidste. Og endnu mere heldigvis fik vi hjælp af vores daværende manager Ulrik Ørum, som tog styring bag scenen og reddede det hele fra den absolutte katastrofe – selvom han ikke som sådan havde noget med showet at gøre. Vi fik også god hjælp af folk som Per Worm og Brian Mørk, som nærmest blev skubbet uforberedte ind på scenen, da vi selv begyndte at løbe tør for gøgler-energi”, fortæller Pretzmann og fortsætter:

”Showet var jo først og fremmest et liveshow, som så blev transmitteret i fjernsynet – men ikke produceret til tv. Så tanken om, at der sad en masse mennesker og så med på tv, var fjern for os. Det var først senere, at det gik op for mig, at det var gået viralt, og at det i høj grad delte vandene: Mellem dem, der hadede det inderligt, og dem, der synes, det var det bedste, der var sket i fjernsynet,” uddyber Pretzmann og afslutter:

”Efter showet var der kæmpe fest, som vist ærlig talt startede under showet, og jeg kan huske, at der var omkring 48 ubesvarede opkald på min telefon, da jeg endelig vågnede næste morgen. Det var journalister, der ville have en kommentar, og det siger jo noget om, at det på godt og ondt havde gjort et stort indtryk på seerne.”

LÆS OGSÅ: GAFFA-Prisen-vinder Benjamin Hav: "Det er en skamplet, at jeg har fået den her pris"

Under den ikke-planlagte pause stod både The Eclectic Moniker og Medina bag tæppet og ventede på at det blev deres tur til at optræde. Showets gæster fik mere og mere indenbords på grund af den lange ventetid – for der var jo ikke så meget at give sig til, og Simon Kvamm gik på scenen og viste bar røv, mens han krammede sin kollega Rune Tolsgaard.

”Simon Kvamm gik op og rappede med de to værter Rune og Esben, der havde brug for assistance, hvilket Kvamm kunne se. Han er jo deres gode ven, så han gik op og lavede et enmands-show”, fortæller Hykkelbjerg om pausen og fortsætter:

”Det var fuldstændig anarki på den gode måde. Han var virkelig med til at hjælpe sine kammerater, men også med til at sætte dagsordenen for, at nu river vi altså tæppet midt over, og nu skal vi bare feste. Det var grotesk”.

Stige og brødkniv
Da det ikke syntes at løse sig med tæppet, valgte man resolut at skære det gamle og dyre tæppe ned, så showet kunne fortsætte, og The Eclectic Moniker kunne gå på scenen med Medina.

”Den beslutning tog Bremen, altså administrationen. Og det var med en brødkniv. Altså forestil dig live-tv, og så kommer der en med en stige ind med en brødkniv og skærer Simon Spies’ lærred over”, fortæller Hykkelbjerg og suppleres af Jens Kristian Siqueira, den daværende trommeslager i The Eclectic Moniker:

”Jeg kan huske, at jeg stod omme bag tæppet sammen med Medina, og vi ventede i en evighed. Det var en af de der situationer ’vi er klar om to minutter’, og så gik der bare rigtig lang tid, og vi stod og var spændte," husker Siqueira og fortsætter:

"Man har jo sådan lidt is i maven, lige inden man skal spille og tæppet går op. Jeg kan bedst huske, da tæppet blev skåret ned, og da vi gik i gang med at spille. Det var grineren.”

Set i bakspejlet gav den uforudsigelige og kaotiske aften GAFFA-prisen kultstatus, idet aftenen både blev heftigt delt og debatteret på diverse sociale medier – og sågar også genudsendt tre gange på grund af den store medieinteresse.

”Lige pludselig tog nettet over, og folk syntes, det var fantastisk”, udtaler Hykkelbjerg, mens han fortæller videre:

”Vi blev enormt glade for, at sms-kæden bare gik og så det dér anarki, der foregik - den der crazyness. Som jeg egentlig også synes passer meget godt til GAFFA. Det er jo ikke det pæne blad med polerede ting og sager – men det her var måske lige lovlig meget punk”, siger Hykkelbjerg og fortsætter:

”Altså, vi blev reddet - vi blev bare reddet af, at folk syntes, det var fedt. Altså, det var så gak-gak, at det blev fedt”.

Kaos og charme
I løbet af aftenen var Twitter rødglødende med adskillige kommentarer om showet, der viste stor begejstring for den uforudsigelighed, der skabte både kaos, underholdning og charme.  

Blandt andet skrev Pernille Rosendahl: ”Det her er jo legendarisk tv-underholdning. #epic”, mens Lasse Rimmer skrev: ”Danskere under 30 kommer i årtier til at spørge hinanden: ’Hvor var du, da Zulu viste Gaffaprisen 2012?’”.

Anders Breinholt skrev: ”NEJ Vi vil ikke have musik på GAFFA-Prisen. Vi vil have mere scene… Hvis jeg var Zulu chef, så lavede jeg kontrakt på ’13 showet NU”.

Også Simon Kvamm udtrykte sin mening til TV2 efter showet: ”Den her aften er noget af det bedste, man overhovedet kan håbe på, som live-tilskuer og egentlig også som tv-seer. Det er en aften, der ryger ud af kontrol. Og det, synes jeg, ender med at blive sindssygt fedt og smukt,” fortalte Kvamm.

LÆS OGSÅ: GAFFA-Prisen: Kult og kaos

Selvom kommentarerne var overvejende positive, blev der også delt kritik af showet.

En kritik kom blandt andet fra Twitter-brugeren Morten F. Christensen og lød som følgende: ”Twitterprofil genoplivet KUN for at nævne hvor tåkrummende katastrofalt elendigt #gaffaprisen var. Stakkels Rune og Esben #lærredgate”, og derudover skrev mediepersonligheden Ibi Støvring: ”Fuck, hvor er det pinligt”.

Når projektleder Ole Hykkelbjerg tænker tilbage på GAFFA-Prisen 2012, vækker det mange følelser.

”Det tog noget tid, før jeg kunne grine af det, for at være helt ærlig. Sådan rent professionelt synes jeg godt nok, at jeg var ramt. Det var vildt, men folk vil ikke glemme det. Jeg tror, at folk synes det er vildt sjovt, når de ser tilbage på det,” fortæller Hykkelbjerg og fortsætter:

”Men jeg tror også, den blev reddet, fordi der var mange professionelle i salen, og de er jo selv vant til at stå på en scene, og her kan teknikken jo også drille, og hvad gør man så? Så jeg tror, at alle kunne relatere til det og sige ’lad os nu få en fest ud af det, nu står vi sammen og får lavet noget sjovt ud af situationen’, og det blev der jo så gjort. Men det var ikke tilsigtet,” udtaler Hykkelbjerg og afslutter:

”Når sådan noget sker, så må man som projektleder prøve at være kaptajnen, der forlader skuden til sidst. Men det var en vild aften, som jeg aldrig glemme. Og det vilde var det der med, at det var ude af ens hænder, at man ikke kunne styre det”.

GAFFA-Prisen 2012 er blevet kaldt for ”Danmarks sjoveste tv-program” og er også blevet udnævnt til en klassiker. 2012-showet er endda blevet vist som tømmermænds-underholdning på TV2 Zulu efter nytår.

Det kaos og den uforudsigelighed, showet leverede, har på grund af den store medieinteresse og debat givet GAFFA-Prisen 2012 kultstatus – også fordi seertallet peakede på 100.000, samt fordi showet blev genudsendt tre gange inden for blot en måned, og fordi det på daværende tidspunkt var det mest streamede program på TV2 Play nogensinde.

LÆS OGSÅ: Du kan stadig nå at stemme til GAFFA-Prisen 2025

Se scenetæppet blive skåret ned og The Eclectic Monikers reaktion lige HER.

ANNONCE