Vi har talt med Sting om musicalen The Last Ship, der i dansk opsætning får premiere den 21. februar i København. En samtale, der nåede vidt omkring. Blandt andet om, hvad der skal stå på hans gravsten.
Stemmen. Dén stemme, jeg har lyttet til, fra jeg var teenager. Den sært dragende melankolske, smukke, britiske stemme er i min stue. Jeg børstede tænder før interviewet. Sært. For superstjernen Sting er kun med per telefon. Fra USA. Han og hans trio skal optræde til støttekoncerten FireAid for ofrene for brandene i Los Angeles. Han har været syg, en slem influenza, men stemmen fejler intet nu. Den lyder nærværende og venlig.
Læs også: Sting og den poetiske socialrealisme: The Last Ship får skandinavisk premiere
Musicalen får jo snart premiere i Danmark. Da du komponerede og indspillede selve albummet The Last Ship, var det så også planen, at det skulle udvikle sig til en musical?
– Ja. Jeg forestillede mig hele tiden værket som en musical. Albummet er sange, der udtrykker sorg over en døende skibsbygger-industri – klagesange om længsel og vemod. Sangene skildrer mennesker – ikke mig selv. Sangene er historier om folk, jeg kendte, der arbejdede dér. Alle i byen var stolte af de kæmpe fartøjer. Alle ville arbejde på værftet. Der lå gigantiske skibe lige nede for enden af gaden, hvor jeg boede. Jeg gjorde alt for at komme væk.
The Last Ship er baseret på en bog af briten Lorne Campbell. Kernen i musicalen er fortællingen om Gideon Fletcher, en sømand født i Wallsend, England, der drager ud i verden og vender hjem til den lille havneby for at opdage, at byen er forandret for altid.
The Last Ship modtog to Tony Award-nomineringer i 2015 – for bedste originale partitur og bedste orkestrering.
– Musicalen var min idé. Fortællinger om et samfund under pres – det er altid en god historie. Og The Last Ship har været opført på Broadway i New York og Los Angeles, San Francisco, Washington, DC, St. Paul og Detroit, så vel som i Canada, England og nu i Denmark. Danskerne vil forstå symbolikken. Danmark er jo en søfarende nation.
Hvad er det underliggende politiske tema i The Last Ship?
– Vigtigheden af at være medlem af en fagforening og blive ordentligt betalt for sit arbejde. Folk blev – over årene – fyret fra værftet i hobetal, og mange var ikke medlemmer af fagforeningen. Byens stolthed lukkede. En økonomisk og menneskelig katastrofe.
Albummet er fra 2013, musicalen havde premiere i 2014. Hvordan ser du tilbage på de to projekter? Er du stadig glad for begge?
– Ja. Musicalen bliver ved med at udvikle sig – fortsætter med at blive genskrevet. Den er reelt anderledes i hvert land, den bliver opført. Karakterer ændres hele tiden, så den er ikke et museumsstykke. Den bliver aldrig færdig, det er jeg meget glad for. Musicalen er en levende organisme. Ligesom liveudgaverne af mine sange, jeg ændrer dem fra turné til turné.
Højlands-tristesse
Jeg ser en lige linje fra albummet til et andet af dine albums, The Soul Cages (1991). Der er det samme tema i teksterne. Og jeg ser samme tråd i If on a Winter’s Night… (2009). Der er den samme stemning i alle tre udgivelser – mørke, ensomhed, tristhed – en slags højlands-mood. Er du enig?
– Jeg er glad for, at du har spottet forbindelsen. The Soul Cages handler om min far, der døde samme år som skibsværftet, han arbejdede på, endeligt lukkede. Og på If on a Winter’s Night… søgte jeg præcist samme højlands-tristesse. Albummet er også indspillet med mange af de samme musikere som The Soul Cages og The Last Ship.
Mine forældre er også døde. Fra tid til anden græder jeg til sange. En af mine favorit cry songs er din "Practical Arrangement" fra The Last Ship.
– "Practical Arrangement" er med i den danske udgave. I nogle opførelser har den været ude, men i Danmark får den et comeback, det er jeg virkelig glad for. Sangen betyder også meget for mig, helt bestemt.
Har du selv nogle cry songs?
– Klassiske værker får mig til at græde. Min yndlingskunster er den tyske komponist Johann Sebastian Bach.
Og længere vil Sting - født Gordon Matthew Thomas Sumner i 1951 - ikke gå.
Du er en superstjerne og har solgt mere end 100 millioner plader som soloartist og som medlem af The Police. Du har også modtaget et hav af internationale musikpriser. Hvad mere kan du opnå?
Sting ler og siger så: – Jeg ser frem til at se den danske udgave af musicalen. Ellers lever jeg egentligt bare fra dag til dag – fra koncert til koncert.
Sigter du stadig efter at skrive sange til hitlisterne?
– Jeg skriver sange for at tilfredsstille mig selv. Jeg er ikke interesseret i hits mere. Jeg komponerer reelt kun, fordi jeg er interesseret i processen.
Har du et nyt album på vej? Hvis ja, i hvilken musikalsk retning?
– Trioen er i studiet hver eneste dag her i Los Angeles. Vi jammer bare. Jeg ved ikke, hvor nysgerrigheden fører os hen. Jeg håber bare, at en eller anden klar tråd vil dukke op.
I hope the Russians love their children too
– Præsident Trump, præsident Putin, krig i Ukraine. Og Den Kolde Krig er rygende varm igen. Jeg forestiller mig "Russians" fra albummet The Dream of the Blue Turtles fra 1985 ville passe fint på din sætliste nu. Overvejer du det?
– Jeg optrådte faktisk med "Russians" i marts 2022 under invasionen i Ukraine, men jeg ville ikke synge den igen. Putin elsker ikke sine børn. Han sender dem ud at blive dræbt. Jeg vil ikke være en del af den diskussion.
I sangen "I Love Her But She Loves Someone Else" fra The Last Ship lyder nogle af linjerne sådan her: “There are times when a man needs to brave his reflection and face what he sees without fear / It takes a man to accept his mortality or be surprised by the presence of a tear.” Smukke ord.
– Tilstanden af at være underlagt døden er en naturlig del af min bevidsthed – at jeg ikke er udødelig. Det er vigtigt for mig at have filosofisk forankring. At de sidste år af mit liv er fulde af håb – ikke år med panik.
Et personligt spørgsmål, måske morbidt, men har du tænkt på hvad der skal stå på din gravsten?
Sting smågriner overrasket. – En af mine sange hedder "Consider Me Gone”. Det kunne være en mulighed.
Jeg tænkte på: "Her ligger den tænkende fans idol"?
– Nej, det kommer der helt sikkert ikke til at stå, Morten, ler Sting højt.
Tiden er åbenbart gået, Sting. The boat is ready to sail ... so to speak (en sanglinje fra albummet, red.)
– Tusind tak. Jeg glæder mig til at se og høre The Last Ship i København.
Og så er stemmen ude af min mobil.
The Last Ship får premiere på Østre Gasværk 21. februar og spiller frem til 23. marts og skal derefter også spille i Musikhuset Aarhus fra 9. maj til 18. maj. Sting og hans trio spiler i sommeren 2025 Open Air-koncert i Tivoli Friheden i Aarhus.
Læs også: Sting og den poetiske socialrealisme: The Last Ship får skandinavisk premiere