Nyhed

Her er vinderne af Danish Music Awards 2022

Torsdag aften blev den danske musikbranches ældste priser uddelt i Moltkes Palæ i det indre København.

Torsdag aften blev den danske musikbranches ældste priser uddelt i Moltkes Palæ i det indre København. Tobias Rahim kunne tage to statuetter med hjem til sig selv og en til sin producer. Aftenen bød desuden på priser til blandt andre Jada, The Minds of 99 og Prisma

Sara Bro var vært for Danish Music Awards 2022, der for første gang i mange år var uden tv-dækning, og pressen fik som noget nyt heller ikke adgang til at se showet – men dog adgang til den røde løber og til at interviewe vinderne efterfølgende – hvorfor denne nyhed baserer sig på en pressemeddelelse.

Hitmageren Tobias Rahim blev ikke helt overraskende aftenens store vinder. Først modtog han en pris for ”Mucki Bar”, som blev Årets Danske Streaminghit. Dernæst modtog hans producer Arto Louis Eriksen prisen som Årets Danske Producer for sit samarbejde med netop Tobias Rahim. Og sidst på aftenen fik Rahim prisen som ”Årets Danske Solist”. Rahim måtte dog melde afbud til showet af uvisse årsager. I sidste måned meldte han fra til P3 Guld med kort frist grundet angstanfald.


LÆS OGSÅ: P3 Guld-vinderen udeblev på grund af angstanfald

Aftenens fire musikalske indslag blev leveret af Mina Okabe, ICEKIID, Prisma og Andreas Odbjerg, og to af disse måtte også på scenen for at modtage en pris. Sidste års store vinder Andreas Odbjerg vandt nemlig Årets Danske Radiohit for ”Hjem fra fabrikken” – en pris, han modtog af sidste års vinder Drew Sycamore. Søsterduoen Prisma blev kåret som Årets Nye Danske Livenavn – en pris de fik overrakt af rapstjernen ArtigeArdit.

Herudover blev Årets Danske Sangskriver for sit arbejde med albummet Motordrome, The Minds of 99 blev Årets Danske Gruppe, og Jada modtog for anden gang i karrieren prisen som Årets Danske Livenavn.


Rapmusikken var også stærkt repræsenteret ved årets prisfest. Lamin, der er aktuel med sit andet album, vandt prisen som Årets Nye Danske Navn. Gilli vandt Årets Danske Album for Carnival, det første af hans to album fra 2022, og Sivas, der ep-debuterede i 2013, fik overrakt Danish Music Awards’ Ærespris af Niels Brandt fra The Minds of 99. Læs begrundelsen for tildelingen nedenfor.

I de internationale kategorier tog engelske Adele med 30 prisen for Årets Internationale Album, mens amerikanske Lizzo, der gæster Royal Arena til februar, indkasserede en pris for Årets Internationale Hit med ”About Damn Time”.

Danish Music Awards 2022 er arrangeret af musikselskabernes brancheorganisation IFPI i samarbejde med JBL og Samsung.


Vinderne ved Danish Music Awards 2022:

ÅRETS DANSKE ALBUM

Gilli – Carnival

ÅRETS DANSKE GRUPPE

The Minds of 99

ÅRETS DANSKE SOLIST

Tobias Rahim 

ÅRETS NYE DANSKE NAVN

Lamin

ÅRETS DANSKE SANGSKRIVER

MØ – for sit arbejde med albummet Motordrome

ÅRETS DANSKE PRODUCER

Arto Louis Eriksen – for sit arbejde med blandt andet Tobias Rahims ”Feberdrømmer Xx Dubai”, ”Mucki Bar”, ”Flyvende Faduma” og ”Når Mænd Græder”

ÅRETS DANSKE LIVENAVN

Jada

ÅRETS NYE DANSKE LIVENAVN

Prisma

ÅRETS DANSKE RADIOHIT

Andreas Odbjerg – Hjem fra fabrikken

ÅRETS DANSKE STREAMINGHIT

Tobias Rahim – Mucki Bar 

ÅRETS INTERNATIONALE ALBUM

Adele – 30

ÅRETS INTERNATIONALE HIT

Lizzo – About Damn Time 

Danish Music Awards’ Ærespris

Sivas

Begrundelse for tildeling af Danish Music Awards’ Ærespris til Sivas:

"Man kan nå meget på et årti. Hvis man tør, og hvis man gør. Det er du et meget fornemt eksempel på. Dine fingeraftryk på dansk musik er overvældende, og de rækker langt ud over dine egne fortræffelige udgivelser. Du er en sand pioner, som er gået forrest med stort musikalsk mod, og du har samtidig engageret dig i andre talenter på din vej.

Din vokal er et sublimt instrument, og din bas er til at mærke. Når vi tildeler dig Danish Music Awards’ Ærespris 2022, gør vi for at sige tak for alt det, du bidrager med. Vi gør det af dyb respekt for dit unikke virke. Og vi gør det som et ydmygt ønske om, at du også fremover har lyst til at gøre en forskel.

Lyden af dansk musik ville ikke have været den samme uden dig. Derfor går Danish Music Awards’ Ærespris 2022 til dig, Sivas."

IFPI Danmarks bestyrelse, København d. 2. november 2022 

Information om Danish Music Awards 2022

Danish Music Awards har været afholdt siden 1989. De første to år hed den IFPI-prisen. Herefter hed den fra 1991 til 2000 Dansk Grammy. Siden 2001 har prisfesten heddet Danish Music Awards.

Udgivelsesperioden ved DMA 2022 strækker sig for de fleste priskategorier over en periode fra fredag den 17. september 2021 til og med torsdag den 1. september 2022. Udgivelsesperioden for ”Årets Danske Streaminghit” og ”Årets Danske Radiohit” løber fra fredag den 8. oktober 2021 til torsdag den 22. september 2022. Særligt for disse to kategorier er det, at nominerede og vindere afgøres af hitlisteplaceringer for den samlede periode.

Det er et særligt DMA-Akademi, bestående af seks personer fra musikbranchen, som udpeger størstedelen af de nominerede og vinderne. Akademiet mødes løbende for at diskutere tendenser i dansk musik. Beslutningerne om, hvem der skal nomineres afgøres på såkaldte valgdage, hvor akademimødet først ophæves, når der er opnået enighed i Akademiet.

IFPI Danmark ser mangfoldighed som en styrke. Både i forhold til genrer, køn, alder og etnicitet. Medlemmer til Akademiet udpeges derfor ud fra deres evne til at kunne anskue musikbranchen fra et helhedsperspektiv præget af diversitet.

Regelsættet for Danish Music Awards 2022 er udarbejdet af IFPI Danmarks sekretariat og sanktioneret af IFPI Danmarks bestyrelse. Læs mere i det samlede regelsæt for DMA 2022, som kan downloades lige her.

LÆS OGSÅ: PRISMA-INTERVIEW: “Det er en kæmpe tryghed at være sammen om musikken"

ANNONCE