Nyhed

Tony Bennett er død

Den amerikanske pop- og jazzsanger Tony Bennett blev 96 år gammel

Den amerikanske pop- og jazzsanger Tony Bennett er død, 96 gammel, skriver flere medier, blandt andre Variety.

Bennett indledte sangkarrieren i slutningen af 1940'erne og var aktiv frem til 2021, hvor han trak sig tilbage efter at være blevet diagnosticeret med Alzheimers i 2016. Igennem karrieren, der varede mere end et halvt århundrede, modtog den legendariske musikere talrige priser – herunder 20 Grammyer. Tony Bennett er i flere gange blevet refereret til som den største popsanger i verden siden Frank Sinatra, der gik bort i 1998 i en alder af 82 år.

Tony Bennett lod de store amerikanske sange, som de blev fremført af Cole Porter, Frank Sinatra, Billie Holiday og Louis Armstrong, være en grundsten i sit eget musikalske virke. ”(I Left My Heart) In San Francisco” fra 1962 er fortsat en af den store crooners største hits, og det er i dag lyttet knap 50 millioner gange på Spotify – et tal, der er mindre end antallet af plader, Bennett formåede at sælge i sin levetid. ”Body and Soul” med Amy Winehouse er dog lytterfavoritten på streamingservicen.


”Body and Soul” er fra Bennetts anden duet-plade, der på fineste vis demonstrerer, at vi havde at gøre med en kunstner, der inspirerede mange flere generationer end blot sin egen. Duets II er gæstet af blandt andre John Mayer, Aretha Franklin, Natalie Cole, Mariah Carey og den noget yngre sjæleven, som han fandt i Lady Gaga.

Han sidste offentlige optræden var i august sidste år, hvor han sammen med Lady Gaga gik på scenen i den ikoniske City Music Hall i New York. Showet bar titlen ”One Last Time”. Denne aften bød på mange smukke øjeblikke, men et øjeblik fik særlig opmærksomhed: En video cirkulerede i dagene efter, hvor man kunne se Lady Gaga overrasket, beæret og rørt over, at hendes Alzheimers-ramte ven kunne huske hendes navn. Hun fortalte senere i et interview på The Hollywood Reporters 60 Minutes-format, at det var første gang i lang tid, at han havde nævnt hende ved navn.

De to kunstnere har sammen udgivet albummet Cheek to Cheek i 2014 og senest Love for Sale i 2021.


I en selvbiografi over sit liv kaldet The Good Life (1998) udtalte han, at han ønskede ”at synge fantastiske sange, som han følte virkelig betød noget for folk”. Tony Bennett var heller ikke foruden idealer uden for sit virke som musiker. I 1965 deltog han i Montgomery Civil Rights March og optrådte ved siden af Harry Belfaonte, Sammy Davis Jr. og andre til Stars for Freedom samme år.

I New York Times' nekrolog over den legendariske sanger skriver de blandt andet:

”Fra hans første succes som en jazzet crooner gennem hans generationsoverskridende duetter var hans karriere bemærkelsesværdig både for dens lange levetid og dens konsekventhed”.

Hvil i fred, Tony Bennett.


LÆS OGSÅ: TONY BENNETT-LIVEANMELDELSE: Der er virkelig tale om den ægte vare

 

ANNONCE