Nyhed

Ole Luk fra Afsky kritiserer Copenhell: "Fair? Nej!"

Ole Luk fra Afsky kritiserer Copenhells praksis omkring merchandisesalg

Ole Luk, sanger, guitarist og sangskriver i det Copenhell-aktuelle metalprojekt Afsky, der spiller natten til søndag, kritiserer nu festivalen for dens praksis omkring merchandisesalg. Ole Luk skriver i et Facebook-opslag:

"Der bliver ingen salg af Afsky-merchandise på årets Copenhell, læs grunden nedenfor:

Endnu engang skal arrangøren have 25% af omsætningen af merchsalg. Ikke overskuddet, men af omsætningen (altså før der er betalt skat). Desuden er mængden af emner, der må medbringes for at band af Afskys størrelse kun 2 genstande, som i øvrigt ikke må være mindre genstande som pin’s, patches eller cd’er, som ikke giver nok overskud. Sidst, men ikke mindst, så skylder man minimum 750kr, også selvom man ikke får solgt noget. Arbejdskraften i merchboden er i øvrigt frivillige. Der er altså intet mistet for Copenhell, uanset om bands har salg eller ej.


Forstår man ikke frustrationen, så se eksemplet her:

Hvis en longsleeve koster 120kr i produktion og bliver solgt for 200kr og Copenhell tager 25% af omsætningen (i dette tilfælde 50kr), ja så sidder musikerne i sidste ende med en fortjeneste på 30kr når produktionen er dækket, mens Copenhell har tjent en 50’er? Glem ikke at Skat også skal have deres, før du må beholde pengene selv. Derfor bliver der ikke solgt noget Afsky-merchandise eller plader på Copenhell i år. I sidste ende svarer det til, at der bliver taget 62,5% af ens overskud. Fair? Nej!

Så hvad skal man gøre som musiker? Bide i det sure æble for at få sit navn ud og få solgt nogle plader og t-shirt? Uden musikerne og de ting de/vi producerer er der ikke meget at komme efter for en musikfestival eller arrangør. Alternativt kan man vælge at sætte sine priser i vejret, for på den måde at få et overskud, der giver mening. Men de eneste, der taber her, er de fans der i forvejen har betalt i dyre domme for en billet, samt mad og øl en hel weekend. Så at sætte priserne op, for selv at få lidt ud af det, ser jeg ikke som en mulighed. Men..


For at tilgodese Afskys fans, så holder jeg mercsalg i øvelokalet mandag d. 19. juni på Dortheavej 6 over middag. Har man et Copenhell-armbånd på, får du 10% rabat den dag. Jeg vil hellere belønne de fans der støtter Afsky direkte, end en festival der først giver dig en pose penge for derefter at bede om nogle af pengene igen, hvis man har gjort det godt, haha. Det skulle fandeme være omvendt altså!

Hilsen Ole"

GAFFA har bedt Copenhell om en kommentar, og Copenhells merchandise manager Toke Holt udtaler: 


Hvad siger du til Ole Luks kritik omkring nedenstående?
Det er selvfølgelig helt OK med os, han er i sin gode ret til at ytre sin mening.

Er det “fair” at pålægge også mindre kunstnere disse gebyrer?
Vi pålægger ikke gebyrer og har valgt at sløjfe krav om minimumsomsætning for de enkelte bands. Men vi tager 25 procent af omsætningen.

Ikke alle spillesteder eller festivaler kører denne strategi, hvor man opkræver et gebyr på enkelte kunstners merchsalg. Hvorfor gør Copenhell dette? Også i betragtning af, at de folk, der sælger merch på Copenhell, er frivillige.
Vi kan kun tale for os selv, men der hører flere elementer med. Ud over Copenhells eget merchandise, så håndterer vi salg af merchandise for de 76 bands, der spiller på årets festival. Det er en operation, der indebærer opbygning af boder, ansættelse af professionelt personale, koordinering af frivilligt personale, håndtering af en kolossal mængde produkter før og under og efter festivalen og forsikringsansvar for samtlige produkter. Det er nødvendigt for os at tage et cut af salget for overhovedet at få den operation op og stå.     

For en del af de mindre bands er det en underskudsforretning for Copenhell, men hvad de større bands angår forventer vi et overskud. Samlet set er ikke nogen guldrandet forretning for os som festival at sælge band merch, men vi holder fast på, at vi skal kunne tilbyde muligheden.

Hvorfor må mindre bands som Afsky kun sælge 2 genstande?
Vi har 76 bands på festivalen og kan simpelthen ikke håndtere et bredt sortiment fra alle.  

Efter ovenstående kritik - tager Copenhell kritikken til sig og genovervejer måske tilgangen i fremtiden eller ændrer den allerede i år?
Ja, vi har valgt at annullere alle krav om minimumsomsætning.

Trods uenigheden spiller Afsky som planlagt på Copenhell natten til søndag. 

ANNONCE