Nyhed

TILBAGEBLIK: GAFFAs aprilsnarre 2002-2023 – to blev senere til virkelighed

Hoppede på du dem?

Selvom verdens tilstand lige nu er særdeles alvorlig – eller måske netop derfor – har vi stadig brug for et godt grin. Vi har derfor kigget tilbage i arkivet og fundet alle de aprilsnarre, GAFFA har bragt, siden vi indførte traditionen i 2002. To af de fiktive historier blev i øvrigt senere til virkelighed, i hvert fald mere eller mindre. Og så har René Dif sneget sig ind i hele to aprilsnarre – der er noget dragende ved den mand. X Factor har på forskellig vis inspireret til adskillige historier, og så er flere af dem blevet taget alvorligt og citeret af andre etablerede medier.

Klik på overskrifterne for at få længere versioner af artiklerne.

Artiklerne er skrevet af Sidsel Thomassen, Ole Rosenstand Svidt, Kristoffer Veirum, Kristian Bach Petersen, Michael José Gonzalez, John Fogde, René Munk Thalund og Lars Löbner Jeppesen


2023: Nik & Jay udgiver børneplade

Nik & Jay har netop offentliggjort hele fire koncerter i Royal Arena i november, hvor de som noget nyt har indrettet en særlig familiesektion, hvor der er plads til, at man kan tage sine børn med. Nu har de også annonceret, at de om en måned vil udsende et album med børnesange med titlen Barnemad.

”Vi fik idéen, da Jay blev far til en dejlig dreng tilbage i 2020. Nik har jo haft børn i mange år, men da vi begge to var blevet fædre, var det ligesom om, at det var nu, det skulle være. Vi kunne bare føle det,” siger Nik og Jay til GAFFA og uddyber, at albummet både kommer til at byde på nye sange og genindspilninger af gamle Nik & Jay-hits med nye, mere børnevenlige tekster. ”Lixtallet i vores tekster er jo i forvejen ikke så højt, så det var ret let at lave dem om,” fortsætter de.


I kategorien af genskrevne sange finder vi numre som ”Tættere på mælken”, ”En skoledag tilbage”, ”Boing, boing, kængurustylten går op og ned”, ”De første skridt”, ”Baby”, ”Når du græder (så trøster jeg dig)”, "Kravl for det", ”Op på gyngehesten”, ”Lær at sige pænt nej tak”, ”Vi vandt over sutten i dag”, ”Til mit spædbarnsjeg”, ”Hulahop”, ”Yo-Yo”, "Kan du høre hende gynge?", ”Når et lys slukkes (så sparer vi på elregningen)” og ”Hot”

2022: Kristian Jensen springer ud som sanger – med hjælp fra Pernille Rosendahl

– Det kom til mig, lige efter at jeg var blevet væltet som næstformand i Venstre ved hovedbestyrelsesmødet i det gamle psykiatriske hospital i Brejning ved Vejle i august 2019. Som jeg skrev på Twitter dengang: ”Om lidt sætter jeg mig i bilen og forlader Comwell Kellers Park i Brejning efter en minderig weekend. Jeg vil sætte Volbeat med 'For evigt' på for fuld udblæsning og nyde energien, kraften og livsglæden fuldt ud.


– Og så der, på køreturen mellem Brejning og Herning i den smukke sensommersol, mens jeg hørte ”For evigt” på repeat, gik det op for mig: Jeg vil sgu være rocksanger. Jeg spillede lidt guitar som teenager, inden jeg kom til at bruge al min tid på politik og på at være gymnastiktræner. Og jeg mærkede også lidt af rampelyset, da jeg var med i Vild Med Dans i 2010. Det var sgu en fed tid, Og så fandt jeg min gamle guitar frem, da jeg kom hjem, længst væk i pulterkammeret, og inden længe begyndte jeg også at skrive sange, siger Kristian Jensen til GAFFA og fortsætter:

– Jeg kunne mærke, at mit ægteskab gennem 21 år var ved at kuldsejle, så det skrev jeg nogle sange om. Du ved, skilsmisseplader kan bare noget, Bob Dylans ”Blood on the Tracks” og Peter Sommers ”Alt forladt” er for eksempel nogle af mine yndlingsplader. Og da jeg så blev kæreste med Pernille Rosendahl få måneder senere, så var det oplagt at spørge hende, om hun ville hjælpe mig med at skrive sangene færdige, og inden længe havde vi skrevet 10 numre sammen. Og så lå det også lige til højrebenet at spørge hende, om vi kunne indspille den sammen med hendes musikere og udgive den på hendes pladeselskab, så det gjorde vi. Vi har også indsunget en duet, ”Tweete til hinanden”.

2021: EM-kamp flyttes til Roskilde Festival

Den 25. marts meldte kulturminister Joy Mogensen ud, at de fire fodbold-EM-kampe, der skal afvikles i Danmark, bliver med minimum 11.000 tilskuere i Parken. En ekspertgruppe havde ekstraordinært vurderet smitterisikoen ekstra hurtigt, mens landets festivaler og andre større arrangementer stadig skal vente til midt i april med at få at vide, om og i givet fald hvordan de kan afvikles til sommer.

Nu fortæller Joy Mogensen, at den sidste af de fire kampe i Danmark, ottendedelsfinalen den 28. juni, som en del af et videnskabeligt forsøg skal flyttes til Roskilde Festival, hvor man samtidig vil teste, om man kan gennemføre festivalen med fuld kapacitet. Selve ottendedelsfinalen kommer til at finde sted på området foran Orange Scene, med publikum placeret i siderne og med en særlig VIP-sektion på selve Orange Scene.

– Som mangeårig Roskilde-deltager – jeg er jo fra byen – vidste jeg, at pladsen foran Orange Scene er tom i warm up-dagene indtil den egentlige festivalåbning den 30. juni. Og så tænkte jeg: Der har jo ofte været EM- og VM-fodbold på storskærm på Roskilde. Hvorfor så ikke flytte ottendedelsfinalen den 28. juni til Roskilde, siger Joy Mogensen til GAFFA og fortsætter:

– Videnskabelige undersøgelser viser jo, at der sker meget mindre smittespredning til fodbold end til koncerter – det var også derfor, vi tillod flere sektioner med 500 personer hver til Superligaen sidste år, men ikke til koncerter. Faktisk har et nyt forsøg vist, at det har en decideret smittesænkende effekt, hvis man spiller fodbold i en større forsamling. Det er noget med, at den luft, der bliver sendt i cirkulation, når man sparker til en bold, får coronavirussen til at fordampe. Også fra folks håndflader.

– Meningen er, at alle dem, der har billet til ottendedelsfinalen plus alle dem, der har en Roskilde-billet, får mulighed for at overvære ottendedelsfinalen på Roskilde, og de får også adgang til warm up-scenerne. De fleste festivaldeltagere er jo alligevel ude på campingarealet på det tidspunkt, så der bliver god plads.

2020: Whitney Houston-hologram streamer koncerter

En lang række turnéer er blevet aflyst eller udsat på grund af corona-pandemien. Det gælder blandt mange andre An Evening With Whitney Houston, hvor den afdøde soulpoplegende i egenskab af et hologram skulle have været på Europaturné og herunder have optrådt i Forum Black Box i København 29. marts sammen med både liveband, dansere, kor og Broadway-inspireret scenekunst.

Nu har boet efter Whitney valgt at kompensere for de aflyste koncerter ved at lade Houston-hologrammet give en række streamede koncerter, og de har fået lov at gøre det fra det fashionable hjem i byen Mendham, New Jersey, som Houston boede i fra 1987 til fem år før sin død i 2012. Huset ejes i dag af lægen og investoren Matthew Krauthamer, der købte huset, netop fordi han er stor fan af Houston, og han har med glæde åbnet sit hjem for hologrammet.

2019: DR Koncerthuset flytter til Thyregod

DR Koncerthuset flytter til Thyregod ved Vejle. Det sker som et led i den udflytning af statslige arbejdspladser fra København, som regeringen og Dansk Folkeparti har iværksat i de senere år, og som blandt andet har flyttet Det Økonomiske Råd til Horsens, Dansk Sprognævn til Bogense og Det Centrale Handicapråd til Brovst – og som kræver, at den kommende radiostation på FM4-båndet skal have redaktionelt hovedsæde mindst 110 kilometer fra København. Noget, som i sidste uge fik Radio24syv til at undlade at byde på frekvensen og dermed nedlægge sig selv. Thyregod er i øvrigt kendt som Dansk Folkeparti-leder Kristian Thulesen Dahls hjemby, men kulturminister Mette Bock (LA) afviser, at der er en sammenhæng.

2018: Slipknot-koncert aflyst grundet maskeringsforbud

Mandag den 2. april offentliggør Slipknot en verdensturné. Touren skulle have bragt det populære metalband til Royal Arena i København den 2. februar 2019, men GAFFA kan nu afsløre, at koncerten er blevet aflyst i sidste øjeblik før annonceringen. Regeringens maskeringsforbud, eller tildækningsforbud, som er den officielle titel, og som ventes vedtaget i nær fremtid, er nemlig kommet på tværs af det evigt maskebærende orkester. 

2017: Mads Langer springer ud som politiker – stiller op til Folketinget

Mads Langer springer ud som politiker. Sangeren og sangskriveren er blevet valgt som folketingskandidat for Alternativet, fortæller han til GAFFA. Langer stiller op i Vestjyllands Storkreds, der blandt andet indbefatter hans hjemby Skive.

Mads Langer vakte stor opsigt med sin meget politiske takketale til GAFFA-Prisen 11. marts, hvor han blandt andet kritiserede regeringens uddannelsesloft. “Jeg har seks års SU, som jeg gerne vil dele med dig, Lars Løkke. Du må få dem til en uddannelse i medmenneskelighed”, lød det blandt andet fra Mads Langer, der efterfølgende modtog stort bifald. Det var netop den tale, der gav Langer det sidste skub mod en karriere som folketingspolitiker, fortæller han.

2016: Lukas Graham går solo – og skifter navn

Lukas Graham har redet på en bølge af succes i de senere måneder med placeringer på toppen af hitlisterne i både Storbritannien, Australien og USA. Nu er der imidlertid kommet grus i maskineriet. Sanger Lukas Forchhammer har afbrudt samarbejdet med sine tre musikere Mark Falgren (trommer), Magnus Larsson (bas) og Kasper Daugaard (keyboard) og vil nu arbejde som solokunstner – og skifter i den forbindelse navn.

– Folk tror alligevel at jeg er solokunstner, og så kan jeg lige så godt gå all in, fortæller Lukas Forchhammer i et eksklusivt interview med GAFFA og fortæller videre om sit nye kunstnernavn:

– Jeg har tænkt på Luke the Duke, det bliver jeg jo allerede kaldt i forvejen. Eller Luke Skywalker, det er nærmest symbolsk for en mand, der har så meget succes som mig. Eller Luke de Luxe. Eller Lukas Fuckhammer, det er sådan lidt frækt og minder om mit rigtige navn. Eller Lucky Luke.

2015: Kanye West kritiserer Roskildes booking af Paul McCartney

Det vakte stor jubel sidste måned, da Roskilde Festival offentliggjorde, at den legendariske eks-beatle Paul McCartney spiller på Orange Scene lørdag den 4. juli. Det er dog ikke alle, der er lige imponeret over den booking. I en mailkorrespondance via Kanye Wests management vender rapperen nemlig tommelfingeren nedad.

"Ikke nogen disrespekt over for min ven Paul," siger Kanye West. "Men har han ligesom ikke haft sin tid? Efter min mening burde man fokusere mere på at booke nutidig musik i stedet for at gå på jagt i gemmerne, og jeg mener, nok har Paul haft et par hits, blandt andet hjulpet på vej af mig selv, men hvad er han egentlig i sammenligning med Beyoncé?"

2014: One Direction splitter op – Harry og Louis danner Another Direction

Fans kloden over er i chok efter, at verdens nok mest populære boyband her til morgen bekendtgjorde, at de splitter op. Opbruddet skulle skyldes interne uenigheder blandt de fem medlemmer om gruppens musikalske retning. Angiveligt er der udbrudt åben fløjkrig i bandet mellem Niall Horan, Zayn Malik og Liam Payne på den ene side, som er tilfredse med den poppede stil, som bandet er blevet populære på, mens den særdeles handlekraftige Harry Styles vil have mere elektrisk guitar og kant ind i bandets musik.

Styles har nu taget konsekvensen og har forladt One Direction og taget sin tro væbner Louis William Tomilson med sig, og sammen har de med et kækt ordspil dannet duoen Another Direction. (Aprilsnarren blev næsten virkelighed, da gruppen siden 2016 har holdt pause på ubestemt tid, og Harry Styles har indledt en mere rocket solokarriere. Men de fleste boybands har jo også en begrænset levetid).

2013: Marie Key skal giftes med René Dif

Marie Key og René Dif har netop, eksklusivt for GAFFA, meddelt, at de skal giftes.

Giftermålet kommer som noget af en overraskelse, idet de fleste nok havde antaget, at Marie Key var lesbisk, efter at hun har skrevet flere kærlighedssange til kvinder, blandt andet "Se nu herhen". Men Key er ifølge sig selv biseksuel, og hun opdagede for alvor, at hun havde smag for mænd, da hun for nylig kyssede Simon Kvamm lidenskabeligt i musikvideoen til duetten "Gå med dig".

– Simon tændte en ild i mig, som jeg slet ikke kendte til, fortæller Marie Key til GAFFA og fortsætter: – Jeg blev faktisk lidt lun på ham, men han er jo gift i forvejen, så jeg prøvede ikke på noget. En aften var jeg så i byen igen og mødte René Dif, og så faldt vi i snak og fik et par drinks.

René Dif fortsætter: – Og så gjorde jeg Marie opmærksom på, at jeg havde skiftet navn til Ferrish Key, nu hvor jeg er blevet dj og producer, og så sagde jeg, at det kunne være fint, hvis vi giftede os, for så skal vi ikke ud i diskussioner om, om den ene af os skal skifte navn nu. Det blev en hed aften, som endte med, at Marie friede til mig, og jeg sagde selvfølgelig ja.

2012: L.O.C. skifter navn til TDC

L.O.C. alias Liam O'Connor har i den senere tid fået megen omtale på grund af sit samarbejde med TDC, hvor L.O.C. optræder i en stort anlagt reklamekampagne for teleselskabet. Alligevel vil det nok overraske fans og skabe dønninger gennem musikmiljøet i Danmark, når den ellers ærekære rapper nu går hele vejen.
 
GAFFA erfarer nemlig, at L.O.C. og TDC har intensiveret samarbejdet. Derfor har L.O.C. valgt at ændre sit kunstnernavn til TDC, fortæller han til GAFFA, da vi fanger ham på mobilen:
 
– Vi har moret os meget over, at L.O.C. rimer på TDC, og så kunne vi lige så godt gå hele vejen. Så fra nu af udgiver jeg musik og optræder live under navnet TDC. Men navnet er ikke noget, en eller anden smart marketingsknægt har fundet på. Det står for The Duke Controlling.

2011: Justin Bieber æresborger i Herning

I aften spiller det canadiske teenagefænomen Justin Bieber i Jyske Bank Boxen i Herning. Billetterne blev revet væk på få minutter og handles netop nu flittigt på Den Blå Avis. Men inden den 17-årige superstjerne går på scenen klokken 19, skal han forbi Rådhuset i Herning; han er nemlig blevet udnævnt til æresborger i Herning.

Borgmester Lars Krarup (V) er en af idemændene bag æresbevisningen til den unge canadier.

– Vi vil gerne brande Herning som et sted for unge mennesker og være imødekommende over for kommunens unge borgere. Jeg har hørt fra mange sider, at Bieber-feberen i høj grad raser i Ikast, Brande og Herning, så vi mente det var en god og sjov idé, der også kan være med til at få Herning på verdenskortet,

2010: Omslaget på Kim Larsens Værsgo’ er et plagiat

Larsens solo-debut, Værsgo fra 1973, der vel nærmest kan betragtes som nationalklenodie, er omtrent lige så kendt for sit ikoniske cover, der portrætterer pladens ophavsmand som den evige gadedreng med hat på sned og smøg i flaben, som den er for sine sange. Numre, der blandt andet tæller klassikere som "Nanna", "Joanna" og "Hvis Din Far Gir Dig Lov".

I tilfældet med Værsgo har der dog vist sig at være tale om decideret kunsttyveri. I hvert fald må det siges, at kunstneren Peder Bundgaard, der står bag coveret, har ladet sig inspirere ganske kraftigt af den sjældne Little Richard-single "There You Go" fra 1952. På omslaget til singlen ser man Little Richard afbilledet på præcis samme måde, som vi kender Larsen på Værsgo-pladen. Hatten og cigaretten har endda eksakt samme placering, så der er næppe tale om nogen tilfældighed.

2009: Kate Bush sagsøger Søren Rasted

Det blev færøske Linda, der 27. marts vandt årets udgave af DR's stort anlagte talentshow X Factor, og i sidste udsendelse kunne man høre både hende og Alien Beat Club optræde med sangen "Det bedste til sidst", der er skrevet af Aqua- og Hej Matematik!-manden Søren Rasted.

Nu er der dog kommet skår i glæden, efter at en debat om vindersangens originalitet blev startet på GAFFA.dk umiddelbart efter annonceringen af Linda som vinder. Her påpeger flere brugere nemlig lighederne mellem "Det bedste til sidst" og Kate Bush-hittet "Running up that Hill" fra 1985.

Reaktionen på de danske beskyldninger er kommet hurtigt, og nu kan sangerindens pladeselskab EMI Music meddele via en pressemeddelelse, at Kate Bush vil lægge sag an mod sangskriveren Søren Rasted for plagiat.

Historien blev i øvrigt citeret af TV2's hjemmeside, som om der var tale om en seriøs nyhed.

2008: X Factor-Martin udgiver debutalbummet Factor X

I fredags blev Martin Hoberg Hedegaard den første danske vinder af det yderst populære tv-program X Factor.

Konkurrencens hovedpræmie var en pladekontrakt med Sony BMG, og da de naturligt nok er interesserede i at smede, mens jernet er decideret glohedt, så viser det sig nu, at de allerede har forberedt en lang række sange til Martin, så de kan udgive hans debutalbum hurtigst muligt. 26. maj kommer så hans debutalbum, Factor X, med nyskrevne sange af Søren Rasted og Søren Poppe og flere covernumre, blandt andre Stevie Wonders ”Ebony and Ivory”, hvor Martin synger duet med Basim. For at forsøge at bryde igennem på det lukrative asiatiske marked, hvor Michael Learns To Rock har fejret så store triumfer, har Martin desuden indspillet Dr. Bombay-monsterhittet "Rice & Curry".

2007: The White Stripes stopper efter næste album

The White Stripes udgiver til juni deres sjette album, Icky Thump, som garagerockduoen vil følge op med en verdensturné. Men når pladen er kommet på gaden, og turnéen er overstået, så er det slut med White Stripes. Den overraskende melding har frontmand Jack White netop givet GAFFAs John Fogde, der i denne weekend er taget til Jack Whites hjemby Nashville, Tennessee for at interviewe Jack og Meg White i forbindelse med deres kommende album. (Aprilsnarren viste sig senere at blive til virkelighed, da The White Stripes bekendtgjorde deres opløsning i februar 2011. De holdt dog pause fra slutningen af 2007 og frem til den officielle opløsning, og Icky Thump blev deres sidste studiealbum).

2006: Jonas Bjerre udnævnt til zoo-protektor

Mew-sanger Jonas Bjerre kan i dag afsløre, at han senere på måneden vil blive præsenteret som ambassadør for København Zoo. I øjeblikket er Hans Kongelige Højhed Prins Henrik eneste protektor for dyrehaven, der har omkring 3.300 dyr fordelt på 264 arter.

Idéen til udnævnelsen kom, efter at en ansat i København Zoo havde hørt sangen "The Zookeper's Boy" fra det seneste Mew-album, hvor Bjerre synger om både strudse og giraffer. Bandet har brugt billeder af ulve i pressematerialet til deres seneste album, der også indeholder sangene "The Circuitry of the Wolf" og "Fox Cub", og har på tidligere album haft sange med titler som "She Spider" og "Panda". Denne tydelige fascination af dyr fik administrerende direktør Lars Lunding Andersen til at kontakte Jonas Bjerre for at tilbyde ham protektor-status for København Zoo.

2005: Stig Pedersen forlader D-A-D

Stig Pedersen har siden 1983 været en del af det hæderkronede danske rockband D-A-D, men nu har manden med den to-strengede bas besluttet sig for at vende sin kreative side i en ny retning. I en pressemeddelelse fortæller Stig, at han længe har overvejet at droppe musikken, men beslutningen blev truffet, efter at han havde modtaget en invitation til at gå på designskolen The Fashion Institute of Technology i New York, hvor bl.a. Calvin Klein har studeret.

2004: Macauley Culkin skal spille Kurt Cobain

På mandag er det nøjagtig ti år siden, at grungestjernen Kurt Cobain tragisk døde. Der gisnes fortsat om omstændighederne ved hans død, men måske får vi noget af svaret i den kommende film Teen Spirit.

Filmen, som er instrueret af svenskeren Jonas Åkerlund (kendt for spillefilmen Spun og adskillige musikvideoer), fortæller historien om Kurt Cobains omtumlede liv og karriere.

Hovedrollen skal spilles af Macauley Culkin. Han er kendt som barnestjernen i Alene hjemme 1 og 2 og er desuden snart aktuel i filmen Party Monster, hvor han spiller morderen og festarrangøren Michael Alig.

– Macauley Culkin er et oplagt valg. Han er blevet voksen nu (23 år, red), og efter en screen-test stod det klart, at han var den rå type, som vi ledte efter, fortæller Åkerlund.

Nyheden blev dagen efter citeret på tryk i Politiken, som om der var tale om en seriøs nyhed.

2003: James Sampson ny forsanger i TV-2, der skifter navn til TV-2 Zulu

Steffen Brandt har med øjeblikkelig virkning forladt sit livsværk, rockgruppen TV-2. Dermed påbegyndes et nyt kapitel i en af de længste Aarhus-historier i dansk musikliv.

Under gårsdagens koncert i Sisimiut i Grønland kom det til verbale stridigheder mellem de fire medlemmer. Diskussionen foregik lavmælt, men ingen af de grønlandske tilhørere kunne være i tvivl om, at den var helt gal på scenen.

I en pressemeddelelse fra PladeSelskabet Have A Guitar fortælles det, at Steffen Brandt traf sin beslutning kort efter koncerten.

Danmarks kedeligste orkesters forårsturné er dog ikke aflyst. Som ny forsanger har de tilbageværende tre medlemmer hyret sidste års Stjerne for en aften-vinder James Sampson.

Gruppen fortsætter turnéen på fredag i Aabenraa under navnet TV-2 Zulu.

2002: Peter Peter og René Dif indspiller sang sammen

Man skal høre meget, før ørerne falder af, og næsen begynder at klø, men Peter Peter er i studiet med ingen ringere end René Dif. Den tidligere Sort Sol-guitarist er i gang med at lave musikken til Nicolas Winding Refns tredje film. Denne nye film er den tredje i trilogien, der indtil videre har talt Pusher fra 1996 og Bleeder fra 1999, og som alle har haft Peter Peter som hovedmand bag soundtrackene.

Peter Peter alias Peter Schneidermann, eller Peter Peter Peter ifølge De Skrigende Halse, har kontaktet mesteren af vrøvlerap til et samarbejde på et enkelt nummer til den endnu ubetitlede film. Peter Peter arbejdede for øvrigt sammen med en anden af rockpressen lidet respekteret sanger til Bleeder-soundtracket. Det var den danske glam-rock-helt Torben Lendager fra The Walkers.

Om det nye "interessante" samarbejde kan tolkes som en lille hilsen til Peter Peters gamle band Sort Sol, der arbejdede sammen med et andet Aqua-medlem, Søren Rasted, på to nye numre på Sort Sols nyligt udsendte opsamlingsalbum, vides ikke.

Nyheden blev flere uger senere citeret af DR P1's Kulturnyt, som om der var tale om en seriøs nyhed.

 

ANNONCE