Nyhed

SAMFUND: Midtjysk korprojekt bygger bro til fødegangen, og får international opmærksomhed

Man plejer at sige, at sang er sundt. I Holstebro, Viborg og Silkeborg får man sårbare kvinder til at synge både før, under og efter fødslen

Korsang kan hjælpe sårbare mødre, som er ramt af efterfødselsreaktioner. Det viser et britisk forskningsprojekt ved organisationen Breath Arts Health Research. Tre danske kultur- og musikskoler i Holstebro, Viborg og Silkeborg vil nu bruge korsang som et værktøj allerede under graviditeten for at sænke risikoen for efterfødselsreaktioner, og for samtidig at give den gravide nogle brugbare redskaber til under og efter fødslen. Herhjemme går projektet under navnet ”Sange Med Mødre”, og er et samarbejde mellem jordemødre og sundhedsplejersker samt de lokale kultur- og musikskoler. Projektet bliver støttet af Region Midtjylland, og er et korforløb, som er målrettet sårbare kvinder i tiden før, under og efter fødslen.

- Vi havde en idé om, at hvis man indgik et samarbejde med jordemødrene, så kunne de pege på, hvilke gravide, der kunne have særligt gavn af en sådan intervention.  Hvis vi så sætter ind med et sangforløb før fødslen, så er forventningen, at vi kan bidrage til at forebygge efterfødselsreaktioner hos mødre, der kan være særligt udsatte for at udvikle det, siger projektleder hos Den Kreative Skole Louise Frøkjær Carstens til GAFFA.

I det danske korprojekt starter man allerede sangtimerne seks uger før fødslen, og fortsætter forløbet 14 dage efter fødslen. Sangpædagog på Holstebro Musikskole Kirstine With fortæller, at sang er for alle, og at kortimerne kan være med til at styrke den kommende mor i en tid, som kan være usikker:


- Man behøver ikke have nogen sangerfaring for at være med. Vi bruger musikken til at sætte lyd og ord på de følelser, de står med som kommende eller nybagt mor. Men også til at mødes i det fællesskab, der opstår. Vi ved jo fra forskning, at særligt sang er direkte forbundet til vores følelser. Når vi synger, udskiller vi dopamin - altså glædeshormoner. Vi mindsker stress, men øger glæde og velvære, fortæller sangpædagog på projektet Kirstine With.

Forløbet strækker sig ud over 12 mødegange af én times varighed, og sangpædagog Kirstine With fortæller, at det er vigtigt, at der bliver skabt et trygt rum, da det ikke er alle, som er komfortable med at synge foran andre. Derfor synger sangpædagogerne også ekstra højt, så det er nemmere for kvinderne at synge ind i deres stemmer, og det derfor er knap så utrygt. Udover fællessangen er der også stor fokus på vejrtrækningsøvelser, som både skaber ro, men som også giver nogle brugbare værktøjer til selve fødslen:

- Vi har fået fortællinger fra mødre og jordemødre om fødsler, der er gået nemmere. Vejrtrækningsøvelserne og sangene ligger i deres muskelhukommelse. Det er ikke noget, vi har forskning på eller noget sammenligningsgrundlag for, men flere af mødrene og jordemødrene oplever, at fødslen virker nemmere, siger Kirstine With til GAFFA.


 

International opmærksomhed

Sange For Mødre er i dag med til at skabe viden til forskning, som skal gøre os endnu klogere på musikkens effekt på graviditet, fødsler og efterfødselsreaktioner. I projektets begyndelse modtog man 100.000 kroner til en etårig pilotperiode fra Region Midtjylland, men allerede få måneder efter viste det sig, at verdenssundhedsorganisationen WHO havde interesse for projektet:


- Nogle måneder inde i projektet bliver vi kontaktet af en kulturkonsulent fra Region Midtjylland, som siger, at WHO gerne vil sætte gang i nogle cases for at undersøge, hvordan man implementerer kultur som et sundhedsfremmende tiltag. Det er en stor forskningsindsats, så det samarbejdet blev i udgangspunktet centreret i Silkeborg, fordi vi med projektledelsen i Sange Med Mødre havde flere ressourcer til at gå ind i det arbejde, fortæller projektleder Louise Frøkjær Carstens.

Udover England og Danmark er der også lignende cases i både Italien og Rumænien, og ifølge sangpædagog Kirstine With er projektets fokus på kvinderne det vigtigste outcome:

- Det vigtigste ved de her forløb er, at det er for mors skyld. Det er ikke babyrytmik, og det er heller ikke babysalmesang. Det er til gengæld 100% for moderens skyld. Vi synger altså ikke klassiske børnesange, men udvælger i stedet sange, som kan være med til at understøtte de følelser som kvinderne selv oplever i løbet af deres graviditet eller efter fødslen, afslutter Kirstine With.

Besøg Kulturskolen Silkeborgs hjemmeside, hvis du vil læse mere om Sange Med Mødre.

LÆS OGSÅ: GAFFA udvider med kulturpolitisk redaktion

ANNONCE