Nyhed

FEST PÅ CHRISTIANIA: Frigjort Festival annoncerer de første navne

Festivalen for de nysgerrige sjæle til en helt overkommelig pris

Sommeren er så småt på vej, det kan man fornemme både på vejret - men også på at festivalerne er i fulde gang med offentliggørelserne af dette års program. Nu har den Christiania-baserede Frigjort Festival også taget hul på dette års offentliggørelser, og har lige annonceret de første fem navne til dette års festival.

De fem nye navne er Walt Disco (UK), Users (DK), Dayyani (DK), Angående Mig (DK) og Tender Youth (DK).

I februar lavede GAFFA et interview med Walt Disco-forsanger James Potter og trommeslager Jack Martin, hvor de afslørede, at de skulle spille på festivalen til sommer. Deres musik er blevet kaldt en blanding af halvfjerdsernes glamrock og firsernes synth og new wave, i interviewet blev de også spurgt om, hvorfor de er gået i denne retning.


”Helt klart lyden og det stærke fokus på melodier. Også noget feminint i udtrykket. Og så de der folk, der virkelig var vokalister. Der er mange dimensioner i for eksempel firsermusikken; der var en stærk visualitet, der var en del teknik, blandt andet omkring eksperimenter med ny teknologi,” fortalte Potter i interviewet, og tilføjede:

”Vi prøver altid at gøre lidt i samme stil, at gøre ting, der er nye for os. Firserne var en god tid for popmusik, og i dag ser vi nogle af de tendenser igen.”

Deres danske kollegaer Users er, ligesom Walt Disco, et postpunkband. Bandet består af fire drenge - Sean, Sune, Esbjørn og Oskar. Bandet har kun eksisteret i et år, og findes ikke på streamingtjenester. De har dog udgivet optagede live-sessions. De har blandt andet spillet på Møns Klint, Loppen og Ungdomshuset.


Dayyani på Roskilde Festival, juni 2022. Foto: Mathias Bak Larsen
Dayyani på Roskilde Festival, juni 2022. Foto: Mathias Bak Larsen

Dayyani er en af de fem danske artister der skal spille til OL i Paris. Sidste år udgav hun sin debut-ep Pretty in Defense, som fik en femstjernet anmeldelse af GAFFA.

”På Pretty in Defense er Dayyani meget mere end bare smuk. Og skal man for en stund hvile lidt ved fodboldmetaforen, så kan man kalde hende for alt andet end en taber. For Dayyani vinder kampen mod de giftige fuckboys og står urokkeligt til forsvar for sig selv og sine medsøstre, mens hun løber med bolden. Og beviser sig som en af de bedste spillere i sit felt,” lød det i anmeldelsen.


Hendes nyeste single ”Nobody Kills Me Like You”, blev valgt som Ugens Uundgåelige på P3. Hendes musik er inspireret af en opvækst med mellemøstlig musikkultur.

Bag Angående Mig er Laura Lilholt Andersen fra Aalborg-området. Hun udgav sidste år sit debutalbum Manden i mig, som fik en trestjernet anmeldelse af GAFFA.

”Debutalbummet Manden i mig ender med at være en blandet landhandel med lidt for mange afstikkere, som udvisker albummets samlede koncept – lidt af en rodebutik. Man kommer desværre til at være i tvivl om både retning og budskab, hvilket er ærgerligt med så tydelige kvaliteter. Angående Mig er bestemt et spirende stjernefrø, som nok skal spytte flere stærke tracks ud i fremtiden,” lød det i anmeldelsen.

Sidste gang, GAFFA oplevede Angående Mig live, var i 2021 til Spot Festival.

” Svævende mellem en rasende og rå attitude, små smil og ærlige bekendelser mellem sangene foretog Angående Mig en dediceret demonstration af, hvordan man lukker sådan en scene på Spot Festival,” lød det i den femstjernet anmeldelse.

Som den sidste har festivalen fået fat i bandet Tender Youth. Sidste år udgav de deres debutalbum In the Hands of Broken Bonds. Bandet består af fire unge drenge. I 2023 undrede, GAFFAs Nanna Frank, sig over: ”hvordan kan et band med en gennemsnitsalder på kun 19 år lave musik, der lyder som om, de har dybe og gamle rødder i den britiske rockundergrund?”

Festivalen løber af stablen den 9. til 10. august på tre forskellige scener på Christiania i København: En udendørsscene foran Den Grå Hal, Christianias biograf Byens Lys samt et aftenprogram på Musik Loppen. Udendørkoncerterne er gratis. 

ANGÅENDE MIG-INTERVIEW: Laver graverjournalistik på sig selv – og kalder det provinsiel brutalisme

ANNONCE