Nyhed

Ny udvikling: Tobakken kan snart genåbne

Det konkursramte Esbjerg-spillested ser ud til at kunne præsentere musik igen inden for overskuelig fremtid

Der er nyt i sagen om genrejsningen af det konkursramte Esbjerg-spillested Tobakken. Esbjerg Kommune fejer de oprindelige krav af bordet fra udbuddet, hvor Fabrikken-holdet omkring Ronnie Hansen, Peter Amstrup, Sebastian Wolff med flere formentligt havde vundet, og satser nu på et samarbejde med Musikhuset Esbjerg i stedet for. Nøglerne overdrages, hvis alt går som planlagt, den 1. juli 2024.

JydskeVestkysten Esbjerg skriver i en artikel, at der formentligt underskrives en aftale i juni, hvorefter nøglerne overdrages pr. 1. juli 2024.

Esbjerg Kommunes oprindelige krav til udbuddet lød på 40.000 besøgende og 200 koncerter om året. Johnny Søtrup, bestyrelsesformand for Musikhuset udtaler over for JydskeVestkysten: "Det var nogle måltal, der var urealistiske, og det sagde vi fra overfor. Vi havde også ønsker til, at de lokaler, vi skal råde over, skal have en renovering. Vi har ikke et ønske om at sætte økonomien i et veldrevet Musikhus gennem 25 år på højkant. Så det har vi pointeret - og har mødt forståelse for. [...] Musikhuset og Tobakken vil få en fælles administration og teknisk stab, der med tiden kan udvides, hvis det skønnes, at der er behov for det".


Han understreger, at der for Tobakken skal ansættes en anden booker end den, der booker for Musikhuset Esbjerg, da stedet tydeligvis har en anden profil. Om dette eksempelvis kunne blive det oplagte valg i form af Sebastian Wolff, der også var med på Fabrikken-holdet, vides endnu ikke. Esbjerg Kommune vil, også efter Musikhuset Esbjergs overtagelse, give et tilskud på 3.700.000kr årligt 

Vi har stillet formanden for kultur- og fritidsudvalget hos Esbjerg Kommune, Jakob Lose (V), et par spørgsmål om sagen.

Hvorfor har I valgt at gå med Musikhuset Esbjerg i stedet for at lade Tobakken gå i udbud og for eksempel lade det resterende Fabrikken-hold komme på banen?
Jakob Lose: – Vi har tidligere lavet hele to annonceringer for at finde en ny operatør af Tobakken, og i den forbindelse fik vi begge gange kun ét bud, nemlig buddet fra Fabrikken. Det var derfor ikke vores forventning, at en ny annoncering ville føre til, at andre ville byde sig til. I stedet har vi bedt vores forvaltning om at tage en masse kaffemøder med forskellige interessenter, herunder også det resterende Fabrikken-hold. Ud af denne møderække viste der sig kun én reel spiller, som gav sig til kende som interesseret, nemlig Musikhuset Esbjerg. Det er derfor dem, vi har haft dialog med, og som vi håber, at vi kan indgå en aftale med.

Hvad gjorde udslaget i forhold til, at I ikke stiller krav til Musikhuset Esbjerg sammenlignet med det oprindelige udbud og krav til Fabrikken?
Jakob Lose: – Det er vigtigt for mig at understrege, at jeg ønsker, at en aftale med Musikhuset skal være ambitiøs. Vi har begge en interesse i at få mest muligt ud af de kulturkroner, som byrådet lægger i projektet. Vi ved dog, at der vil være et tidsmæssigt tilløb til, at Tobakken kommer helt op i gear, og derfor giver det heller ikke meget mening for nuværende at tale om hårde måltal. Men jeg vil også gerne sige, at jeg forventer, at en aftale kommer til at have et element af at tilskudsniveauet kommer til at afspejle aktivitetsniveauet.


LÆS OGSÅ: KOMMENTAR: Esbjergs kulturelite har fejlet

ANNONCE