Nyhed

Sydafrikansk protestmusik kommer til Aarhus

Den sydafrikanske gruppe skal spille en helt særlig koncert sammen med en aarhusiansk trio og Det Jyske Musikkonservatoriums big band

I løbet af Aarhus Festuge kan man opleve to helt særlige koncerter med musik fra udenlandske himmelstrøg med en helt særlig historie. Den sydafrikanske trio Phelimuncasi er rejst til Danmark for at indgå i et samarbejde med Det Jyske Musikkonservatoriums bigband og den dansk/tanzanianske gruppe Akabanga fra Aarhus.

Phelimuncasi spiller dansabelt gqom-musik, som er en sydafrikansk elektronisk musikgenre, der har stærke træk til house-scenen. Derudover bruger Phelimuncasi også inspiration fra sydafrikansk toyi-toyi, som er en sang- og dansestil, der blev brugt i protesterne mod apartheid-styret, hvor mennesker blev opdelt i racegrupper i Sydafrika fra 1948 og frem til det demokratiske valg i 1994.

- Da vi var børn, var Sydafrika undertrykt. Alle kæmpede. Man hørte om den politiske situation i radioen, og vi vidste, hvad der skete i Sydafrika med hensyn til demokratiet. Musikken dengang handlede mere om chanting, protestråb og trampen med fødderne. Da Gqom opstod i 2010, handlede det kun om beats og instrumentaler — ingen vokaler. Vi var sangere, der legede med hip hop og gospel, men vi var ikke særlig kendte. Da Gqom kom frem, så vi en mulighed for at vise vores vokaler ved at blande traditionelle chants, toyi-toyi-protestråb og beats. Vores stemmer blev noget unikt, fortæller vokalist, producer og danser Khera fra Phelimuncasi til GAFFA. 


- Gqom betyder meget for os. Det er en kombination af alle vores traditioner. Det er en blanding af trampende fødder og traditionel musik. Du kan ikke spille Gqom og bare sidde stille; når du hører det, får du lyst til at bevæge dig, tilføjer Makan Nana, som er vokalist og danser i Phelimuncasi. 

Kærlighed ved første lyt
Phelimuncasi tilbringer et månedlang kunstnerophold hos det aarhusianske multikulturhus Institut For (X) og skal spille koncert den 1. og 2. september i Musikhuset Aarhus i selskab med Aarhus-trioen Akabanga og Det Jyske Konservatoriums bigband. Idéen til samarbejdet opstod i Roskilde Festivals Gaia-telt i 2023, hvor Justo Gambula, som er bassist i Akabanga, så Phelimuncasi optræde foran et tætpakket publikum. Efter korte samtaler med Phelimuncasis management blev der hurtigt indgået en samarbejdsaftale med Akabanga i Aarhus. Khera fra Phelimuncasi fortæller til GAFFA, at den sydafrikanske gqom-musik bliver taget godt imod af danskerne:

- Vi har allerede optrådt på Roskilde Festival, og det er derfor, vi er her på kunstneropholdet. Det viser, at vores musik resonerer med det danske folk. Uanset hvor vi spiller, nyder folk vores musik. Der har ikke været et land, vi har besøgt, hvor vi ikke har følt os velkomne. Det, vi værdsætter mest, er forbindelsen med publikum. Efter hver optræden får vi ofte tilbud om tre eller fire nye shows, siger Khera. 


Malathon, vokalist og danser i Phelimuncasi, tilføjer, at de glæder sig til at optræde foran Festuge-publikummet i Aarhus sammen med Akabanga og konservatoriets bigband:

- Det er en god udfordring, og vi glæder os til det. Vi er nysgerrige for at se, hvordan publikum tager imod vores optræden og musik. 

Den dansk/tanzaniske trio Akabanga fra Aarhus, som består af Mikas Bøgh Olesen, Justo Gambula og Jakob De Place, ser samarbejdet mellem deres sydafrikanske kollegaer og blæsergruppen fra bigbandet, som en god udfordring for at skabe noget unikt med kvaliteter fra begge musikalske verdener.


- Når man arbejder med et bigband, er der uendelige muligheder for at skabe harmonier og melodier, der tilføjer dybere følelsesmæssige lag til musikken. Da både Phelimuncasi og vores musik er baseret på elektroniske lyde, er det fascinerende at blande disse elementer med de akustiske lyde fra et bigband. Når det hele smelter sammen, skaber det noget virkelig smukt. Og selvfølgelig kan en hornsektion være utroligt kraftfuld og producere meget lyd, og jeg tror, denne kraft passer godt til Gqom-stilen. Dette vil helt sikkert være første gang i historien, at Gqom-musik spilles med et big band. Det føles så fedt. Det betyder, at alt er muligt!. 

De to koncerter er gratis og finder sted den 1. og 2. september i Musikhuset Aarhus. Læs mere her.

LÆS OGSÅ: Aarhusiansk spillested giver sceneplads til unge "udenfor normen"

 

 

 

ANNONCE