Konflikten om, hvorvidt Ed Sheerans musik minder for meget om en meget kendt Marvin Gaye-sang, har skabt debat om, hvordan man fortolker gamle love
Ed Sheerans kæmpehit "Thinking Out Loud" har været igennem noget af et tovtrækkeri mod holdet bag Marvin Gaye-sangen "Let's Get It On". Sidstnævnte argumenterer for, at de to sange minder for meget om hinanden i en sådan grad, at Ed Sheeran krænker ophavsretten. Domstolen har dog flere gange bestemt, at sagens udfald endte til fordel for Ed Sheeran, men team Marvin Gaye tager ikke så let på afgørelsen. Nu er der dog trukket en streg i sandet, som betyder, at anklagerne må helt til højesteret med "Let's Get It On", hvis de vil videre med sagen.
Ed Sheeran er tidligere blevet sagsøgt af musikrettighedsfirmaet SAS (Structured Asset Sales), som ejer en del af udgivelsesrettighederne til Gayes "Let's Get It On". Men domstolen afgjorde i 2023, at Ed Sheerans sang ikke krænker ophavsrettighederne. SAS ankede efterfølgende afgørelsen, som dog blev stadfæstet i november i år. I afgørelsen, der blev truffet af et panel på tre dommere, blev det fastslået, at ophavsretsloven fra 1909 kun beskytter den musikalske komposition af "Let’s Get It On", som er defineret af de noder, der blev indleveret til det amerikanske Copyright Office i 1973. Derfor dækker ophavsretten ikke elementer, der kun findes i lydoptagelsen af sangen.
Her mente SAS dog, at dommer Louis Stanton begik en fejl ved ikke at lade SAS' egne eksperter i musikvidenskab komme til orde og alene stole på det “deposit copy” af kompositionen, der blev indleveret til det amerikanske Copyright Office.
Nu bliver det lidt kringlet, men hold godt fast: Marvin Gayes "Let's Get It On" er fra 1973. Det amerikanske Copyright Office åbnede først for registreringer af indspillet musik fra 1978. Indtil da kunne man kun registrere sine kompositioner ved at indlevere noder. Ifølge mediet Music Business Worldwide argumenterer SAS for, "at noderne ikke inkluderede den baslinje, som man anklager Sheeran for at have kopiret fra 'Let's Get It On'. Ifølge SAS' eksperter vil musikere fortolke noderne, som om baslinjen var en del af dem".
Men fordi "Let's Get It On" udkom i 1973, hvor man kun kunne registrere musikværker via noder, afviste tre dommere SAS' argument, da det kun er noderne, der er beskyttet af ophavsretsloven. Men lovgivning er ikke altid sort på hvid, og love kan fortolkes i forskellige retninger. USA gennemgik en lovændring i sommeren 2024, som afgjorde, at amerikanske domstole ikke per automatik skal acceptere en statslig agenturs fortolkning af loven. I dette tilfælde er det amerikanske Copyright Office den statslige agentur, og SAS mener derfor, at lovændringen fra 2024 gør det muligt, at fortolke ophavsretsloven anderledes.
Efter afgørelsen blev stadfæstet i november, anmodede SAS' om at få sagen forbi en høring "en banc", som betyder, at sagen skal køres foran alle dommere i appeldomstolen og ikke kun de tre dommere, som allerede havde vurderet sagen. En sag får dog først mulighed for at blive afprøvet "en banc", hvis den er af særlig vigtig karakter, og det har appeldomstolen nu vurderet, at den ikke er. Ifølge Music Business Worldwide er SAS' eneste mulighed nu at appellere til den amerikanske højesteret. Der er usikkert, hvorvidt SAS agter at gøre dette.
Ikke den eneste konflikt
Sheeran blev sammen med sine medforfattere Johnny McDaid og Steve McCutcheon anklaget for at have plagieret dele af en sang, der hedder “Oh Why” af Sami Chokri, som går under kunstnernavnet Sami Switch. Da sagen skulle for domstolen i 2022, endte Ed Sheeran med at rejse sig op i retssalen og bryde ud i sang for at illustrere, hvordan en bestemt melodi går igen i mange popsange. Ed Sheeran endte med at blive frikendt i sagen, som du kan læse mere om her.