Nyhed

EBU indfører adfærdskodeks efter "det mest skandaløse Eurovision nogensinde"

Det nye kodeks kommer på bagkant af postyret i forbindelse med afviklingen af dette års Eurovision i Malmø

European Broadcasting Union (EBU), som er arrangøren bag Eurovision Song Contest, har udsendt en ny adfærdskodeks for backstage-medarbejdere og kunstnere, der skal overholdes, når konkurrencen finder sted i Schweiz i 2025. 

Læs også: Nonbinær brød koden, tommelfingeren og Eurovision-trofæet i skandaleramt show

Det nye adfærdskodeks kommer efter Eurovision Song Contest 2024, der løb af stablen i Malmø, og som ikke var helt problemfrit. Over 4000 personer fra musikbrancherne i Sverige, Norge, Finland, Island og Danmark skrev under på en fælles erklæring i protest mod Israels deltagelse i konkurrencen, og lokalpolitikerne i Malmø skulle både forholde sig til demonstranter og borgerforslag om emnet. 

Da finaleshowet endelig løb af stablen i Malmø Arena den 11. maj, var der flere problemer. Det gik faktisk så galt, at GAFFAs udsendte reporter beskrev det som "det mest skandaløse Eurovision nogensinde".

Under generalprøven afbrød den franske sanger Slimane sin optræden for at komme med et budskab om fred og kærlighed og tre lande, Grækenland, Irland og Schweiz, mødte slet ikke op til prøven. Uden for Malmø Arena var politiet i fuld gang med at holde demonstranter mod Israels deltagelse væk fra arenaen, og Holland blev diskvalificeret efter en “utilsigtet hændelse”.

Læs også: Israels omdiskuterede Eurovision-bidrag fremføres til FN-ceremoni

Det skulle efterfølgende vise sig, at den hollandske deltager Joost Klein havde foretaget en truende bevægelse mod en kvindelig kameraoperatør, da han forlod scenen i den anden semifinale. Klein blev anklaget for at slå kameraoperatørens kamera, hvilket fik hende til at falde og pådrage sig mindre skader. Hændelsen skulle være sket, da Klein ikke ønskede at blive filmet, og sagen blev efterfølgende efterforsket af svensk politi, men blev droppet af anklageren på grund af manglende beviser. Joost Klein undskyldte efterfølgende, men hændelsen fik altså EBU til at udelukke ham fra finaleshowet. 

Det har fået EBU til at indføre nye procedure og en adfærdskodeks for næste års afholdelse af konkurrencen. Det skriver Music Business Worldwide. Der vil blandt andet være en såkaldt welfare producer til stede, som skal sørge for deltagere og medarbejderes velbefindende, og der vil også være flere pauser til de medvirkende på programmet og såkaldte "no-filming zones", hvor artisterne ikke bliver filmet. 

Eurovision Song Contest skriver på deres hjemmeside, at den nye adfærdskodeks skal accepteres og efterleves, hvis man vil have godkendt sin akkreditering til konkurrencen. I kodeksen står der blandt andet, at man forpligtiger sig til ikke at bære/medbringe "politiske, religiøse, racistiske, salgsfremmende eller reklamemateriale, skilte, genstande eller meddelelser" i områder, som kræver akkreditering, og at man ikke "opfører sig eller arbejder på en måde, der kan krænke andre personers rettigheder eller begrænse eller hindre andres arbejdsevner. Fysisk og/eller verbalt og/eller seksuelt misbrug eller aggression er strengt forbudt". 

Læs også: Basel i Schweiz har stemt ja til at finansiere Eurovision 2025

En overtrædelse kan medføre øjebliklig bortvisning fra konkurrencen, "hvis dette skønnes nødvendigt af værts broadcasteren og/eller EBU, uden at det er nødvendigt at give en begrundelse", og en "nægtelse af adgang og/eller akkreditering fra det igangværende arrangement er permanent, medmindre andet besluttes", skriver Eurovision.

De nye ændringer og forholdsregler er blevet godkendt af Eurovisions bestyrelse, ESC Reference Group, efter en omfattende gennemgang af afviklingen af konkurrencen i Malmø. Ændringerne blev foretaget med høringer af alle 37 deltagende tv-stationer, heriblandt DR.


LÆS OGSÅ: LEDER: Skal Israel boykottes fra Eurovision Song Contest?



ANNONCE