Nyhed

GAFFA-PRISEN – Og vinderne er…

Tusindvis af GAFFA-læsere har stemt, og vi kan nu afsløre vinderne af GAFFA-Prisen 2024.

Tusindvis af GAFFA-læsere har stemt, og vi kan nu afsløre vinderne af GAFFA-Prisen 2024.

Se videointerviews med vinderne lige her, hvor Lasse Dein overrasker dem med de gyldne G-statuetter – og hør dem blive interviewet af Carsten Holm

Årets Danske Udgivelse
Guldimund: Jeg venter i lyset


Årets Danske Hit
Guldimund: ”Det’ kun vigtigt, hvad det er”

Sanger og sangskriver Asger Nordtorp Pedersen alias Guldimund fik sit store gennembrud i 2023 med sit andet soloalbum Jeg venter i lyset, der blandt andet indeholder singlen ”Det’ kun vigtigt, hvad det er”. En sang, som er blevet et stort radiohit, selvom den er indspillet helt uden trommer. Jeg venter i lyset byder på stærke tekster, denne gang om livet som delefar, med alt hvad det indebærer af op- og nedture, herunder besøg hos Familieretshuset, og om at finde kærligheden igen. Alt sammen til smukke melodier og masser af håndspillede instrumenter, blandt andet blæsere og strygere – og så Asger Nordtorps smukke, lysende stemme på toppen af det hele.

Årets Nye Danske Navn
Kalaset

”De kan gå hele vejen til Orange Scene,” skrev vores anmelder tilbage i 2021, da det dengang ret ukendte indiepoprockband Kalaset spillede på Uhørt Festival. Noget tyder på, at vores læsere er enige, for Kalaset har fået masser af medvind i 2023 med deres debutalbum Grib mig, hvis jeg falder. Superfængende melodier, catchy synthtemaer, velskrevne, hverdagspoetiske tekster om ungdomslivets glæder og bekymringer og flotte vokalharmonier mellem sanger og sangskriver Morten Holm Ørsager og korsanger og keyboardspiller Sidsel Due. Kom så, Roskilde!


Årets Danske Rock-Udgivelse
The Minds of 99: Infinity Action: Kult & B-sider

Niels Brandt & Co. udgav i januar 2023 et surprise-minialbum med overskudsmateriale fra det succesfulde 2022-album Infinity Action, et remix og et covernummer. Selv blandt Minds’ i første omgang frasorterede sange finder vi banger på banger – ikke mindst ”Og du blev til en hvid fugl”, der er blevet et stort hit.

Årets Danske Pop-Udgivelse
Zar Paulo: Elendig software


Zar Paulo har haft et forrygende 2023 med udsolgte koncerter over hele landet, velbesøgte festivalshows og ikke mindst debutalbummet Elendig software. Moderne socialrealisme i teksterne sunget med en skrøbelighed og forståelse for samtidens unge, der er nogle, er noget, men ønsker at være meget mere. Men hvad? Og til melodier, der er umulige ikke at synge med på, og til rytmer, der er umulige at stå stille til.

Årets Danske Hiphop-Udgivelse
Ukendt Kunstner: Dansktop

Ukendt Kunstners comebackalbum kom lige så overraskende som annonceringen af deres opløsning i 2016 – og landede, lige efter at rapper og sanger Hans Philip havde afsluttet en soloturné. Han og producer Jens Ole McCoy er tilbage stærkere end nogensinde, med sange, der viser Hans Philip fra en lidt mere eftertænksom side end tidligere – og med knivskarpe produktioner.

Årets Danske Hard Rock/Metal-Udgivelse
Afsky: Om hundrede år

Afsky alias den tidligere Solbrud-sanger og -guitarist Ole Luk udgav sit fjerde album med stemningsfuld black metal med poetiske, dansksprogede tekster og passager med akustiske instrumenter. Et udtryk, der har givet Afsky et dedikeret publikum i både ind- og udland – og nu også sin første GAFFA-Pris, som Ole Luk kan sætte ind på kaminhylden ved siden af de to, han har fået med Solbrud.

Årets Danske Elektroniske Udgivelse
When Saints Go Machine: Rosy

De har modtagen prisen to gange tidligere i samme kategori, og man må bare konstatere, at GAFFAs læsere elsker When Saints Go Machine, som i 2023 udgav deres sjette album, Rosy. En udgivelse, som hører til blandt de mere poppede og dansevenlige udspil fra den kreative trio med den særegne, følelsesladede vokal fra Nikolaj Vonsild i front.

Årets Danske Livenavn
Benjamin Hav

Han vandt også GAFFA-Prisen 2023 i samme kategori, men sidste år opgraderede Benjamin Hav og hans syv personers band Familien deres spektakulære liveshow yderligere og spillede blandt andet i Royal Arena. Også den daværende prins, nu kronprins Christian fik glæde af Hav & Familien, da de spillede til hans 18 års fødselsdag – bestilt af hans farmor, dronning Margrethe.

VIDEO: Se Lasse Dein overraske vinderne her

Årets Internationale Udgivelse
Miley Cyrus: Endless Summer Vacation

Årets Internationale Hit
Miley Cyrus: ”Flowers”

Miley Cyrus har haft et heftigt 2023, hvor hendes sang ”Flowers” blev et megahit og endte som årets mest streamede nummer på Spotify med intet mindre end 1,6 milliarder streams. Sangen om ikke at være afhængig af en kæreste for at føle sig fuldendt, åbner også hendes ottende soloalbum, Endless Summer Vacation, der ligeledes blev et globalt hit og toppede hitlisterne i blandt andet England og Australien. Udgivelsen har også fået fine anmeldelser, blandt andet fire stjerner i GAFFA under overskriften ”Genre-kamæleonen lader til at have fundet sin rette hylde.”

Årets Nye Internationale Navn
Ice Spice

Den amerikanske rapper Ice Spice fik et solidt gennembrud i 2023, hvor hun udgav debut-ep’en Like…?, som nåede en 15. plads på den amerikanske hitliste og indeholdt det store hit ”Princess Diana”. Ice Spice markerede sig også stærkt med sangen ”Barbie World” sammen med Nicki Minaj, en sang, der sampler Aqua-klassikeren ”Barbie Girl” og medvirker i succesfilmen Barbie. Til sommer giver Ice Spice sin første danske koncert – på Roskilde Festival.

ANNONCE