Nyhed

SPOT FESTIVAL 24: Nu udvides programmet med 20 navne

Greta og Ilma er blandt de seneste tilføjelser til den aarhusianske branchefestival

Sidste annoncering fra Spot Festival indeholdt kunstnere som Guzo, Østen og Diane Emerita.

Festivalen har nu annonceret 20 nye navne til dette års plakat: Bette, Betty Bass, Dos Santos, Ella Augusta, Elsked, Greta, Gugusar (IS), Ida Kudo, Ilma, Kedde, Kundo, Maline, Milez, Misty Coast (NO), Moyka (NO), Nana Rashid, Neon Priest, Sofie1998, Syl og Uden Ord.

”Jeg har stadig pissehøje ambitioner, og jeg vil gerne fortsætte min karriere og spille koncerter. Til den tid tager jeg min baby og min partner med.” Ordene kommer fra Greta og faldt, da GAFFA interviewede hende i starten af '22 - få måneder efter, at hun var blevet mor til sit første barn. Greta har udgivet i alt tre albums, senest Portals i 2023.


Albummet fik hele seks stjerner af GAFFA. ”Mytiske Greta skruer ned for synthpoppen og op for natklubbens multivers på surprisealbummet Portals. Med dubbet house og kompleks dance formidler hun livets forandringer og eksistentielle kriser. Det er lige så melodisk, som på Gretas tidligere udgivelser, men tempoet er intensiveret, og lydfladerne retter tankerne mod sympatisk techno på Berghain,” hed det blandt andet i anmeldelsen.

I fredags oplevede GAFFAs anmelder Adam Bouttai Greta live, og kvitterede med fem stjerner. ”28 minutters genialt håndværk. Greta er en gavebod og serverer et eventyrligt brødkrummespor af hård techno direkte ned i kaninhullet,” lød det blandt andet i anmeldelsen.

Udover at spille på Spot Festival til sommer har hun også to headliner-koncerter i kalenderen, nærmere bestemt på Volume Village i Aarhus og Lille Vega i København. Der er stadig billetter til de to koncerter.


Ilma er født i Danmark af bosniske forældre, som flygtede fra den krig der hærgede i 90’erne. Hun udgav sidste år sit debutalbum Everything I Love Is Killing Me. Udgangspunktet for albummet var hendes bedstefars pludselige død. Hun sagde i et interview med GAFFA sidste år:

”Jeg har en bid af en samtale med i en af mine sange, mellem mig og min bedstefar, optaget 28 dage, før han døde. Men på det tidspunkt viste jeg ikke, han var syg – det gjorde han heller ikke selv. I samtalen snakker han om, hvad der er vigtigt i livet, og når man elsker noget, kan man se det i alle afskygninger af sit liv.”

Debutalbummet fik fire stjerner af GAFFA med ordene: ”Værd at fremhæve er ”For a Moment”, som er mere ovre i Phlake-stilen. Den er klart mere vibey og har et tydeligt omkvæd, som oser af pop og følelsen af at sidde bag rattet i sin bil og køre af sted med fuld udblæsning i bilradioen. Her kommer man heller ikke uden om mit yndlingsnummer på pladen, bosnisksprogede ”Moja Vatra” (”Min ild”). Der trækker klare spor til Rosalia i flowet. Det er bare virkelig smukt, og vi får lov til at høre Ilmas lækre vokal med skarpe hooks hele vejen igennem.”


I januar spillede hun Ilma til Vegas Udvalgte, hvor GAFFAs anmelder kvitterede med seks stjerner. ”Hvis Vegas Udvalgte var en konkurrence, havde Ilma løbet med hovedpræmien. Den dansk-bosniske kunstner har med debutalbummet Everything I Love Is Killing Me flettet sine bosniske rødder og sit følelsesliv med store armbevægelser ind i produktioner, der dufter af 070 Shake,” lød det blandt andet i anmeldelsen.

Bette på Spot Festival i maj 2022. Foto: Christian Villsen
Bette på Spot Festival i maj 2022. Foto: Christian Villsen

Ella Augusta har optrådt med Benjamin Hav, hvor de sammen har skrevet sangen ”Første dag”, som i skrivende stund har cirka tre millioner streams på Spotify. Nogle læsere vil måske allerede have stiftet bekendtskab med Ella Augusta, da hun i sommer udgav singlen ”Uduelig” og derudover også har sunget duet med Lord Siva på nummeret ”Jeg vil have dig helt”. Ella Augusta har desuden spillet rollen som Andrea i DR Ultra/DR TVs serie Klassen. Seneste har hun udgivet singlen ”Internetsangen”.

"Jeg skrev 'Internetsangen’ for at huske mig selv på, at jeg skal lægge telefonen fra mig engang imellem. Når jeg er sammen med mine venner, og vi hygger til en film eller en middag, så sidder vi alle på vores mobiler og er ikke rigtigt sammen, fordi vi skriver med andre, eller tager fotos af dét vi laver. Så jeg legede ligesom med tanken om, hvad der mon ville ske, hvis internettet gik ned", fortæller Ella Augusta i en pressemeddelelse, som blev udsendt forud for singlens udgivelse.

Bette er også blandt de netop tilføjede navne til årets Spot Festival. I 2022 udgav den unge kvinde sit debutalbum Min. Albummet fik af GAFFA fem stjerner.

”En stor del af udgivelsens kvalitet består, foruden de lækre instrumentaler, i sangerens vokal, der på et øjeblik kan gå fra hæs og sårbar til fuld af energi og vibrato og dermed tilføjer fine nuancer til tekstleveringerne. Bettes meget flotte og helt rene fraseringer er dertil et fantastisk bidrag til det særdeles 90’er- og 00’er-klingende udspil, og hendes karakteristiske vokal og lyd er gennemgående og konsekvent på udgivelsen. Et af de mest vellykkede forsøg på dansksproget r&b, jeg har hørt,” hed det blandt andet i anmeldelsen. I 2022 spillede hun også til Spot Festival. Her fik hun fire stjerner af GAFFA.

Uden Ord er en ung trio bestående af Gustav Hedemann (vokal, guitar), Thomas Mulcahy (vokal, synth) og William Spangaard Nielsen (vokal, trommer). De skaber deres musik i en flaksende genrehybrid af pop, rock, free-jazz, punk og folk. Bandet stræber altid efter at åbne scenerummet for det ekstraordinære og for sammenhold. Så kom beredt på en helhedsoplevelse. Bandet udgav i 2021 debutalbummet Eventyr, som GAFFA tildelte 5 stjerner.

”Både musikalsk og tekstmæssigt kunne Uden Ord minde en smule om de også albumaktuelle First Flush, men dog med markant mindre AutoTune. Gruppen har dog bestemt meget at byde på i egen ret og kan anbefales til alle, der nyder begavet dansksproget sangskrivning i fantasifulde musikalske gevandter, og selv folk med skepsis over for AutoTune burde kunne være med det meste af vejen. Måske kan man ligefrem få ørerne op for, at denne effekt faktisk kan noget – hvis den bruges med omtanke,” som det hed i anmeldelsen.

I efteråret udgav gruppen deres andet album Verden den er lige her, som fik fire stjerner af GAFFA.

Spot Festival 2024 bliver afholdt i Aarhus i dagene 3.-4. maj.

SPOT FESTIVAL ANER FORÅRET: Tilføjer syv nye navne til programmet

ANNONCE