Nyhed

Universal Music Groups tre millioner store musikkatalog fjernes fra TikTok: “TikTok forsøgte at mobbe os til at acceptere en meget unfair aftale”

Universal Music Groups samarbejde med TikTok er brudt sammen. I et åbent brev fortæller pladeselskabet hvorfor

“Vores kernemission er simpel: at hjælpe vores kunstnere og sangskrivere med at opnå deres største kreative og kommercielle potentiale”. 

Sådan lyder det indledningsvist i et åbent brev, Universal Music Group har set sig nødsaget til at sende ud efter en mislykket aftale med det sociale medie TikTok. En aftale, der havde til hensigt at sikre artister og sangskriveres rettigheder.

Uoverensstemmelser mellem Universal Music Group og TikTok, i forbindelse med en kontraktfornyelse, har nu resulteret i, at Universal Musics næsten tre millioner store musikkatalog bliver fjernet fra TikTok. Det bekræfter mediet Music Business Worlwide.

I Universal Music Groups åbne brev til deres artister og sangskrivere, har UMG konkret presset TikTok for at opnå “passende” kompensation til artisterne. 

“Vi har arbejdet på at løse disse og relaterede problemer med vores andre platformspartnere. For eksempel er vores Artist-Centric-initiativ designet til at opdatere streamings aflønningsmodel og bedre belønne kunstnere for den værdi, de leverer til platforme”, lyder det i brevet udsendt af Universal Music Group.

Derudover bedyrer Universal, at de har “bevæget sig aggressivt” for at omfavne løftet om kunstig intelligens, mens de kæmper for at sikre, at kunstneres rettigheder og interesser beskyttes nu og langt ud i fremtiden. Disse punkter, er ifølge Universal, punkter, mange af deres andre platformspartnere har taget positivt imod.

Det står dog anderledes til med TikTok, ifølge Universal Music Group.

“Med hensyn til spørgsmålet om kunstner- og sangskriverkompensation foreslog TikTok at betale vores kunstnere og sangskrivere med en sats, der er en brøkdel af den sats, som tilsvarende store sociale platforme betaler. I dag, som en indikation af, hvor lidt TikTok kompenserer kunstnere og sangskrivere, på trods af dens massive og voksende brugerbase, hurtigt stigende annonceindtægter og stigende afhængighed af musikbaseret indhold, tegner TikTok sig kun for omkring 1 procent af vores samlede omsætning”, lyder det.

Forsøgt mobbet til at acceptere aftale
Ifølge UMG har TikTok, imens forhandlingerne stadig pågik, forsøgt at mobbe dem til at acceptere en aftale, der er mindre værd end den tidligere aftale.

Det gjorde de eftersigende ved “selektivt at fjerne musikken fra visse af vores (Universal Music Groups, red.) udviklende kunstnere, og samtidig bevare vores publikumsdrivende globale stjerner på platformen”, lyder det fra Universal Music Group, der fortsætter:

“TikToks taktik er indlysende: Brug dens platformskraft til at skade sårbare kunstnere og prøv at skræmme os til at indgå i en dårlig aftale, der undervurderer musik, dens kunstnere og sangskrivere såvel som deres fans. Det vil vi aldrig gøre. Vi vil altid kæmpe for vores kunstnere og sangskrivere og stå op for musikkens kreative og kommercielle værdi”, slår Universal Music Group fast.

TikTok i spydigt modsvar
I en officiel erklæring som svar på Universal Music Groups åbne brev har TikTok sagt:

"Det er trist og skuffende, at Universal Music Group har sat deres egen grådighed over deres kunstneres og sangskriveres interesser. På trods af Universals falske fortælling og retorik er faktum, at de har valgt at gå væk fra den kraftfulde støtte fra en platform med langt over en milliard brugere, der fungerer som et gratis salgsfremmende og opdagelsesmiddel for deres talent. TikTok har været i stand til at nå frem til aftaler med alle andre labels og udgivere. Det er klart, at Universals selvbetjente handlinger ikke er i kunstneres, sangskrivere og fans bedste interesse”, lyder det.

Til mediet Music Business Worldwide fortæller en kilde tæt på TikTok, at platformen bag kulisserne har argumenteret for, at den ikke er en musikstreamning-platform “og ikke bør have licens som sådan”.

Ny undersøgelse om danskernes billetkøbs-vaner: Kvinder køber flest koncertbilletter

 


 

ANNONCE