Nyhed

Drama i Musikhuzet: Tidligere ansatte og frivillige står frem med beretninger om dårligt arbejdsmiljø

Bølgerne går højt ved Musikhuzet på Bornholm, efter spillestedets leder blev hjemsendt i sidste uge

OPDATERET DEN 10. JULI KLOKKEN 16:00: Bestyrelsesformand Mikkel Bach Jensen skriver i en mail til redaktionen, at bestyrelsen ikke har nogen kommentar "for nuværende, da det er en personale sag".

Onsdag den 3. juni var en dag ud over det sædvanlige i det bornholmske kulturhus Musikhuzet i Rønne. Stedets daglige leder Peer Kofoed Andersen blev hjemsendt på baggrund af en "personalesag", som TV2 Bornholm rapporterede.

Nu står flere tidligere frivillige og ansatte dog frem med nærmere beskrivelse af, hvad deres oplevelser har været i Musikhuzet. I en udtalelse til Bornholms Tidende fortæller tre tidligere ansatte og frivillige, hvordan de oplevede Peer Kofoed Andersens ledelsesstil, som hård og "tyrannisk".


"Jeg stoppede efter 17 år på grund af den måde, som de frivillige blev udnyttet på,
og den tyranniske måde, som Musikhuzet blev kørt på. Det ville jeg ikke stå model
til", siger Leif Munk-Christensen, som har været teamleder og koordinator for frivillige, til Bornholms Tidende.

I udtalelsen bliver det beskrevet, hvordan de tidligere ansatte oplevede, at Musikhuzets frivillige blev udnyttet som gratis arbejdskraft, og hvordan den hårde tone fra Peer Kofoed Andersen endte med at skræmme flere væk kort tid efter deres første dag hos spillestedet. 

"Der været en kæmpe udskiftning blandt de ansatte og frivillige, som Musikhuzet
har haft. Der er nogen, der kun har holdt i halvanden måned, fordi de er blevet
misbrugt som arbejdskraft", siger Thomas Stibolt Brodersen til Bornholms Tidende, som var frivillig fra 2014 til 2021, og som også har siddet i spillestedets bestyrelse. Han fortæller desuden, hvordan en ansat blev tvunget til at fortsætte sin vagt, selvom hun havde et "kæmpe angstanfald" på trods af, at Thomas Stibolt Brodersen selv tilbød at tage resten af vagten for hende.

Musikhuzet endte med at have så svært ved at finde frivillige, at de ansatte Michael Ramgil i 2018 som frivilligkoordinator, hvor han skulle arbejde med at rekruttere nye frivillige til Musikhuzet. Her oplevede han dog, også at den hårde ledelsesstil og det dårlige arbejdsmiljø resulterede i, at mange frivillige endte med at stoppe, da der ikke blev reageret på kritikken. 


Et skår i glæden
Beskrivelserne fra de tidligere ansatte og frivillige står i skarp kontrast til den glædelige nyhed, der landede for knap en måned siden, hvor Musikhuzet blev udpeget som regionalt spillested fra 2025 og fire år frem af Statens Kunstfond. Her kunne man læse, at Musikhuzet kan se frem til at modtage økonomisk støtte på 1,6 millioner kroner årligt fra staten. Dengang reagerede Peer Kofoed Andersen sådan i et Facebook-opslag fra Musikhuzet:

"Det er en fantastisk nyhed. Jeg er utrolig glad og stolt lige nu. Det er både en stor anerkendelse og en enorm mulighed for at fortsætte vores arbejde". 

I opslaget fremhæver Musikhuzet selv de frivillige kræfter en som "holdindsats":

"I 2023 blev afholdt over 100 koncerter og arrangementer. At det lykkedes, skyldes først og fremmest en kæmpe holdindsats af de mere end 70 frivillige, der er tilknyttet Musikhuzet, samt ansatte og bestyrelsen".


På Musikhuzets hjemmeside fremgår det, at projektmedarbejder Torben Severinsen er blevet spillestedets konstituerede leder. 

GAFFA har forsøgt at få en kommentar fra Peer Kofoed Andersen. Dette har ikke været muligt. Redaktionen har også rakt ud til bestyrelsesformand Mikkel Bach Jensen, som ikke er vendt tilbage på vores henvendelse. Til Kulturmonitor skriver han dog i en mail, at Musikhuzet ikke har "kommentarer for nuværende, da det er en personalesag.".

LÆS OGSÅ: Her er de regionale spillesteder - og dem vi siger farvel til

ANNONCE