Nyhed

Gramex offentliggør top 10-lister for 2023: Her er de store overraskelser

Der er både positive og kedelige tendenser på de nye lister

Non-profit medlemsorganisation Gramex sørger for, at udøvende kunstnere (musikere og artister) og producenter (pladeselskaber, musikselskaber og selvudgivere) får betaling, når deres indspillede musik afspilles offentligt. Hvert år offentliggør organisationen lister med de mest afspillede sange og kunstnere, og her er der flere overraskelser.

I år medvirker kvindelige musikere nemlig på ni ud af 10 af de mest spillede sange i 2023 - enten som hovedartist eller som featuring. Til sammenligning har der kun været tre kvinder på listen de seneste tre år, og skruer man tiden tilbage til årene 2017, 2018 og 2019, var der ingen kvinder at finde på listen over årets 10 mest spillede sange. 

I 2023 ligger Ida Laurberg både som nummer et og to med sangene "Terrier" og "Jeg ka' rigtig godt li' dig", hvor hun på sidstnævnte får selskab af Andreas Odbjerg. Hun bliver skarpt efterfulgt af Lukas Graham og Mickey Guytons "Home Movies" på en tredjeplads. 


Artiklen fortsætter efter oversigten.

På trods af den store forandring blandt årets mest spillede sange, så ser fordelingen anderledes ud på de andre offentliggjorte lister fra Gramex. På listen over de mest spillede danske artister er der tre kvindelige hovedartister Saint Clara, Drew Sycamore, Ida Laurberg og derudover også gruppen Blæst, som har Fernanda Rosa i front. Det er samme antal som året forinden. Der er dog sket en lille fremgang siden 2021, hvor der kun var to kvinder på top 10-listen. 


Artiklen fortsætter efter oversigten.

Fordelingen på listen over de mest spillede danske musikere i 2023 kunne dog ikke være skævere. Her er der nemlig ingen kvinder at finde - overhovedet. Denne liste har heller ikke ændret sig synderligt. Den eneste kvinde som nogensinde har figureret på listen, er Drew Sycamore, som kunne spottes på oversigterne for 2020 og frem til 2022. 


En ikke-overraskende skævvridning
At kønsfordelingen i musikbranchen er skæv, er ikke noget ukendt fænomen. Ifølge Danmarks Statistik er 73% af alle danske musikere mænd. Det er et kendt faktum, at det særligt er sociale tendenser, der sætter en stopper for mange kvinders musikkarriere. I en undersøgelse fra 2022 var der en stor overvægt af kvindelige musikere, som oplevede tendenser såsom udelukkelse, utryghed, upassende tiltale, uønskede kommentarer og en oplevelse af, at ens musik ikke blev taget seriøst samt at ens køn har betydning for vurdering af deres evner.

Undersøgelsen Hvorfor er der så få kvinder i musikken? er baseret på data fra omkring 6000 medlemmer fra Koda og Gramex og blev udarbejdet af de fire genreorganisationer samt Koda, Dansk Live og Gramex. Undersøgelsen fra 2022 slog dengang fast, at særligt kvinder og ikke-ciskønnede musikere havde sværere vilkår i musikbranchen:

"(...) en udbredt sexisme er en af flere barrierer, der står i vejen for, at kvinder gør karriere i branchen. 64 % af de adspurgte kvinder angav, at de havde haft en eller flere oplevelser med seksuel chikane og anden grænseoverskridende adfærd i arbejdssammenhæng indenfor de seneste fem år. Tallet for de adspurgte mænd på samme spørgsmål er 44 %. Blandt ikke-ciskønnede er tallet endnu højere – nemlig hele 70 %". Den samme problematik blev for nylig fremhævet i DR-dokumentaren Sexisme i musikbranchen. Læs mere her.

LÆS OGSÅ: Forskere rækker hånden ud til musiklyttere: Danmark er meget relevant for os

 

ANNONCE