Nyhed

Her er den nye midsommersang: "Jeg synes, Sankt Hans-ritualet trænger til en opdatering"

Den nye midsommersang skal blandt andet spilles på Copenhell og til et af landets største Sankt Hans-arrangementer

Nana Jacobi kigger både ind i fremtiden og tilbage til fortiden på sin nye midsommersang "Når jeg danser bålet", hvor hun har ladet sig inspirere af den oprindelige, nordiske sommersolhvervsfejring, som fandtes i førkristen tid. Nana Jacobi hiver fat i vores egen danske historie, hvor midsommerfesten var en fejring af solen, lyset og naturen i vækst, og sætter hermed spørgsmålstegn til den traditionelle Sankt Hans-fejring med kvinder på bålet.

- Vi står rundt om et bål, mens en dukke, som skal forestille en kvinde, brænder op. Det er en underlig tradition, hvor vi ikke rigtig ved, hvad vi egentlig fejrer eller hylder. Sådan oplever jeg det i hvert fald. I min sang har jeg været inspireret af de traditioner, vi havde før kristendommens indtog, hvor det jo var en fejring af den tid, som vi går i møde. En tid, hvor naturen bliver mere og mere grøn, og hvor skoven udvikler sig i takt med, at solen kommer frem. Den fejring, synes jeg, giver virkelig meget mening, fortæller Nana Jacobi til GAFFA og tilføjer, at den traditionelle Sankt Hans-fejring i dag ikke længere er noget, vi kan forbinde os med rent kulturelt, ifølge hende:

- Vi er jo ikke rigtig forbundet med Sankt Hans-fortællingen længere. Vi slog kvinder ihjel, fordi de var en trussel mod et kristent patriarkat, og alligevel manifesterer vi det hvert år og tænder heksehyl med vores børn, så kvinden kan skrige endnu højere, når hun bliver brændt. Det er jo et ret vildt ritual at dyrke hvert år. Derfor synes jeg, at det trænger til en opdatering, siger Nana Jacobi. 


"Når jeg danser bålet" udgives med akkorder til gratis download, så den kan bruges som fællessang rundt omkring i landet. Nana Jacobi fortæller, at hun udover en ny sang også har et bud på et nyt ritual.

- Det er meget simpelt. I stedet for at brænde en kvinde af synger man den her sang, mens man danser rundt om bålet. Cirklen af mennesker er et symbol på årshjulet og fællesskabet. Vi gjorde det sidste år til en midsommerfest med omkring 250 mennesker, og det fungerede super godt. Da sangen var slut, ville folk ikke stoppe med at synge, så vi endte med at fortsætte i lang tid. Det kan virkelig noget. 

Nana Jacobi spiller selv sangen den 20. juni på Copenhell i anledningen af sommersolhverv, og derudover også til Sankt Hans i Frederiksberg Have den 23. juni og på NorthSide Festival i Aarhus. 


- Jeg har det her fantastiske billede i hovedet af 300 stangstive metalheads med blomsterkranse på hovedet, som holder hinanden i hånden og synger sangen sammen, fortæller Nana Jacobi med et smil. 

Man kan allerede nu begynde at øve sig på den nye midsommersang. Se musikvideoen med sangteksten nedenfor:

LÆS OGSÅ: GAFFA 40: Hvad har GAFFA betydet for dansk musik, Nana Jacobi?


ANNONCE