Nyhed

Roskilde Festival sætter fokus på Palæstina: "Vi står på civilbefolkningernes side"

Flere kulturinstitutioner og -organisationer er kommet i modvind efter at have udtalt sig om støtte eller mangel på samme til det palæstinensiske folk. På Roskilde Festival sætter man fokus på konflikten med et hyldestindslag på programmet

Tirsdag den 2. juli kan man smage palæstinensisk mad, nyde palæstinensisk musik og opleve fortællinger om palæstinensisk kultur, når Roskilde Festival præsenterer dagseventet "Solidarity With Palestine" på Flokkr-scenen under optakten til musikdagene. 

Men flere lignende kulturinstitutioner og -organisationer har gennem det seneste stykke tid oplevet stor modvind, når spørgsmålet om stillingtagen til krigen i Gaza er dukket op. Eksempelvis Copenhagen Pride som den 14. maj meddelte, at man "står solidarisk med det palæstinensiske folk", og at man derfor ville kræve en stillingtagen fra deres samarbejdspartnere og sponsorer, hvilket medførte hård kritik, så den nu daværende forperson Lars Henriksen måtte undskylde og trække kravet tilbage. Den forvirrende kommunikationsstrategi har efterfølgende fået flere samarbejdspartnere og sponsorer til at trække sig, og Lars Henriksen forlod forpersonsposten i forgårs efter 15 år i spidsen for Copenhagen Pride. 

GAFFA har derfor spurgt Roskilde Festival, om deres solidaritets-event med Palæstina i fokus skal forstås som en konkret pro-Palæstina-stillingtagen fra festivalens side. Programchef Anders Wahrén svarer således i et skriftligt svar til redaktionen: 


- Vi giver ordet og vores platform til stemmer, der på forskellig vis sætter fokus på nogle af tidens store temaer. Med dette arrangement – og andre indslag i årets program – ønsker vi at give plads til at musikken, kunsten og i dette tilfælde også måltidet kan spille en rolle som brobygger og bidrage med indsigt og perspektiv. Det betyder ikke, at alle programpunkter altid kan ses som en direkte afspejling af Roskilde Festivals holdning. Vi står på civilbefolkningernes side. Og vi bakker op om det internationale samfunds krav om våbenhvile og adgang for humanitær hjælp.

GAFFA har også spurgt Roskilde Festival, om de har undersøgt, hvorvidt deres samarbejdspartnere støtter Israel, og om festivalen kræver en stillingtagen fra sponsorer eller samarbejdspartnere. Til det svarer programchef Anders Wahrén således i et skriftligt svar til redaktionen:

- Vi har ikke lavet en systematisk undersøgelse af vores samarbejdspartneres holdninger til Israel, og vi har heller ikke bedt dem om tage stilling til spørgsmålet. Vi bruger kunsten som redskab til at fremme dialog på tværs af skel og bidrage med nye perspektiver på forskellige temaer og globale dagsordener. Vi mener, at kunsten på den måde kan være med til at skabe en positiv forandring i retning mod en mere mangfoldig, medmenneskelig og bæredygtig verden. Og vi mener, at det er på den måde, vi som festival bedst kan være med til at gøre en forskel.


I løbet af dagseventet "Solidarity With Palestine" kan man opleve palæstinensisk aktivist og sanger Dana Alshihaby, mellemøstkorrespondent for Dagbladet Information Waleed Safi, Amneh Hawwa fra Danish Palestinian Women Organisation (DAPAWO) og medlemmer fra Palæstinensisk/Jødisk Alliance. 

LÆS OGSÅ: Macklemore udgiver støttesang for pro-Palæstina-demonstranter

ANNONCE