Nyhed

Spotify offentliggør for første gang tal om dansk streamingøkonomi

Dansk musik er særligt populært uden for landets grænser

Danske artister genererede 311 millioner kroner i royalties fra Spotify alene i 2023, som er en stigning på mere end 75 procent siden 2017. Det viser tal fra Spotify, som for første gang offentliggør data om dansk streamingøkonomi. Den svenske streaminggigant bliver jævnligt brugt som skræmmeeksempel på, hvad man risikerer, hvis man hopper for hurtigt i den digitale streamingbølge med begge ben. Den britiske superstjerne James Blake kritiserede for nylig musik- og techindustrien i hårde vendinger på de sociale medier.

"Hjernevaskelsen virkede, og nu tror folk, at musik er gratis".

Spotifys Head of Music Northern Europe, Johan Seidefors, udtaler i en pressemeddelelse, at offentliggørelsen af tallene skal være med til at øge gennemsigtigheden, når streamingøkonomi bliver diskuteret i den offentlige debat.

“Streamingøkonomien er et emne, der er genstand for hyppig debat i Danmark, og vi er glade for at kunne præsentere lokal data for første gang, hvilket kan hjælpe med at øge gennemsigtigheden og tilføje yderligere perspektiver,” fortæller Johan Seidefors.


Hovedpointerne fra de offentliggjorte tal er umiddelbart yderst positive og viser, at 111 danske artister har genereret over 500.000 kroner i royalties fra Spotify alene. Det er en vækst på mere end 60 procent siden 2018. Derudover viser tallene, at 38 procent af alle royalties genereret af danske artister på Spotify i 2023 var fra uafhængige artister eller pladeselskaber, og at næsten 45 procent af alle royalties genereret af danske artister på Spotify i 2023 kom fra lyttere uden for Danmark.

Men skal dog holde tallene ude i strakt arm og være varsom med at tolke dem som en generel tendens for streamingøkonomien. De positive tal stammer nemlig fra 2023 - altså året før de nye regler for udbetaling af royalties fra Spotify trådte i kraft. 

Spotify varslede allerede i efteråret, at man i starten af 2024 ville indføre nye minimumskrav for, hvornår en sang er royaltyberettiget på platformen. En af de mest bemærkelsesværdige forandringer som blev offentliggjort i november var, at en sang skal opnå 1000 afspilninger, før den bliver royaltyberettiget i 2024. Derudover skal de 1000 afspilninger stamme fra et ukendt antal unikke brugere, således at svindlere (eller artisten selv) ikke kan afspille den samme sang igen og igen, for at den dermed opnår et kunstigt antal afspilninger.


Spotify holder det præcise antal unikke brugere hemmeligt, men GAFFA erfarer fra en troværdig kilde, at der er tale om 50 unikke brugere. Dette tal er ikke bekræftet af Spotify selv. Denne nye minimumsgrænse skal være med til at bekæmpe nogle af de udhulende tendenser, som tømmer den samlede pengepulje, der skal fordeles blandt alle royaltyberettigede musikskabere. 

Ifølge en rapport fra Chartmetric, som undersøger tal fra musikåret 2023, er det kun 19% af alle artister på Spotify, som havde mere end 1000 månedlige lyttere i 2023. Ifølge rapporten - som har tracket i alt 9.753.156 artister på platformen - så er det kun 1,8 millioner artister, som havde mere end 1000 lyttere. Og 7,9 millioner artister som altså ikke nåede over den kommende minimumsgrænse.

Offentliggørelsen af Spotifys tal om dansk streamingøkonomi sker som led platformens 2021-satsning Loud & Clear. Hjemmesiden har det formål at øge gennemsigtigheden i musikbranchen, oplyse om streamingøkonomien og publicere årlige rapporter om Spotifys udbetalinger af royalties.

GAFFA har spurgt Spotify om, hvorvidt man forventer lignende tal for 2024 efter indførslen af de nye minimumsgrænser for udbetaling af royalties. Til det svarer Spotify således i et skriftligt svar til redaktionen: 

- Spotify betaler to tredjedele af vores musikindtægter tilbage til rettighedshaverne, men vi laver ikke fremtidige forudsigelser af vores udbetalinger. Det er vigtigt at bemærke, at 99,5% af alle sange på Spotify bliver streamet mere end 1000 gange årligt, og betalingerne for resten af sangene går simpelthen tabt i systemet på grund af tærsklerne på distributørens side. I bund og grund betyder tærsklen, at pengene går tilbage til royalty-puljen, der bliver distribueret til de 99,5% sange, der er berettigede, hvilket betyder flere udbetalinger tilbage til artisterne.

LÆS OGSÅ: Taylor Swift skriver historie med vilde streamingrekorder

ANNONCE