Nyhed

Statens Kunstfond uddeler livslang hæder til Karen Mukupa

Hæderen uddeles til kunstnere, som har bidraget særligt til kunst- og kulturlivet i Danmark

I dag offentliggør Statens Kunstfond livslang hæder til de fem kunstnere, der hver især er vigtige stemmer inden for deres felt. Fælles for de udvalgte er, "at de alle er dygtige formidlere". Det skriver Statens Kunstfond.

I alt 275 kunstnere modtager Statens Kunstfonds hædersydelse, og der kan først tildeles en hædersydelse, når den er blevet ”ledig” på grund af dødsfald blandt modtagerne. Ydelsernes størrelse bliver reguleret efter modtagerens øvrige indtægt, og den maksimale ydelse udgør cirka 175.000 kroner om året før skat.

De fem modtagere er musiker Karen Mukupa, arkitekt Kjeld Vindum, digter Birgitte Krogsbøll, billedkunstner Lise Autogena og koreograf og danser Mette Ingvartsen.


Leder af Statens Kunstfonds repræstantskab, Henrik Tvarnø, fremhæver blandt andet kunstnernes evne til at formidle deres kunst på nyskabende vis.

”Det er endnu engang en stor fornøjelse at kunne hædre en række kunstnere, der har demonstreret deres evner til at præstere stor og vigtig kunst af høj kvalitet. De fem kunstnere, der ved denne uddeling modtager Kunstfondens hædersydelse, relaterer alle sammen til vigtige spørgsmål om blandt andet køn, klima, seksualitet og sprog - og gør det på nyskabende vis. Hædersydelsen er en enestående lejlighed til, at samfundet kan hylde en kunstners langvarige og intense virke, og det er også denne gang en stor glæde at uddele den”.

LÆS OGSÅ: Karen Mukupa sprudler på dansksproget album, der afspejler det at være kvinde midt i livet


Statens Kunstfond giver følgende begrundelse for tildelingen af den livslange hædersydelse til Karen Mukupa:
Karen Mukupa har været en pioner i dansk musikliv siden 1990’erne, hvor hun med gruppen No Name Requested pustede ild i hiphop-scenen ved at fusionere tunge beats og insisterende reggae-rytmer med en ny og banebrydende lyd og energi. Allersenest med albummet Bonobo fra 2023 har hun cementeret sin placering som en af Danmarks vigtigste stemmer inden for sin genre og som inspiration og rollemodel for nye generationer af kunstnere.

Hendes musik insisterer på sin egen lyd, grundlagt i den cementhårde hiphop-reggae, som hun skabte i 1990’erne – og som hun bestandigt fornyer med organisk instrumentering, moderne klange og aktuelle trends. Ofte med indflydelser fra soul og afrobeat, der møder kontraster i form af bløde klaverakkorder og trap-trommer.

Mukupas kunstneriske bidrag som rapper, komponist, tekstforfatter, sanger og rollemodel har i tre årtier været forankret i hendes samfundsmæssige engagement og kamp for ligestilling.


Det er tydeligt, når hun sammen med Natasja og Tessa i nummeret ”Til banken” rapper, at nu kommer ”tøserne og rydder op i branchen“. Når hun hylder frigjort kvindelig seksualitet i ”Fi den er erfaren”. Eller når hun tematiserer den fremmedgørelse, hun oplever som brun kvinde i Danmark i ”Hvid pige”.

Her viser hun ikke blot sin egen styrke, men giver den videre til andre. Som en anmelder skrev: ”Vi er nogle, der har fået en hymne, og det føles som en lille kulturel skattelettelse.”

Mukupa udfolder sig på tværs af genrer som blandt andet forfatter af børnebogen Prinsessehistorier fra hele verden (2013), klummeskribent og som radio- og tv-vært. Hun har aktivt deltaget i projekter for organisationerne Amnesty og Danida og er dedikeret i sine understøttelse af unge kvindelige talenter.

På baggrund heraf indstilles Karen Mukupa Statens Kunstfonds hædersydelse.

LÆS OGSÅ: ETHEL-PRISEN 2024: Og modtageren er...

ANNONCE