Nyhed

Universal og TikTok indgår ny aftale, som bringer musikken tilbage til TikTok

Verdens største pladeselskab begyndte at fjerne deres musik fra TikTok i februar. Nu tyder alt på, at det er på vej tilbage til platformen

I løbet af februar forsvandt flere og flere sange fra TikTok, og brugere oplevede, at mange af deres egne videoer pludselig havde fået fjernet lyden. Det skete, da Universal Music Group og TikTok ikke kunne komme til enighed om, hvor meget TikTok skulle betale Universals artister for brugen af deres musik. Som konsekvens af de mislykkede forhandlinger fjernede Universal Music Group deres musikkatalog på platformen, som omfattede omkring tre millioner sange. 

Dengang var tonen hård mellem de to parter, og Universal Music Group beskyldte blandt andet TikTok for at skade deres kunstnere: 

“TikToks taktik er indlysende: Brug dens platformskraft til at skade sårbare kunstnere og prøv at skræmme os til at indgå i en dårlig aftale, der undervurderer musik, dens kunstnere og sangskrivere såvel som deres fans. Det vil vi aldrig gøre. Vi vil altid kæmpe for vores kunstnere og sangskrivere og stå op for musikkens kreative og kommercielle værdi”, slog Universal Music Group fast i et åbent brev.


LÆS OGSÅ: Universal Music Groups tre millioner store musikkatalog fjernes fra TikTok: “TikTok forsøgte at mobbe os til at acceptere en meget unfair aftale”

Nu tyder alt dog på, at de to parter alligevel er nået til enighed, da man har indgået en ny såkaldt "flerdimensionel licensaftale". Det skriver mediet MBW. De to industrigiganter skriver i en fælles pressemeddelelse, at aftalen "vil bringe deres musik tilbage til TikToks globale fællesskab med over en milliard brugere", ifølge MBW.

Udover at være nået til enighed omkring TikToks betaling til kunstnerne, så afslører TikTok også i den fælles pressemeddelelse, at platformen vil have et øget artistcentreret fokus med nye værktøjer til artisterne på platformen, og at man vil arbejde sammen med Universal Music Group for at beskytte rettighedshavere mod kunstig intelligens. TikTok forpligter sig her til at fjerne uautoriseret AI-genereret musik fra platformen, ifølge MBW. 


Et stort udstillingsvindue
Det er ikke længere nogen nyhed, at flere kunstnere har fået succesfulde karrierer gennem TikTok. En rapport fra 2023 viser da også, at platformen er et særligt lukrativt udstillingsvindue. TikTok-brugere har nemlig markant større sandsynlighed for at opdage ny musik end personer, som bruger andre sociale medier. Undersøgelsen viser konkret, at amerikanske TikTok-brugere har 70% større sandsynlighed for at opdage ny musik.

Samme tendens opdager man i Brasilien og Indonesien, hvor TikTok-brugere har henholdsvis 28% og 17% større sandsynlighed for at udforske ny musik end resten af befolkningen på andre sociale medier. Topscoren er her Storbritannien med hele 92% større sandsynlighed for at opdage ny musik sammenlignet med den gennemsnitlige befolkning på andre sociale medier. Læs mere om den historie her.

LÆS OGSÅ: James Blake: Hjernevasken virkede, og nu tror folk, at musik er gratis


ANNONCE