Nyhed

GAFFA I GRØNLAND: Arctic Sounds serverer nerve, fællesdans og pussy power

Redaktionens en-mands-polarpatrulje var på pletten, da andendagen af den grønlandske festival løb af stablen

Reportageturen er skabt i et samarbejde med Visit Greenland, men med 100% redaktionel frihed.

Festivalens gæster blev fulgt hjem af det smukkeste improvisationskunst på himlen, da nordlyset brød ud, og akkompagnerede Sisimiuts bakkede gader, da den arktiske festivals første dag var slut i onsdags. Andendagen ligger derfor allerede lunt i svinget efter en så malerisk afslutning, og Arctic Sounds' program for aftenen viser sig ikke at skuffe.

Færøske Teitur åbner det grønlandske bal med en koncert i det lokale spillested Taseralik. Teitur har brugt de sidste fem dage med musikerne Lucky Lo (Danmark/Sverige), Oneda (UK) og grønlandske Hans Ole Amossen, hvor de udfordrede sangskrivningens håndværk på en hundeslædetur fra Kangerlussuaq, gennem det nyligt udpegede UNESCO-verdensarvsområde Aasivissuit-Nipisat. Det virker derfor helt naturligt, når Teitur træder ind på scenen i strømpesokker og fortæller, at han nærmest ikke ved, hvad han skal sige i løbet af koncerten efter den lange hundeslædetur, hvor han har været væk fra alt, der ligner civilisation. Publikum er med ham og kvitterer med et barmhjertigt grin, da Teitur konkluderer, at han nok i virkeligheden bare har lyst til at spille et instrumentalnummer, efter at have skænket os sange som "Josephine" og "Home". Hele koncerten er fremført med et klaver som akkompagnement, og et brændende stearinlys på et skindtæppe i baggrunden som stemningsmarkør. Det er umuligt ikke at falde for den færøske sjælekomponists umiddelbarhed, og Teitur anerkender publikums kald efter et ekstranummer. 


Udenfor spillestedet Taseralik venter en skrumpet udgave af en amerikansk school-bus, som holder motoren varm, så dem blandt publikum der gerne vil spare nogle skridt i benene, kan blive kørt ned til Arctic Sounds største koncertsted gennem det snebeklædte landskab. Musikken spiller videre i den ommøblerede hal, der til dagligt huser maskiner og udstyr til den lokale erhvervsuddannelse, som udklækker fremtidens maskinentreprenører og minesvende med speciale i områdets råstoffer, heraf scenenavnet: School of Rocks. 

Dansk-svenske Lucky Lo sætter gang i det musikalske kapitel to af Arctic Sounds, da hun indtager scenen i den ombyggede hal. Kun akkompagneret af sin banjo manifesterer Lucky Lo, at hun sagtens kan bære en koncert i det format. Publikum sender deres kærlighed tilbage mod scenen i form af syngende stemmer og lysende lygter fra telefonen, som skaber en stjernehimmel lige dér, hvor stjernerne i forvejen står klarest. I løbet af den sidste uges tid har børn og teenagere fra musik- og kulturskoler i Grønland, Island, Norge og Danmark besøgt Sisimiut for at deltage i Nordic Arts, Music and Performance Youth Festival, og denne aften træder Lucky Lo ned fra scenen til det sidste nummer og fremfører dansen til "Supercarry" med de unge festivaldeltagere, som fremfører koreografien med stor indlevelse.

Færøske Frum lader også musikken følge sit eget legeme ned blandt publikum, og minder os alle om, at det er vigtigt at være tilstede i øjeblikket på "In This". Efter en kort pause bliver scenen indtaget af Oneda fra Manchester, som også var med på den førnævnte hundeslædetur for sangskrivere. Hvis ens ledbånd var blevet stivfrosne af den arktiske kulde, så sørger Oneda for, at alt der kan løsnes, bliver løsnet. Oneda sætter gang i gulvet, og det er de færreste, som kan stå stille, når "Pussy Power" blæser ud af højtalerne. Med sig har hun grønlandske Andachan bag pulten, som også leverede en energisk edm-oplevelse på festivalens første dag. 


Færøske Gurðrið Hansdóttir og grønlandske Athena skaber begge en upoleret magtdemonstration i sangskrivningens håndværk på hver deres niveau, og sidstnævnte cementerer, at det lokale vækstlag sagtens kan leve op til en plads på programmet. 

Til at lukke dag to på Arctic Sounds har festivalen inviteret danske Rigmor, som fornyligt agerede forsidemodeller hos GAFFA. På trods af startproblemer i lydmaskineriet skaber Aarhus-bandet en stemning, hvor publikum får lov til at ryste de sidste spændinger ud af kroppen og lade sig svøbe i indietonerne, før de igen bevæger sig ud i det frosne landskab.

LÆS OGSÅ: GAFFA I GRØNLAND: Selv nattehimlen dansede, da Arctic Sounds blev skudt i gang


ANNONCE