Nyhed

OPVARMNING TIL KVINDERNES KAMPDAG: Karina Willumsen udgiver moderne kampsang

Den musikalske satiriker går nye veje og udgiver en moderne kampsang med personlige fortællinger

Kvindernes kampdag løber af stablen på fredag den 8. marts, og flere singleudgivelser har på det seneste omhandlet forskellige politiske emner. I fredags udgav Barbro og Mija Milovich deres fælles protestsang "Wall of Mine", som satte fokus på ofrene i Gaza, og dagen efter udkom Karina Willumsen med singlen "Mærkerne På Kroppen".

Musiker og satiriker Karine Willumsen er særligt kendt for at sætte toner til forskellige kulturpolitiske emner, såsom da hun i 2021 udgav sangen "Det kan du vel nå på 0 minutter?", der handlede om offentligt ansattes arbejdsvilkår. På kvindernes kampdag samme år udgav hun #metoo-sangen "Hvad må man så?", som blev sunget fra mændenes perspektiv gennem et satirisk blik. 

I lørdags blev "Mærkerne på kroppen" udgivet - uden satire - og Karina Willumsen fortæller i en pressemeddelelse, at den nye retning ikke er et farvel til humoren:


"Jeg synes, begge genrer kan meget, men hvorfor begrænse sig? Jeg har altid følt, at når folk de grinede, så rykkede de også tættere sammen i den kamp, de eller vi nu engang stod i, men jeg synes også, der skal være plads til det lidt mere alvorlige."

Karina Willumsen fortæller, at "Mærkerne på kroppen" er en fortælling om en kvinde, som skulle tage et vigtigt valg i livet, som Karina Willumsen var vidne til.

"Sangen er egentlig både en kampsang og en kærlighedssang. Den er skrevet til et menneske, jeg stødte på engang og kom til at elske højt. Hun stod, ligesom så mange andre gør i løbet af livet ved en skillevej og skulle beslutte sig for, om hun turde tage kampen op, for det hun troede på, eller om hun skulle fortsætte med at gøre alt det, andre mente hun burde. Hun valgte heldigvis at give fuld los, og selvom det er en omkostningsfuld affære at tage kampen, så er det også noget af det stærkeste og mest livsbekræftende at være vidne til", fortæller Karina Willumsen, som uddyber, at det private også er politisk, og at en moderne kampsang derfor gerne må afspejle personlige fortællinger:


"Det private er politisk, det tror jeg virkelig på. Derfor må en moderne kampsang også gerne afspejle de kampe vi står med, både den enkeltes og dem vi kæmper i fællesskab. Om det er for klimaet, ligelønnen, retten til vores egne kroppe eller bare dét at overleve morgendagen, så hænger det hele sammen for mig."

Hør sangen nedenfor.


LÆS OGSÅ: NY PROTESTSANG: Sammen vil vi læne ryggen mod undertrykkelsens system

ANNONCE