Genudgivelsen af "Do They Know It's Christmas?" markerer 40-års jubilæet for den ikoniske velgørenhedssang, men genudgivelsen har også genåbnet debatten om dens fremstilling af Afrika
Band Aids "Do They Know It's Christmas" blev genudgivet i en ny version i forbindelse med 40-års jubilæet i går. Jubilæumsversionen har dog åbnet for en fornyet diskussion som følge af sangens fremstilling af Afrika. Se den tilhørende musikvideo i bunden af artiklen.
Den nye "2024 Ultimate mix" blander vokaler fra flere versioner af velgørenhedssinglen, der er blevet indspillet gennem årene, så George Michael synger duetten med Harry Styles, og Chris Martin harmonerer med Sugababes.
Ed Sheeran har dog udtrykt utilfredshed med, at hans vokal er blevet genbrugt i den nye udgave af sangen, da han mener, at narrativet omkring "Do They Know It's Christmas" i dag er anderledes, end da han indspillede sine vokaler til 2014-udgaven. Han udtalte for nylig, at han ville have afslået, at hans vokaler måtte blive genbrugt i 2024-versionen, hvis han var blevet spurgt.
Efterfølgende har Spandau Ballet-sangeren Tony Hadley, der medvirkede på den oprindelige udgave fra 1984, svaret på Ed Sheerans kritik til radioprogrammet BBC Radio 2:
"Jeg synes ærligt talt, at de [kritikere som Ed Sheeran] burde holde mund," sagde han og tilføjede:
"Hvis man går den vej, gør ingen noget for at hjælpe nogen. Det er bare nonsens... Alle gør deres for at støtte forskellige velgørenhedsformål, og vi gjorde vores, uskyldigt, for at støtte, hvad der skete i Etiopien... Så hvad gør vi? Læner vi os tilbage og gør ingenting?"
Ed Sheeran udtrykte sin holdning ved at dele et opslag fra den britisk-ghanesiske rapper Fuse ODG, som hævdede, at sangen fastholder stereotypen om, at Afrika er præget af hungersnød og fattigdom, der kun kan løses med hjælp fra Vesten, bedre kendt som white saviour-komplekset
I en anden udsendelse sendt fra Radio 2 fortalte Midge Ure, der i sin tid skrev sangen med Bob Geldof, at det var uheldigt, at man ikke havde kontaktet Ed Sheeran, og sangskriveren anerkendte derudover kritikken af Band Aids tilgang.
"Jeg forstår hele problematikken omkring 'white saviour-komplekset'," fortalte Midge Ure og fortsatte:
"Det er ikke nyt. Det har vi hørt om i 40 år."
Han forklarede dog, at sangen ikke handler om at fremstille Afrika negativt, men om at vise de reelle konsekvenser af hungersnød, krig og konflikt.
"Resultatet er børn, der har brug for mad, medicin og uddannelse, og det er det, vi beskæftiger os med."
Trevor Horn, der står bag produktionen på den nye version, har desuden sagt, at han ville have fjernet Ed Sheerans vokal, hvis han havde kendt til indsigelsen, beretter BBC.
Den oprindelige "Do They Know It's Christmas?" blev fulgt op af velgørenhedskoncerterne Live Aid, der blev afholdt den 13. juli 1985 på henholdsvis Wembley Stadium i London og JFK Stadium i Philadelphia med kunsterne som Queen, Elton John og David Bowie. Optrædener, der blev sendt live og nåede ud til mere end en milliard mennesker på globalt plan. Projekterne blev en stor succes og har rejst mere end 1 milliard kroner.
Liam Paynes vokaler er desuden bevaret og blev udgivet på den nye udgave, der udkom i går, præcis 40 år efter, at den første indspilning fandt sted i Sarm Studios i Notting Hill.
Producent Trevor Horn brugte den samme AI-teknologi, som The Beatles benyttede sig af på sidste års "Now And Then", til at genbruge vokaler fra de forskellige indspilninger af sangen. Derfor kan man høre alt fra Sinead O'Connor til Rita Ora på jubilæumsudgaven.
Den inkluderer også et klip fra Michael Buerks skelsættende BBC-reportage fra Korem i Etiopien i 1984, som inspirerede Sir Bob Geldof til at skabe sangen.
Den nye version åbner uden klokkerne og de kraftfulde trommer fra 1984-versionen. I stedet leverer Paul Young, Bono, Chris Martin og Ed Sheeran de første linjer over et nyt strygerarrangement, inklusive hidtil uhørte vokaler.
Sangens mest kontroversielle linje, "Tonight thank God it's them instead of you", er bevaret, men senere følger omskrivningen fra 2014, hvor der synges "Tonight we’re reaching out and touching you."
Projektet har dog modtaget en del kritik over årene for sin nedladende fremstilling af Afrika fra flere stemmer.
Etiopiens premierminister Abiy Ahmed har i interview med The Times fortalt, at selvom orginalversionen fra 1980'ernes var "velment dengang", er det "frustrerende at se vores nations gamle historie, kultur, mangfoldighed og skønhed reduceret til en fortælling om nød og elendighed."
Bob Gedolf har svaret på kritikken:
"Den her lille popsang har holdt millioner af mennesker i live," sagde han og tilføjede:
"Hvorfor skulle Band Aid stoppe med at fodre de tusinder af børn, der er afhængige af os for et måltid? Ingen abstrakt teori, uanset hvor oprigtig den er ment, bør stå i vejen for den forfærdelige, konkrete virkelighed."
Fra 1984 til 2024: Band Aid-sangen genopstår med ny teknologi og gamle stemmer