Nyhed

NY RAPPORT: Musiklivet i Aarhus bidrager med 2 milliarder kroner til hele landet

Ny undersøgelse fremhæver Aarhus’ musikliv som både en økonomisk motor og en social drivkraft for byen

En ny undersøgelse, foretaget af Silverlining Research for kompetencecenteret for rytmisk musik i Aarhus Promus, viser musiklivets og musikbranchens betydning for Aarhus og resten af landet. Undersøgelsen med titlen Musikkens Værdi og Betydning for Aarhus viser, at musiklivet og musikbranchen i Aarhus har en økonomisk værdi på næsten 2 milliarder kroner på tværs af landet og genererer skatteindtægter for 719 millioner kroner. 

Den nye rapport blev præsenteret på seminaret Fremtidens Musikby, der fandt sted i dag den 14. november, hvor en række af Aarhus' musikaktører var samlet. Formålet med seminaret var at sætte fokus på musikkens værdi, potentiale og samfundsøkonomiske betydning for byen.

Deltagerne bestod af 110 personer, der alle har en berøringsflade med musikken, enten som musikere, musikaktører, politikere, repræsentanter fra erhvervslivet, kulturaktører eller repræsentanter fra Aarhus Kommune. Her blev seminariet brugt på at høre om de nyeste tal og udarbejde nye idéer til en yderligere styrkelse af musikpolitikken i Aarhus i fremtiden.

Læs også: KOMMENTAR: Miraklet i Aarhus fandt ikke kun sted i 80'erne – det sker stadig


Undersøgelsen, som blev foretaget i 2022, viser konkret, at musikken i Aarhus genererer en bruttoværdi på 1,97 milliarder kroner nationalt og 1,7 millioner kroner lokalt i Aarhus. Derudover skabte musikbranchen i Aarhus beskæftigelse for 2.900 personer nationalt, hvoraf 2586 var forankret lokalt i byen. Rapporten kommer på bagkant af en tidligere rapport, som blev udarbejdet for Aarhus Kommune, som viste, at hele 61% af borgerne mener, at musiklivet bidrager til, at Aarhus er et bedre sted at bo. Musikindustrien udgør godt en fjerdel af den samlede kultur- og fritidsøkonomi i kommunen, som estimeres til 7,6 milliarder kroner.

Udover at dykke ned i de økonomiske forhold afsøger rapporten også, hvilken rolle musikken spiller som social drivkraft. Her anser eksempelvis 90% af de adspurgte musik for at være en vigtig samlingskraft og et middel til at skabe sociale fællesskaber, mens 75% mener, at musik bidrager til forbedret sundhed og livskvalitet. Rapporten har samtidig kortlagt, at Aarhus uddanner 6000 elever og studerende inden for musikken.

Resultaterne af undersøgelsen bekræfter dermed, at Aarhus' musikscene ikke kun er en kulturel berigelse, men også en økonomisk og social motor for byen, siger Helene Nygaard fra Silverlining Research, som præsenterede resultaterne på seminaret, og tilføjer:


"Musik er en integreret del af Aarhus' identitet, og det er glædeligt at se, hvordan både borgerne og aktørerne i byen anerkender værdien af et fortsat stærkt musikmiljø.

Musikkens Værdi og Betydning for Aarhus bygger videre på undersøgelsen Music City Aarhus - Music in Numbers fra 2016 og fastlår, at musiklivets økonomiske bidrag er vækstet med 9 procent siden undersøgelsen i 2016. Den nye undersøgelse fremhæver, at musikbranchen rummer et stort vækst- og turismepotentiale og understreger nødvendigheden af at investere i byens musikalske vækstlag.

"Musikken har siden 80'erne været en central del af Aarhus' DNA og profil, og vi er stolte af at kunne præsentere disse tal, der viser, hvor stor en betydning musik har på både økonomien og livskvaliteten i byen", siger leder af Promus, Jesper Mardahl, der for nylig medvirkede i DR-dokumentaren Miraklet i Aarhus, som en af nøglefigurerne i opblomstringen af Aarhus som musikby. Han tilføjer: 


"Vi ser frem til at tage diskussionen videre og arbejde sammen om, hvordan vi kan udvikle Aarhus endnu mere som en af landets vigtigste musikbyer."

BANEBRYDENDE SAMARBEJDE: Første musikpolitiske tænketanksprojekt i Europa skal integrere og udvikle musikkens rolle på tværs af landegrænser

ANNONCE