Nyhed

Politik i musik: 10 håndplukkede (politiske) klassikere

I forbindelse med det amerikanske valg har redaktionen samlet 10 sange, der viser, hvordan musikken har været en katalysator for forandring i amerikansk politik gennem årtier

Når præsidentvalgkampen spidser til i USA, fungerer musik ofte som lydsporet til samfundets længsler, kampe og håb om en bedre fremtid. Gennem årtier har kunstnere brugt deres stemmer og musikken til at sætte ord på tidens største sociale og politiske spørgsmål – nogle gange endda før politikerne selv. I denne artikel dykker vi ned i 10 uforglemmelige sange, der gennem tiderne har haft politisk gennemslagskraft. Fra Bob Dylans revolutionære toner i 1960’erne til Taylor Swifts opfordring til unge i 2020 tager vi en kronologisk rejse gennem musikhistoriens stærkeste protest-soundtracks, som stadig inspirerer til aktivisme og refleksion. Hør dem her:

"The Times They Are A-Changin'" (1964) – Bob Dylan
Bob Dylan udgav en protestsang fra 1964, der gennem årene har været brugt som tema for politisk og social forandring. Med sit stærke budskab om forandring har sangen haft en enorm indflydelse og genvundet popularitet i mange valgperioder. I sin grundvold handler sangen nemlig om, at ungdommen ikke længere vil finde sig i undertrykkelse, diskrimination og racisme. Hør den her:


"If I Can Dream" (1968) – Elvis Presley
Denne sang fra 1968 blev skrevet efter mordet på Bob Kennedy og Martin Luther King Jr. og er en erklæring om håb, fred og forandring i en tid præget af social uro. Elvis Presley brugte sangen til at udtrykke sin tro på lighed og frihed, og ikonet udtrykte ingen forståelse overfor den racisme, der førte til mordet på de to store ledere. Derfor synger han blandt andet: "Hvis jeg kan drømme om et land, hvor mine brødre går hånd i hånd, så fortæl mig hvorfor - hvorfor min drøm ikke kan gå i opfyldelse".

"Born in the U.S.A." (1984) – Bruce Springsteen
Selvom sangen blev misforstået som patriotisk og blev brugt i Reagans valgkamp i 1984, handler Bruce Springsteens sang faktisk om de udfordringer, som Vietnam-veteraner oplevede og er en stærk kritik af den amerikanske regerings behandling af krigsveteraner.


"Rockin' in the Free World" (1989) – Neil Young
Udgivet i 1989 er denne sang fra Neil Young en ironisk kommentar til de politiske og sociale problemer, der udfordrer den amerikanske selvforståelse. Den blev efterfølgende til en protestsang, der ofte bliver spillet ved politiske samlinger, og som opfordrer til social bevidsthed og politisk forandring. Donald Trump har blandt andet brugt sangen ved en politiske samling i tilbage i 2015, hvilket den nu 78-årige musiker ikke var tilfreds med. I samme omgang meldte han politisk kulør, og selvom han er canadisk statsborger, ville han gerne gøre det klart, at han hellere støtter demokraterne end republikanerne. Hør den omdiskuterede sang her:


"Killing in the Name" (1992) – Rage Against the Machine
Den antiautoritær hymne fra Rage Against the Machine i 1992, blev en af de mest ikoniske protestsange mod politibrutalitet og systemisk racisme. Sangen har været et soundtrack til utallige protester og blev også brugt i politiske sammenhænge, der krævede social retfærdighed.

"White America" (2002) - Eminem
Sangen, udgivet af rapperen Eminem i 2002, bliver betragtet som en kommentar til race- og klassespændinger i USA samt censur og ytringsfrihed. Sangen er et åbent opgør mod de magtstrukturer og institutioner, som, Eminem mener, begrænser friheden, og den er efterfølgende blevet brugt som en protestsang i forbindelse med valg og politiske debatter. Hør den her:

"American Idiot" (2004) – Green Day
Titelsangen fra Green Days album fra 2004 - som iøvrigt fik fire stjerner af GAFFA - er en skarp kritik af mediernes og regeringens indflydelse på samfundet under Bush-administrationen. Sangen udkom under præsidentvalget i 2004 og blev hurtigt en protestsang for unge amerikanere. Nytårsaften mellem 2023 og 2024 optrådte punkbandet med netop denne sang, men ændrede lidt i teksten som en direkte stikpille til Donald Trump. I stedet for at synge: "I'm not a part of the redneck agenda," sang de "I'm not a part of the MAGA-agenda." Sidstnævnte med reference til republikanernes og Trumps motto: Make America Great Again. Hør sangen, der 20 år efter stadig er et megahit her:

"Formation" (2016) – Beyoncé
Beyoncé adresserer i denne sang fra 2016 emner som sort identitet, politivold og kulturel stolthed. Sangen blev udgivet op til præsidentvalget i 2016 og blev bredt fortolket som en opfordring til at tage stilling til samfundsmæssige uretfærdigheder. Hun har selv instrueret musikvideoen, der især belyser den strukturelle racisme, hun dermed understreger, at USA stadig bærer præg af. Det tog ikke lang tid før musikvideoen blev anset som kontroversiel og skabte stor debat om, hvorvidt Beyoncé reelt kender til de diskriminationer, problemer og udfordringer, som mange sorte amerikanere oplever:

"This is America" (2018) – Childish Gambino
Udgivet i 2018 og kendt for sin intense musikvideo, hvor Childish Gambino adresserer emner som racisme, vold og ulighed i det amerikanske samfund. Sangen vandt en Grammy året efter og blev et kulturelt pejlemærke op til valget i 2020, fordi den symboliserede de sociale problemer, som mange vælgere følte var centrale.

"Only the Young" (2020)  – Taylor Swift
Den sidste sang i linjen af klassikere er udgivet af Taylor Swift i forbindelse med dokumentaren Miss Americana i 2020. Sangen var en opfordring til unge om at engagere sig politisk. Swift skrev den som en kommentar til frustrationen over social uretfærdighed og opfordrede sine fans til at stemme og kæmpe for forandring. Hør den her:

LÆS OGSÅ: Bruce Springsteen kalder Donald Trump for mentalt syg

ANNONCE