Nyhed

Søren Huss modtager fornem pris

Søren Huss modtager anerkendelse for sine sange, der giver plads til både glæde og melankoli

Den danske sanger og sangskriver Søren Huss har modtaget Højskolernes hyldest "Den folkelige sangs pris" for sin evne til at skabe musik, der "heler de skjulte sår, vi bærer på," som det lød i motiveringen fra udvalget. Overrækkelsen fandt sted ved Folkehøjskolernes Forenings årsmøde på Gymnastikhøjskolen i Ollerup fredag den 1. november 2024.

Med prisen i hånden skriver han sig ind på en liste over tidligere prismodtagere, der omfatter prominente danske kunstnere som Annika Aakjær, Carl Emil Petersen, Stine Pilgaard, Katrine Muff Enevoldsen, Lis Sørensen, Sigurd Barrett, Bent Fabricius-Bjerre, Steffen Brandt, Erik Sommer, Anne Linnet, Peter A.G., Sebastian, Johannes Møllehave, Alberte Winding, Jens Rosendal, Niels Hausgaard, Annisette, Benny Andersen og Povl Dissing.

Den anmelderroste sanger og sangskriver modtog prisen på grund af sin evne til at skabe musik, der favner alle facetter af livet; både de gode stunder, men hvor der også plads til melankoli og mørke. Med prisen følger en pengepræmie på 25.000 kr., og ifølge Højskolerne gives prisen til "en eller flere personer, der på den ene eller anden måde har bidraget til udbredelsen af, kendskabet til og dermed fastholdelsen af den enestående kulturarv, den folkelige sang i almindelighed og Højskolesangbogen i særdeleshed er".

"Søren Huss har skabt et musikalsk univers, hvor toner og ord fungerer som broer mellem mennesker", siger udvalgsmedlem og forstander på Oure Højskole Jasper Gramkow Mortensen i en pressemeddelelse, og tilføjer: 


"Med sin særegne stemme har han formået at løfte os, at samle os på tværs af generationer og at give os et fælles sprog for de følelser, der ofte gemmer sig dybt i vores sind." 

Det er snart 30 år siden, at Søren Huss stod med sin første profesionelle kontrakt fra Odense Teater, men han slog alvor igennem som frontfigur i bandet Saybia i starten af 00'erne. Siden da har han både gennemlevet en dybt personlig tragedie og etableret sig som en af sin generations mest fremtrædende dansksprogede sangskrivere - særligt med solodebuten Troen og ingen fra 2010. 

Tidligere på året var han aktuel med sit anmelderroste album Vi fik mere, end vi kom for, der markerede hans første udgivelse i fem år. Et album, der beskriver livets mørke stier og afspejler Søren Huss' evne til at bruge musikken som terapi og overlevelse. 

Læs også: Søren Huss-interview: "Min tilgang til at være kreativ er ikke terapeutisk"


I en pressemeddelelse sætter Søren Huss ord på sin sangskrivning. "Jeg har med årene fundet ud af, at uanset hvad jeg skriver, og hvor dybt personligt det bliver, så hører folk deres egen historie. Og det er også meningen. Folk skal ikke stå og føle med mig – de skal helst føle deres egen historie," siger han.

Udover at Søren Huss har vundet Den folkelige sangs pris, er hans sang "Undertiden" fra 2017 med i den 19. og seneste udgave af Højskolesangbogen, der udkom i 2020. At komme med i Højskolesangbogen beskriver han som et af de største øjeblikke i hans karriere og tilføjer, at han er glad for, at det er "Undertiden", der blev valgt. 

"Det er jo en sang om at kæmpe med en dårlig samvittighed over ikke helt at leve op til det billede, man har af sig selv som forælder. Siden sangen kom med i Højskolesangbogen, er jeg blevet kontaktet af mange kor og privatpersoner, der har brugt sangen i forskellige sammenhænge. Det er både sjovt og rørende og dejligt," siger Søren Huss, og tilføjer: 

"At få anerkendelse fra dem, som sørger for, at højskolerne fortsætter med at være en stor del af Danmarks ånd, er meget stort." 

Søren Huss går alene på scenen med intime koncerter i foråret

 

 

ANNONCE