Human Artistry Campaign indsamler underskrifter i protest mod anvendelse af ophavsretligt materiale til træning af generativ AI
Over 13.500 kunstnere, forfattere og musikere har sagt stop til uautoriseret brug af deres værker i træningen af kunstig intelligens. Blandt kunsterne er prominente navne som Robert Smith fra the Cure, Thom Yorke fra Radiohead, ABBAs Björn Ulvaeus, den britiske komponist Max Richter, sangskriver Billy Bragg og den norske sanger Aurora. De har alle underskrevet en officiel anmodning, også kaldt en petition, der protesterer mod, at deres værker bliver brugt uden tilladelse til at træne kunstig intelligens.
Læs også: Kommentar: Generativ AI kræver politisk rammesætning
Baggrunden for underskriftindsamlingen er ifølge Digital Music News, at den britiske regering har planer om at ændre ophavsretsloven, så AI-virksomheder frit kan benytte ellers beskyttet materiale uden officielt at have fået lov. Det får nu tusindvis af kunstnerne til at frygte, at ændringerne kan true deres levebrød og skabe en uretfærdig udnyttelse af deres arbejde, fordi kunstig intelligens potentielt med tiden vil kunne reproducere værkerne og dermed tage indkomst og kreditering fra dem.
Modstand mod ændringer i lovgivningen
Den britiske regerings forslag om at lempe på reglerne har mødt massiv modstand fra underskriverne, der kræver, at der indføres strengere regler for træning af generativ AI, så det kreative miljø ikke bliver udnyttet af teknologiske virksomheder, der "tømmer" det for værdi.
Human Artistry Campaign, som står bag underskriftindsamlingen advarer i den forbindelse om, at "denne uregulerede brug er en direkte trussel mod kreative fagfolk". Fordi regeringens forslag lægger op til, at værker frit kan bruges uden samtykke, anses det som både uretfærdigt og skadende for fremtiden i branchen, mener kampagnen.
Kampagnen kæmper dermed for, at AI hellere bør udvikles på en måde, der styrker det kreative økosystem i stedet for at underminere det. De ønsker snarere at skabe et ansvarligt AI-landskab, hvor brugen af beskyttet materiale foregår under fair vilkår og med respekt for de kreative skabere, hvilket en ureguleret brug ikke kan tilbyde, forklarer Digital Music News.
I september 2023 talte GAFFA med musiker og AI-ekspert Anders Øland om netop beskyttelse af ophavsret og generativ AI. Han fortalte blandt andet, at selvom ophavsret er en menneskeret, så risikerer stram lovgivning også at bremse den teknologiske udvikling, som kan være en stor hjælp i musikbranchen. Læs mere om den historie her.
LÆS OGSÅ: AI-positiv musiker: Kunstig intelligens kan understøtte, men ikke erstatte