Techgiganten teamer op med en den fem gange Grammy-vindende musiker og udvider MusicFX med en opdateret version, der angiveligt er mere brugervenligt
I takt med at kunstig intelligens bliver mere udbredt og udviklet, investerer Google endnu mere tid og flere midler i sine egne generative AI-værktøjer. Techgigantens AI-værktøjer MusicFX, TextFX og ImageFX blev frigivet sidste år, dog kun lanceret for et begrænset antal testbrugere, og blev tilgængeligt for alle i maj i år. Nu melder de dog klar med endnu en opdatering til værktøjskassen: MusicFX DJ.
Som seneste nyt har Google indgået et samarbejde med musiker og producer Jacob Collier om at videreudvikle på MusicFX og skabe den nye version MusicFX DJ. Ifølge Digital Music News er det designet som et værktøj til at mixe musik i realtid, hvor brugerne kan styre musikken ved at tilpasse forskellige prompts. Det giver dermed brugeren mulighed for at påvirke musikkens hastighed, stemning og intensitet, samtidigt med at kombinere forskellige instrumenter og genrer, hvilket gør den nye version mere egnet til DJ-lignende anvendelse og live-mixing.
Intuitivt for flere
Med fem Grammys i rygsækken og flere års erfaring med at producere musik, har den 30-årige Jacob Colliers bidrag været afgørende for udviklingen af det nye interface, understreger Google på deres Google Blog. Han har nemlig hjulpet med at gøre værktøjet mere intuitivt for både professionelle såvel hobbybrugere, så endnu flere kan få glæde af den kunstige intelligens' muligheder for musikkens udvikling.
Det øger også muligheden for at flere vil anvende programmet, når de producerer musik, hvilket i sidste ende kan være positivt for begge parter, ifølge Google. Værktøjet tillader nemlig brugerne at dele deres kreationer, som derefter giver mulighed for at inspirere andre i deres musikalske projekter, forklarer Digital Music News. Med en 60 sekunders playback-funktion kan andre nemlig overtage styringen og tilføje egne idéer til det eksisterende track, hvilket dertil øger muligheden for musikalsk samarbejde.
Allerede i februar, før "moder"-værktøjet MusicFX overhovedet var tilgængeligt for alle, havde programmet bidraget til skabelsen af mere end 10 millioner sange. Med den nye version vil der sandsynligvis blive produceret endnu mere, når interfacet bliver mere intuitivt og tilgængeligt for langt flere. Værktøjet er dog ikke tilgængeligt i Danmark endnu.
Blandede følelser om AI
I forbindelse med kunstig intelligens' udspredelse i den kreative branche er der forskellige holdninger til, hvad værktøjet kan, skal og bør. Dertil også en stigende frygt for potentielt misbrug af det, som har medført, at mere end 13.000 internationale musikere underskrev en protest imod forslaget om reguleringen af ophavsretten, så ophavsretbeskyttet musik kan bruges til træning af generativ AI.
Dog er der også musikere som Will.i.am, der er kendt for at være AI-positiv og overbevist om, at "kunstig intelligens kan bidrage til at demokratisere musikbranchen". Med det mener han, at AI kan hjælpe visse kunstnere med at bryde igennem lydmuren og dermed opnå en karriere, som de ellers ikke ville have mulighed for. Han ser derfor ikke AI som en erstatning eller direkte trussel mod det menneskelige, men snarere som et hjælpemiddel eller et værktøj. Lignende perspektiver fremsatte den danske AI-ekspert og musiker Anders Øland i et længere interview til GAFFA. Læs mere om den historie her.
LÆS OGSÅ: KUNSTIG INTELLIGENS: Roskilde Festival bruger AI til at styre de store folkemængder