Nyhed

Grønne gaver: Orkester skrotter buketterne til fordel for klimaet

Et grønt initiativ i samarbejde med Plant et Træ, giver solister og dirigenter symboltræer af genanvendeligt pap i stedet for blomster

I et skridt mod en mere bæredygtig praksis har Aarhus Symfoniorkester valgt at udskifte de ofte importerede blomsterbuketter, som gives til solister og dirigenter efter koncerter, med symbolske træer lavet af genanvendeligt pap. Udover at holde fast i traditionen, vil initiativet mindske orkestrets CO2-aftryk og støtte Plant et Træs arbejde med at plante træer i Danmark, forklarer en pressemeddelelse fra Ritzau.

Musikchef Jesper Nordin forklarer i meddelelsen, at netop dette initiativ er et vigtigt skridt for orkestret: "Vi ønsker at tage ansvar for vores miljømæssige aftryk og bidrage aktivt til en grønnere fremtid. Samarbejdet med Plant et Træ er et symbol på vores engagement, og vi håber, det kan inspirere andre kulturinstitutioner."

Plantning af træer over hele landet
Plant et Træ har som mission at gøre Danmark grønnere gennem plantning af enkelttræer, frugtlunde, undervisningsskove og bytræer. Aarhus Symfoniorkesters støtte vil konkret resultere i flere træer plantet rundt om i landet, med et særligt fokus på institutioner for børn og udsatte områder. Det betyder, at for hvert symboltræ, der gives til en kunstner på scenen, vil et fysisk træ blive plantet et sted i Danmark, uddyber pressemeddelelsen.

Læs også: Mudder og millioner: Der sker noget "sexet" i musikbranchen for tiden


Fundraiser hos Plant et Træ, Mette Døssing, ser samarbejdet som en mulighed for at skabe større opmærksomhed om organisationens arbejde. I pressemeddelelsen udtaler hun: "Aarhus Symfoniorkesters initiativ er en betydningsfuld støtte til vores mission. Det er med til at sætte fokus på, hvordan alle, også kulturinstitutioner, kan være med til at gøre en forskel for miljøet."

Initiativet bliver officielt præsenteret den 8. november 2024 ved Fyraftenskoncerten "Savn og sammenhold" kl. 17.00 i Symfonisk Sal i Musikhuset Aarhus.

Kunstnere på den grønne bølge
Det er ikke kun kulturinstitutioner, som gennemgår en grønnere udvikling og aktivt forsøger at tage ansvar for deres miljømæssige aftryk.


Blandt andet har det danske band Scarlet Please afholdt en fossilfri turné i samarbejde med Music Declares Emergency. En non-profit organisation, hvis formål er at skabe opmærksomhed på klimaområdet inden for musikindustrien, og som store verdensstjerner også er en del af, blandt andet Massive Attack, Billie Eilish og the 1975. "Bad Guy"-sangeren drager desuden på verdensturné næste år og har i den forbindelse indgået et grønt samarbejde med Google Maps.

Det britiske band Coldplay sænkede desuden deres klimaaftryk med 59% på deres seneste verdensturné ved blandt andet at rejse med tog rundt til shows og bruge fans' bevægelser til koncerterne som energikilde, og danske Lukas Graham indgik et samarbejde med vindmøllefirmaet Vestas for at sænke sit energiudslip under koncerterne i sommeren 2022.

Festivalernes initiativer 
Grøn Koncert har da også tilsluttet sig den grønne bølge, der strømmer ind over musikindustrien i øjeblikket. Grøn har nemlig transporteret bands og teknik rundt i landet på udelukkende grøn energi i løbet af sommeren. Alt imens Roskilde Festival hyldede at naturen har fået egen profil på Spotify under navnet Nature, hvilket betyder, at naturen nu også kan tjene penge på sin musikalske indflydelse, som Roskilde i samarbejde med Sounds Right bidrog til. Det betyder, at royalties fra en række spillede numre til festivalen, hvor naturen var krediteret, gik til at forbedre naturen og dens økosystem. Derudover formåede Northside i begyndelsen af året at blive nomineret til hele fire bæredygtighedspriser


LÆS OGSÅ: Dansk-kurdisk band udgiver ny single til fordel for biodiversiteten

ANNONCE