Efterforskningen af Liam Paynes tragiske dødsfald er i gang, og flere detaljer er nu kommet frem
Liam Payne, tidligere medlem af det verdenskendte boyband One Direction, døde efter et tragisk fald den 16. oktober i en alder af blot 31 år. En indledende toksikologisk rapport viser nu, at sangeren på dødsdagen havde en række stoffer i sit system, herunder en rekreativ substans kendt som "pink cocaine", som ofte består af en blanding af ketamin, MDMA, methamphetamin og opioider, rapporterer ABC News.
Udfordringer med afhængighed
Marcelo Roma, den førende efterforsker i sagen, bekræftede, at den foreløbige rapport indikerer tilstedeværelsen af kokain og oplyste, at der er igangværende undersøgelser for at identificere, hvem der kan have forsynet verdensstjernen med stofferne. Ifølge The New York Times er de endelige testresultater endnu ikke offentliggjort, og der er ikke givet nogen tidsramme for, hvornår de forventes at udkomme.
En tidligere offentliggjort obduktionsrapport afslørede, at Payne døde som følge af både indre og ydre traumer. Undersøgelsen af hans krop konkluderede, at han havde 25 skader, herunder på kraniet og maven, som var forenelige med en faldskade fra højden. Han døde derfor ikke af stofferne, men med stofferne. Informationer om hvorvidt stofferne ellers spillede en rolle i den tragiske død, er endnu ikke bekræftet.
Det tidligere One Direction-medlem har dog tidligere åbnet op om sine udfordringer med afhængighed. I maj 2023 fejrede han 100 dages ædruelighed og udtrykte sin glæde over den støtte, han fik fra sine fans: "Jeg føler mig virkelig, virkelig godt tilpas," sagde han dengang. I 2021 omtalte han også sine stofmisbrugsproblemer i podcasten Diary of a CEO, hvor han åbnede op om sin kamp mod angst, depression og stoffer under de hektiske år i One Direction.
Fans mødte ham for sidste gang
Videoer, der florerer på nettet fra perioden op til dødsdagen, viser en umiddelbart udadtil glad Liam Payne, der møder fans på sit hotel i Argentina. Dog understreger medier som Daily Mail og The Mirror at han virker påvirket og formulerer sig en smule uklart i videoerne, mens han åbenlyst har svært ved at stå stille. Nærmest nervøs bevæger han sig rastløst, mens han taler, griner og tager billeder med fansene.
En af de fans, der nåede at møde ham kort inden dødsfaldet, har dog udtalte, at hun mente, han "så godt ud". En anden fortalte til magasinet People, at han virkede glad og hilste på alle, mens han havde overskud til at joke med dem. Ifølge fansene var der altså ikke noget umiddelbart mærkeligt ved situationen eller noget galt med ham.
Justin Bieber: "Det er okay at sørge"
Det er strømmet ind med reaktioner fra musikverdenen efter det pludselige dødsfald. Senest har 30-årige Justin Bieber udtrykt sin medfølelse for Liam Paynes fans i går aftes den 21. oktober. På sin Instagram-story delte han en reel – altså en kort sammenklippet video – der viser sørgende fans og mindesteder dekoreret med blomster og afskedsbreve, mens en ukendt stemme lagt over klippet siger:
"Husk, at du har lov til at sørge som fan. Du har lov til at elske nogen, du aldrig har mødt. Du har lov til at beundre nogen for deres kunst. Du har lov til at græde, at bede, at føle, at en del af dig er væk. Selvom de aldrig kendte dit navn, ændrede de din verden."
Justin Bieber, som er jævnaldrende kollega til Liam Payne (og muligvis tidligere konkurrent, da han og One Direction blev berømte stort set samtidigt og dermed "kæmpede" om de samme fans), skrev ikke noget til videoen, men tilføjede blot et knust hjerte, der på den måde fik lov til at tale for sig selv.
Dermed opfordrer "Love Yourself"-sangeren til, at fans tillader sig selv at sørge – også selvom det kan være hårdt at navigere i. Særligt når andre, typisk udenfor stående, kan have svært ved helt at sætte sig ind i sorgen. På redaktionen har vi for nylig sat fokus på dette i artiklen "Når et idol går bort – hvordan skal vi håndtere sorgen?", som du kan læse her. Derudover har vi også samlet flere mindeord til den nu afdøde musiker, som kan læses her.
Ligesom Payne har Bieber også været ærlig om sine mentale udfordringer som konsekvens af den enorme opmærksomhed, der i takt med stigende berømmelse, kom væltende ind over ham. Han har blandt andet fortalt om sin kamp med at finde sig selv og finde ro efter flere år, hvor han blev "fabrikeret af branchen". Dertil understregede han, hvordan det har været at vokse op i rampelyset, og hvordan enhver ting han har gjort, blev pustet op til noget meget større i medierne. Løbende i karrieren har han aflyst flere koncerter på grund af mentale udfordringer og har efterfølgende forklaret, at han nogle gange føler sig udmattet, fjern og mærkeligt tilpas.
Hård kritik af musikbranchen forsætter
Liam Paynes tragiske og pludselige død kaster altså atter lys over de alvorlige konsekvenser af stofmisbrug og de udfordringer, mange berømtheder står overfor. Mens efterforskningen af ulykken fortsat er i gang, forbliver spørgsmålet om, hvordan denne tragedie kunne være undgået centralt i debatten om mental sundhed og afhængighed i musikmiljøet. Blandt andet har verdenskendte branchefolk udtalt, at der bør sættes en aldersgrænse i musikindustrien. Derudover har flere superstjerner erklæret en markant utilfredshed med branchen måde at håndtere unge talenter på, og hvordan branchen tilsyneladende svigter deres ansvar.
LÆS OGSÅ: Se One Direction-medlemmers sidste ord til Liam Payne