Nyhed

Tidligere X Factor-deltager i opråb: Musikbranchen passer ikke nok på unge talenter

I et længere skriv på mediet X kritiserer hun branchen for at sætte profit over menneskers velbefindende og opfordrer samtidig musikindustrien til at forbedre støtten til unge kunstnere

Tidligere X Factor-deltager Katie Waissel opfordrer i et længere skriv på mediet X, musikindustrien til at forbedre støtten til unge kunstnere. Det sker, efter det tidligere One Direction-medlem, Liam Payne, døde tragisk natten til torsdag dansk tid. Waissel skriver: 

"Hans [Liam Paynes, red.] tragiske bortgang efterlader ikke blot et uerstatteligt tomrum i hjerterne på dem, der elskede ham, men tjener også som en smertefuld påmindelse om den systematiske forsømmelse, der stadig eksisterer i branchen."

Artiklen forsætter under opslaget


Svigtet af industrien
Den nu 34-årige sanger Katie Waissel deltog i samme sæson af X Factor, som den One Direction blev dannet i, og hun mindes Liam Payne som en nær ven og stærk støtte under deres tid i talentprogrammet. Hendes budskab går dog endnu længere og i opslaget på X stiller hun skarpt på musik- og underholdningsindustrien og kritiserer branchen for at fokusere på profit over menneskers velbefindende.


Dertil advarer hun mod, hvad hun betegner som manglende omsorg, særligt overfor helt unge kunstnere. Liam Payne var blot 14 år gammel, da han først stillede op til audition i X Factor, og han betragtes i opslaget som én af de svigtede unge. Dertil understreger hun, at der er behov for større støtte til de unge talenter i branchen og fremhæver, hvordan Liam Paynes død ikke blot illustrerer, men også beviser den systemiske forsømmelse, der præger industrien. Det skriver det amerikanske medie NME.

Tidligere X Factor dommer, skuespiller og sanger Sharon Osbourne bakker op om samme standpunkt og anklager musikbranchen for at have svigtet Liam Payne efter hans død. I et Instagram-opslag skriver Osbourne: "Liam, mit hjerte gør ondt. Vi svigtede dig alle. Hvor var denne branche, da du havde brug for dem? Du var kun et barn, da du trådte ind i en af de hårdeste industrier i verden. Hvem stod ved din side? Hvile i fred, min ven."

Selvom hun i opslaget ikke decideret nævner X Factor, der gjorde Payne til et verdenskendt navn, har hun dog tidligere været kritisk over for showet. Tidligere i år meddelte hun, at hun aldrig ville vende tilbage til showet på grund af den "skade", det kan forårsage i deltageres liv. Det beretter NME.

Ifølge The Independent udtrykker hun: "Talentshows er lidt som det vilde vesten. Man ved ikke rigtig, hvad det gør ved folks liv. Ud over at give dem mange muligheder i deres karrierer, kan det også skade dem." Hun tilføjer, "man skal være meget, meget forsigtig. Man håndterer folks liv, man har deres fremtid i hænderne". Afsluttende understreger hun, at det på ingen måder er noget at spøge med.

Branchen bærer ansvaret
Katie Waissel og Sharon Osbourne indikerer med ovenstående udtalelser, at det tidligere One Direction-medlems tragiske død ikke blot illustrerer et stort tab for de nærmeste, men også et bredere, systematisk problematik i musikindustrien. Waissel peger endda direkte på branchens svigtende ansvar over for kunstneres velbefindende:

"Det var dem [branchen, red.], der havde et ansvar for at sikre den nødvendige omsorg og støtte til unge kunstnere, men alt for ofte forblev fokus på profit frem for mennesker. Denne industri har behandlet talent som varer, og forsømmelsen af det ansvar har endnu en gang ført til et hjerteskærende tab."

Behov for større støtte til dem, der er i spotlight
Liam Paynes chokerende, og alt for tidlige bortgang, har rejst spørgsmål om, hvorvidt der bliver gjort nok for at beskytte musikere i en krævende og ofte ubarmhjertig industri. Waissels udtalelser er i den forbindelse et forsøg på at skabe opmærksomhed om behovet for ændringer. Særligt hvad angår industriens måde at håndtere talenter og deres mentale- og fysisk velbefindende på. Flere brancheeksperter har gennem årene efterlyst bedre mentale sundhedsordninger og støtteforanstaltninger for unge, der bliver kastet ind i rampelyset, uddyber NME.

Listen er lang
Liam Payne blev kun 31 år, men han er langt fra den eneste verdensstjerne, der på tragisk vis har mistet livet. Flere dokumentarer og værker har skildret Elvis Presleys liv, og hvordan han kæmpede med den massive opmærksomhed, han som én af de første helt store verdensstjerner blev udsat for. "Can’t Help Falling In Love"-charmøren slog for alvor igennem på verdensplan som 21-årig, og den seneste dokumentar med titlen Elvis har Austin Butler i hovedrollen som Mr. Presley. I forsøget på at bekæmpe sin enorme overvældelse og udmattelse, tog "Kongen af rock" flere piller dagligt i flere år. På trods af markant forværret helbred i Presleys sidste leveår, forsætte industrien med at kræve mere og mere af ham – indtil han ikke kunne mere og døde som 42-årig. Selvom den officielle dødsårsag aldrig blev frigivet, blev der dog fundet flere forskellige piller i kroppen på ham. Blandt andet heroin, smertestillende, demerol, valium, sovemedicin med videre.

Derudover følger andre store navne Michael Jackson, der døde i 2009 som følge af en overdosis og Amy Winehouse, der døde af en blanding af alkoholforgiftning og flere års kamp mod misbrug. Hun blev kun 27 år. Samme alder blev Nivana legenden, Kurt Cobain, der også kæmpede i flere år med afhængighed og endte med at begå selvmord. I 2016 mistede rock-legenden Prince livet til en overdosis af fentanyl. Herhjemme har vi i nyere tid mistet Hugo Helmig. Han døde i 2022 efter perioder, hvor han angiveligt kæmpede med angst og misbrug. Ekstra Bladet beskrev efterfølgende hans sang, Juvenile, som "lyden af en 20-årig mand, der kæmper med at være til."

Listen af tabte stjerner, der har levet hårde, turbulente liv med misbrug og dårligt mentalt helbred, er lang. Og det er dét, Katie Waissel forsøger at understrege gennem sit skriv på mediet X. For nu har verden mistet endnu en anerkendt og afholdt musiker i form af Liam Payne, og selvom det ikke var en overdosis, der tog livet af ham, viste hans hotelværelse, at der var misbrug involveret.

LÆS OGSÅ: NÅR ET IDOL DØR: Hvordan skal vi håndtere sorgen?

ANNONCE