Nyhed

Københavns Kommunes valg af ny leverandør af skolekoncerter møder kritik

Kritikken rejser spørgsmål om kvaliteten af musikoplevelserne for Københavns skoleelever, samt hvilken betydning det får for musikerne, der skal spille koncerterne

RETTELSE: Det har tidligere fremgået, at LMS havde ansvaret for skolekoncerterne i Københavns Kommune i flere år. Kommunen har dog ikke haft et sådan tilbud endnu, men LMS har sammen med flere aktører arbejdet for, at kommunen ville indføre en sådan ordning.

I august var der gode nyheder for Levende Musik i Skolen (LMS), da de kunne se frem til at modtage 11,2 millioner kroner årligt de næste fire år på regeringens finanslovudspil. Endnu flere børn i kommunerne kan altså glæde sig til at opleve livemusik i deres skoler fra organisationen. Nu er der dog imidlertid truffet en beslutning om valg af en ny udbyder til at afvikle skolekoncerter for mere end 40.000 børn i Københavns Kommune. Valget faldt på her på den private aktør Mikkels Musikskole. Et valg, som har fået flere aktører til at undre sig på baggrund beskyldninger om blandt andet løndumping. 
LMS har sammen med flere aktører i København arbejdet på at få skolekoncertordningen indført. Kommunen har dog udpeget Mikkels Musikskole til at varetage opgaven. Efter udpegelsen af Mikkels Musikskole udtalte Levende Musik i Skolens bestyrelsesleder Jens Juulsgaard Larsen i en pressemeddelelse: 

"Det er indlysende, at vi undrer og ærgrer os over udfaldet. Som non-profit-organisation handler det for os ikke om indtægter, men om at sikre de københavnske skoleelever kvalitetssikrede koncertoplevelser, som kan være med til at understøtte og etablere livslang interesse for vores fælles, levende musikkultur. ’Kvalitet i alle led’ er LMS’ motto, men med den model, der er valgt i denne tilbudsrunde, har det for os at se ikke på fornuftig vis været muligt at håndtere netop kvalitetsparametret. Her har økonomien vejet tungest, også selvom de midler, der kunne sikre kvaliteten og erfaringen, var politisk vedtaget.”

LMS har dog haft ansvaret for skolekoncerterne i København i flere år, men nu er opgaven altså blevet overdraget til den privatejede undervisningsportal Mikkels Musikskole, hvilket har fået flere aktører til at fremsætte alvorlig kritik. 
Mikkels Musikskole blev valgt på baggrund af en pointdeling, hvor det var repræsentanter fra Børne- og Ungdomsforvaltningen, som vurderede ansøgningsmaterialet fra begge aktører. I denne vurdering opnåede Mikkels Musikskole den højeste score. Pointdelingen viser, at Mikkels Musikskole scorede højest baseret på den udbudte pris. 

Det er prisen, der har fået flere aktører til at rette kritikken mod valget af den private musikskole. Valget af Mikkels Musikskole har nemlig resulteret i en løsning, der betyder andre vilkår for arbejdet, hvor aflønningen eksempelvis er timebaseret ud fra en månedslønnet musiklærer og ikke musiker-tariffen, som er fastlagt af Dansk Musiker Forbund. 

Dansk Artist Forbund skriver, at de har modtaget en opfordring fra Mikkels Musikskole til landets musikere, hvor det fremgår, at man som musiker i ordningen bliver ansat som musikskolelærer til en timeløn på 300 kroner. 

Forperson for Dansk Artist Forbund, Sara Indrio, og bestyrelsesmedlem i Spil Dansk og medlem af Københavns Kommunes musikudvalg, Brian Risberg Clausen, har udtalt sig kritiske overfor valget af udbyder. 


De retter en bekymring mod, at kvaliteten i koncertoplevelsen kan blive forringet samt at musikerne ikke får den betaling, der er aftalt på området via Dansk Musiker Forbund. Desuden mener de ikke, at Københavns Kommune besvarer, hvilken musikfaglig oplevelse de vil give til Københavns skoleelever samt spørgsmålet om, hvorfor valget er faldet på Mikkels Musikskole. Desuden har Brian Risberg Clausen indkaldt til et møde, hvor han lægger op til en omstødelse af beslutningen. 

"Jeg foreslår, at vi får et møde med de ansvarlige og om muligt, sætter gang i en omstødelse af den beslutning, der giver genlyd i hele musikbranchen," skriver han i indkaldelsen til mødet, der afholdes onsdag den 25. september.

Sara Indrio forklarer om forløbet omhandlende valget af udbyder således:


"Det hele er blevet et meget mudret forløb, som lokalpolitikerne bør forsvare, ligesom de bør forklare hvorfor Musikudvalget ikke er blevet hørt. Udgangspunktet var, at eleverne skal have koncertoplevelser, men man giver opgaven til en musikskole. Som det ser ud nu, er det en stor forringelse for både børn og musikere, når lønnen er så voldsomt sænket, og der øjensynlig ikke længere sker kuratering på baggrund af et koncertprodukt eller format."

Læs også: Ny rapport: Børn, der oplever kulturen tidligt, er mere tilbøjelige til at prioritere den som voksne

Dansk Artist Forbund har været i dialog med Dansk Musiker Forbund, som har indgået overenskomstaftalen med LMS vedrørende udbud og kvalitetssikring. Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune har beskrevet, hvordan leverandøren er valgt til Dansk Artist Forbund:

"Tilbudsgiverne skulle efterleve en række minimumskrav, herunder at eleverne skal tilbydes en koncertoplevelse med levende musik, hvor musikken skabes af musikere i koncertsituationen. Koncerterne skal have en høj musikfaglig kvalitet, og indholdet skal være relevant for elevernes klassetrin. Der har dog ikke været stillet krav om et bestemt koncept for skolekoncerter, hvilket giver tilbudsgiverne mulighed for at løse opgaven på forskellige måder."


Det lyder, at Mikkels Musikskole har kontaktet en række musikere for at beskrive løn- og arbejdsvilkår. Musiker Kjeld Lauritzen har delt en mail med Dansk Artist Forbund, hvor der fremgår således om løn og arbejdsvilkårene:

"God og fast timeløn på 300 kroner inklusiv feriepenge, og I bliver lønnet for alle relevante opgaver, ikke kun koncertafholdelse. Som timelønnet ansat i Mikkels Musikskole får du en højere aflønning end den gældende overenskomst for musiklærere under Dansk Musik Forbund. Lønnede arbejdsopgaver omfatter både koncerterne og det forberedende arbejde. Typisk spiller du mellem én og fire koncerter på samme dag, hvilket svarer til en arbejdsdag på tre til seks timer."

Rasmus Steenberger (SF), medlem af Børne- og Ungdomsudvalget samt Sundheds- og Omsorgsudvalget, har stillet en række spørgsmål til Center for Politik og HR Børne- og Ungdomsforvaltningen i sagen om udbud af skolekoncerter. Her stiller han blandt andet skarpt på musikudvalgets rolle, opfølgning af kvalitet og erfaring fra udbyderne samt forudsætningerne for, hvem der kan tilbyde at afholde skolekoncerterne.

Ud fra spørgsmålene står det blandt andet klart, at Musikudvalget ikke har deltaget i vurderingen af tilbud, da kriterierne ikke fokuserede på musikfaglige kompetencer; denne opgave blev udført af Børne- og Ungdomsforvaltningens konsulenter. Kultur- og Fritidsforvaltningen har ikke været involveret.

I forhold til spørgsmål om kvalitet forklares det med, at der ikke er afsat midler til evaluering af koncerternes kvalitet, og der er ingen planlagt opfølgning. Københavns Kommunes arbejdsklausul sikrer gunstige løn- og arbejdsvilkår, men Mikkels Musikskole har ikke tidligere været kontrolleret.

Desuden har forvaltningen ikke vurderet det administrative arbejde omkring skolekoncerterne. Vinderen af udbuddet har opfyldt minimumskrav, men har ikke tidligere erfaring med det specifikke koncept.

Rasmus Steenberger har i et interview med Kulturmonitor udtrykt sin usikkerhed omkring de politiske handlemuligheder og nævner, at han vil undersøge situationen nærmere, da han mener, der er sket flere fejl. Han foreslår, at forvaltningen kunne overveje at starte udbuddet forfra med mere gennemsigtige kriterier, så alle parter stilles lige.

Jens Juulsgaard Larsen fra LMS fremhæver i pressemeddelelsen, at "det er brandærgerligt for alle parter, at det årelange arbejde nu falder på gulvet. Vi står selvfølgelig klar til at fortsætte de allerede etablerede, gode samarbejder, hvis aktørerne ønsker det. Og ombestemmer kommunen sig, er døren hos LMS altid åben. Med 30 års erfaring, kæmpe netværk i musiklivet og et yderst effektivt system har vi mulighed for at opskalere på kort tid, så de københavnske børn også kan omfattes af vores koncertordning."

Udbudssagen bliver igen taget op på det omtalte møde i Københavns Musikudvalg onsdag den 25. september. 

ANNONCE