Dansk musiker kalder de sociale medier "bizarre"
"Er der overhovedet nogle af jer, der rent faktisk ser de opslag med koncerter, jeg slår op? 3000 visninger på en story, mens jeg har 691.000 følgere (...). Hvorfor må jeg ikke promovere koncerter til de personer, der rent faktisk følger mig?"
Sådan skriver britiske James Blake i et længere opslag på Instagram, hvor han kritiserer platformens algoritmer for, at hans følgere ikke får vist hans opslag og stories. I stedet forklarer han, at han derfor bruger platforme som Bside, der sælger koncertbilletter, hvor kunstneren beholder billetkøbernes data i stedet for billetudbyderen.
"Hvis du er fan, og du gerne vil se mig optræde, så skriv dig gratis op via linket i min biografi, ellers risikerer du ikke at høre noget om mine koncerter. De (billetudbyderne, red.) ejer alle vores e-mail-lister og vil ikke lade os bruge dem, så vi kan komme i kontakt med vores fans, og nu begrænser denne app (Instagram, red.) alle mine opslag om mine koncerter, så jeg har ingen mulighed for at gøre jer opmærksom på det", skriver James Blake, som opfordrer sine fans til at følge ham på platformen Vault.fm, hvor kunstnere kan dele ikke tidligere udgivet musik, og hvor deres fans til gengæld støtter kunstneren med et billigt abonnement på 5 USD svarende til 33 kroner i måneden.
Artiklen fortsætter under Instagram-opslaget.
James Blake var den første kunstner til at oprette sig på Vault.fm, og han har tidligere kritiseret tech-industriens behandling af musikskabere. I en kommentar til det ovenstående Instagram-opslag tilføjer James Blake:
"Min største ambition, da jeg var 16, var at være, hvor jeg er nu. Min største ambition nu er at hjælpe andre musikere til at udtrykke dem selv og skære mellemleddene fra".
Det er dog ikke kun udenfor landets grænser, at kunstnere oplever algoritmernes flaskehals, og derfor føler sig tvunget til at søge mod alternative sociale medier for at skabe kontakt til deres fans. I Danmark kan man finde kunstnere som Tim Schou, Lucky Lo, Fallulah og Lydmor på platformen Patreon, hvor fans for et mindre månedligt beløb kan få adgang til eksklusivt indhold såsom behind-the-scenes-videoer, ikke-udgivende demoer, merchandise, rabat på billetter, håndskrevne hilsner og medbestemmelse over, hvilken sætliste der skal spilles til koncerter.
Lydmor (med det borgerlige navn Jenny Rossander) fortæller i et interview til GAFFA, at hun har oplevet, hvordan det gennem årene er blevet sværere og sværere for hende at nå ud til sine følgere, og at det for hende er tydeligt, hvilken form for indhold Instagram prioriterer at dele.
- Hvis jeg lægger en selfie op af mig selv, som intet har at gøre med det, jeg laver, så vil algoritmerne rigtig gerne vise det til alle. Men hvis jeg lægger op noget med mit album, en turné eller noget af det andet, som mine fans jo følger mig for for at høre om, så blokerer algoritmen det. Jeg bliver derfor nødt til at bruge en masse penge på, at mine fans rent faktisk for lov til at følge med i det, jeg laver, hvilket jo er ret fucked, fortæller Jenny Rossander, der stadig er til stede på Instagram, men prioriterer det mest eksklusive og intime indhold til Patreon:
- Der er et lille crowd af mennesker derinde, som elsker det, jeg laver. Jeg synes, det er virkelig dejligt. Når jeg kommunikerer derinde, så kan jeg være helt ærlig omkring en masse ting, som jeg normalt ville være lidt bange for at skrive ud på de mainstream sociale medier, hvor alle kan følge med. Patreon giver også mine fans mulighed for at støtte mig økonomisk og dermed støtte den kunst, jeg laver. Selvom det stadig kun er en lille gruppe fans, der følger mig derinde, så er det allerede nok til at dække mine udgifter til at leje mit studiet.
- De sociale medier feeder kunstnere med en illusion om, at hvis du bare spiller med på platformens regler, så bliver du stor. Men det er en illusion. It's not true. Jeg kender folk, der har haft kæmpe hits på Instagram eller TikTok, som ikke kan spille udsolgt på Rust (mindre spillested i København, red.). Du får ikke fans på det. Du får fans ved at skabe en meningsfuld connection omkring det, du laver. De eneste, der får noget ud af det, er Instagram, fortæller Jenny Rossander.
Også Fallulah (med det borgerlige navn Maria Apetri) værdsætter den nære kontakt til sine fans på Patreon. En kontakt, hun føler er forsvundet fra de mainstream sociale medier.
- Jeg tror, det kommer til at vokse enormt over de næste par år. Jeg oplever meget nysgerrighed og interesse fra andre kunstnere, der selv overvejer det. På Patreon ved jeg, hvem der følger med. Jeg får ikke underlige beskeder fra sexbots eller forsøgt hacket hver anden dag. Jeg bliver ikke bedt om at købe mig adgang til et publikum, der i forvejen aktivt har valgt at følge mig. Jeg føler mig langt tryggere ved at dele meget mere ud af min kunstneriske proces og mig som menneske på Patreon. Vi får at vide, at sociale medier er en måde at give musikere lige vilkår på. At der nu er så mange kanaler tilgængelige for os, som vi kan bruge til at nå vores publikum, og så ser vi ganske få eksempler på, at det lykkes som validerer den teori, men det er bare ikke virkeligheden for de fleste, siger Maria Apetri og tilføjer:
- Der er intet organisk over måden, de sociale medier fungerer på. De er blevet en decideret stopklods mellem kunstere og deres publikum, som bliver afgjort af, om du har mulighed for at smide mange tusinde kroner i kampagner, for at folk derude, som i forvejen aktivt følger dig, får mulighed for at gøre netop det, fortæller Maria Apetri til GAFFA, som kalder de sociale mediers algoritmekontrol for "bizar":
- Vi er kunstnere. Vi kan og skal ikke bruge vores tid på at regne algoritmer ud. Musikbranchen vil generelt gerne få det til at lyde som om, det er vores job, fordi det gavner dem at lægge arbejdsbyrden på vores skuldre. Det er ikke vores job! Vi skal skabe musik! De, der sidder og arbejder med de her algoritmer dagligt, kan dårligt nok regne det ud. Det er blevet for bizart at færdes i.
Patreon blev grundlagt i 2013 i USA af Jack Conte, som i øvrigt selv er udøvende musiker. Data fra Graphthreon viser, at antallet af Patreon-brugere med betalt medlemskab er steget med 167% de seneste fem år, og at antallet af Patreon-kreatører, der modtager udbetalinger fra platformen, er steget med 224 % i samme periode. I dag anslås det, at der er 14,8 millioner brugere med betalt medlemskab og 277.000 betalte kreatører på Patreon.
Læs også: James Blake: Hjernevasken virkede, og nu tror folk, at musik er gratis